Dodaj do ulubionych

gorączka, crp 60, objawów - brak

13.02.14, 11:30
Drogie Mamy,

sprawa dawna, ale do dzisiaj próbuję to rozkminić i nie mogę. Może którąś z Was spotkało coś podobnego.
Do rzeczy. Tydzień przed pierwszymi urodzinami córka zaczęła wysoko gorączkować 40 stopni. Żadnych innych objawów. Natychmiastowa wizyta u pediatry. Stwierdził lekko zaczerwienione gardło, kazał zbijać gorączkę, tantum verde do gardła. Po trzech dniach polegliśmy w walce z gorączką, leki - ibufronen na zmianę z paracetamolem - przestawały działać po trzech godzinach. Zdecydowaliśmy się na szpital. Po posiadówie na IP przyszły wyniki krwi - crp 60. Przyjęli nas na oddział i na wejśćie dali taromentin. Gorączka odpuściła na następny dzień, ale crp, jeszcze przed antybiotykiem, pół godziny po pierwszym badaniu - 65. Zaczęło się poszukiwanie. Sepsę wykluczono. Zrobiono: rentgen, posiew krwi, posiew moczu, usg jamy brzusznej i nic. Konsultacja laryngologiczna - lekko zaczerwienione gardło. Po trzech dniach gorączka wróciła na dobę. Crp spadło do 20. Córce wyszła czwórka. Lekarze odrzucają ząbkowanie, jako przyczynę. Wypuścili po pięciu dniach antybiotyku.

Co to kurde mogło być? Wypis: ostre zapalenie gardła (?!)
Obserwuj wątek
    • maciejkowa_mama Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 11:33
      I jeszcze przy przyjęciu: leukocyty ok. 18 przy normie 7.
    • annubis74 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 11:56
      każda infekcja. obstawiałabym trzydniówkę (moja miała wtedy b. wysoką trudno zbijalną gorączkę= ale jak rozumiem nie wystąpiła wysypka). infekcje gardła u małych dzieci też skutkują wysoką gorączką
      nieważne co to było, ważne że przeszło
      • maciejkowa_mama Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 12:02
        Tak, ważne, że przeszło. To było pół roku temu. Jednak to, że nikt na dobrą sprawę nie wie, co to było, mnie niepokoi. Że wróci. Lekarze też mówili o trzydniówce i codziennie wypytywali o wysypkę, która sie nie pojawiła. Ale żeby takie crp?
        • annubis74 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 12:08
          mogłaś przegapić wysypkę - często pojawia sie ona na kilka godzin w nocy. U nas zauważyłam wysypkę rano jak pobierałam mocz do badania (bo też szukaliśmy różnych powodów gorączki), zaniosłam próbkę do laboratorium a jak wróciłam (pół godziny, wysypki juz nie było) crp nie badałam
          • lucky80 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 12:12
            Też obstawiam trzydniówkę.
            JA miałam z synkiem podobnie, wysoka gorączka, był bardzo markotny, miał czerwone gardło. Dwukrotnie byłam z nim u lekarza, crp zrobiłam na własny koszt - wyszło 51.
            Czwartego dnia rano obudził się już bez gorączki ale za to z lekkoróżową wysypką, więc miałam pewność że to była jednak trzydniówka, miał coś powyżej roczku...
            • maciejkowa_mama Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 12:22
              Nawet nie wiecie, jak mnie Wasze przypuszczenia ciesząsmile tylko tej wysypki raczej nie było. Córa ganiała wtedy w samym pampersie prawie cały dzień, bo ją przy tej gorączce rozebrałam (zresztą gorący lipec to był) i raczej bym zuważyła.
        • slonko1335 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 20:43
          Ale to CRp nie było jakieś szokujące przecież? Raczej normalka przy silniejszej infekcji-moje dzieciaki przy zapaleniu oskrzeli takie i wyższe miewały

Tutaj masz o crp fajnie napisane:
          www.roik.pl/leczenie-antybiotykiem-cd-dr-n-med-zbigniew-martyka-7/
    • saszanasza Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 13:42
      Moje dziecko również reaguje tak wysokim crp (a właściwie i wyższym) przy infekcjach bakteryjnych. Jeżeli po infekcji spadło i jest w normie, nie szukałabym dziury w całym.
      • kaskahh Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 20:20
        moje dziecko w wieku 19 mies mialo crp, jej nie pamietam... 240? i goraczka 40, drgawki i tempka 39 przez kilka dni. wszystkie badania, wszystkie wykluczenia, nic nie wykryto... ufff
        ale tez chcialabym wiedziec co to bylo...
        za pozno
    • alinalen Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 22:30
      my mieliśmy 5 dniową gorączkę 39-40st. i crp 69. nie podano antybiotyku, dziecku nic nie było, mocz ok. przeszło samo. 2 miesiące później podobna sytuacja tylko ze tym razem pięknie go wysypało w ostatnim dniu. raczej nieprawdopodobne ze miał 2 razy trzydniówkę wink wirusy chodzą różne po tym świecie wink
      • calineczkafu Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 13.02.14, 23:09
        U nas np. bylo zaczerwienione gardlo, gorączką powyzej 39 którą też dało się zbić na 3h. Syn dostal antybiotyk.Goraczka przeszla dopiero po 6 dniach :-\ jak skonczyl brac antybiotyk. Dwa dni pozniej dostal pierwsza krostkę-skonczylo sie na ospie. Nie wiem na ile ta temperatura byla powiazana z ospą ale u nas tak to właśnie się skończyło. Na początku wchodzac na wątek pomyslalam o tym samym ale akoro mowisz ze bylo to pol roku temu to odpada wink nam lekarz mowil ze nie kazde dziecko reaguje na trzydniowke wysypka. Moja kolezanka ma blizniaki, obydwoje mieli trzydniowke dwa razy i zaden z nich nie mial wysypki a goraczka po 3 dniach przeszla jak reka odjal.
        • annubis74 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 14.02.14, 08:17
          myślę że to zbieg okoliczności, złapał wirusówkę a w międzyczasie wykluła się ospa
          a swoją droga infekcje naszych dzieci niejedną rzecza nas zaskakują
    • pauliska84 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 08.03.16, 19:17
      Wiem ze wpis dawny, ale dokladnie identyczna sytuacje miałam z synem (13mcy). Bardzo wysoka gorączka po trzech dniach trafiliśmy do szpitala. Crp 61, wbc 20. Brak innych objawów, lekko zaczerwienione gardło. Tak samo wyrzynała mu się czwórka na górze, ale lekarze żeby odrzucili juz na poczatku. Po trzech dniach na antybiotyku spadli wbc do normy, a crp do20. Na wypisie mam wpisane zapalenie gardła co jest bzdura bo gardło bylo lekko zaczerwienione i żaden kaszel i chrypka nie miała miejsca.trzydniówkę syn przechodzil trzy miesiące wczesniej.
      • zabka141 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 08.03.16, 20:35
        Dziewczyny, a ja mam pytanie - czy przy takich objawach naprawde trzeba do szpitala? Corka wlasnieod wczoraj goraczkuje. Ale czuje sie dobrze generalnie. Trzydniowke (z wysypka) przechodzila kilka miesiecy temu. Temperatury raczej nie zbijamy, tak poradzill lekarz. Tym razem poki co nawet nie bylismy u lekarza, a co tu dopiero mowic o szpitalu.
        • sfornarina Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 08.03.16, 21:43
          Nie trzeba do szpitala.

Ale - dziecko ma koniecznie moczyć pieluchy i regularnie pić. Podawaj na przykład pierś, wodę z miodem, herbatę rumiankową z miodem, trochę soku rozcienczonego wodą... Jeść nie musi wcale.

Przy bardzo wysokiej gorączce co kilka godzin oglądaj dziecko (całe ciało) czy nie ma podejrzanej wysypki. Podejrzana = taka, która nie bieleje pod naciskiem albo gdy rozciągniesz palcami skórę. Przy podejrzanej lekarz albo od razu pogotowie, bo to może być zapalenie opon mózgowych.

Podnieś dziecko do światła albo zaświeć czymś w oczy - jeśli reaguje na światło dramatycznie (światłowstręt) to do lekarza.

Jeśli temperatura spada (choćby o stopień) po podaniu leków przeciwgorączkowych, to jest dobrze. Zbijasz temperaturę, gdy jest wysoka albo dziecko staje się od gorączki bardzo marudne i się męczy. Ja bym generalnie zbijała od 38.5C.

Jeśli dziecko jest normalne i reaktywne, generalnie - tak jak piszesz - zachowuje się dobrze, to jest dobrze. Jeśli zacznie się przelewać przez ręce, mdleć - do lekarza.

Możesz też liczyć oddechy: tutaj masz tabelkę norm:
          www.health.ny.gov/professionals/ems/pdf/assmttools.pdf

Przy gorączce liczba oddechów na minutę zawsze leci w górę, więc się nie przejmuj, jeśli u dziecka na przykład rocznego doliczysz się 48 oddechów na minutę albo i wyżej. Ważne jest, że po podaniu leku przeciwgorączkowego (30-45min po) liczba oddechów/min powinna się zmniejszyć. Jeśli jest w normie to git, ale jeśli nie, to też dobrze, pod warunkiem, że spada. Jeśli nie spada lub wzrasta po podaniu leku, pojechałabym do lekarza.
          • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 08.03.16, 23:41
            "Podejrzana = taka, która nie bieleje pod naciskiem albo gdy rozciągniesz palcami skórę. Przy podejrzanej lekarz albo od razu pogotowie, bo to może być zapalenie opon mózgowych."

Taka wysypka, czyli wybroczyny, to mogą być objawy sepsy, nie zapalenia opon. Przy zapaleniu opon też, ale jako objaw sepsy.
        • k_linka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 00:57
          Do szpitala to niekoniecznie. ALe moj syn od wczoraj goraczkuje - przypuszczam ze to trzydniowka lub grypa swinska albo inna (oprocz goraczki i zwiekszonej marudnosci - oraz braku apetytu, ale to juz chwile trwa, bo mamy zabkowanie w trakcie). Mialam nie isc do przychodni, ale w nocy przekroczylo 40 stopni (dziecko sie obudzilo na szczescie) i gnana szczesciem, ze udalo sie dodzwonic do rejestracji, poszlam. Pediatra pochwalila me przyjscie, sprawdzila uszy i powiedziala, ze bezobjawowa goraczka wymaga wykluczenia zapalenia drog moczowych, bo nieleczona infekcja bakteyjna juz po 1 dniu moze uszkodzic nerki. Pobrali nam krew na crp (mocz bylby i lepszy no ale mlody jeszcze nie wspolpracuje). Zatem szpital niekoniecznie, przychodnia jak najbardziej.

Troche mnie dziwi niezbijanie wysokiej goraczki (pytanie, co dla Ciebie oznacza wysoka goraczka). Do 38 to sensu nie ma ale 40 na wyswietlaczu termometru to dla mnie stresujaca sytuacja. Nie zostawilabym dziecka z taka temperatura, zwlaszcza np na noc.

• k_linka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 00:58
            Mialo byc:

(oprocz goraczki i zwiekszonej marudnosci - oraz braku apetytu, ale to juz chwile trwa, bo mamy zabkowanie w trakcie - nie ma innych objawow
          • zabka141 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 09:08
            Bylysmy w przychodni (potrzebowalam zwolnienie do pracy) i pani stwierdzila ze nie musimy czekac i wchodzic do lekarza - wystarczy obserwowac. Lekarka poleca nie zbijac do 39.5. Znam swoje dziecko i widze ze ma silny organizm, widze jak znosi ta goraczke.jak goraczka bardzo wysoka spie obok zeby moc szybko reagowac/ sprawdzac.

Choroby o ktorych piszesz to chyba czesto maja tez inne obawy - bol. Corka jest w takim wieku ze rozumie i odpowiada na pytanie czy cos boli. Poza tym bylby te placz przy bolu.
            • k_linka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 11:07
              No ja pisze o dziecku jeszcze niemowiacym smile Ktore juz przechodzilo zapalenie ucha niewidocznie dla moich oczu (nie plakal, nie chwytal za ucho, zbadany przy okazji wizyty siostry u lekarza - mial tylko katar). Zapalenie drog moczowych tez moze byc bezbolesne. Choc oczywiscie przelom lutego i marca to szczyt zachorowan na grype i paragrypy i prawdopodobienstwo, zeto tylko wirus jest duze
          • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 10:00
            "40 na wyswietlaczu termometru"

Taka temperatura na WYŚWIETLACZU o niczym konkretnym nie świadczy, trzeba potwierdzić pomiar termometrem rtęciowym lub galowym. Wiele termometrów elektronicznych mierzy bardzo precyzyjnie niższe temperatury, a powyżej 39,5 zaczynają się błędy, np. mnie pokazało 41,5 u dziecka, a miał 39,8 na rtęciowym. I tak zdarzyło się przy kilku różnych termometrach, na przestrzeni lat. Douszne, podpachowe, na skroń. Jedynie pomiar termometrem nie elektronicznym jest pewny.
            Nie zmienia to faktu, że ciężkie zakażenia mogą występować przy temp. 38,2 albo nawet 37,5 a 40 może być przy zwykłej wirusówce. Kluczowe jest samopoczucie a w razie potrzeby robi się crp i rozmaz ręczny.
            • k_linka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 10:59
              Wiesz, mnie jest wszystko jedno czy jest 39,5 czy 41. To jest temperatura do zbicia, szczegolnie w nocy. Potwierdzac sobie mozna jak komu zalezy smile ale o 3 nad ranem mam inne priorytety. Podejscie tez zalezy od wieku, z moim roczniakiem nie pogadasz co go boli, no i u mniejszych dzieci ryzyko drgawek goraczkowych jest wieksze.

Zgodze sie tez tak ogolnie, ze samopoczucie jest istotnym wskaznikiem, ale... Mam dwojke bardzo roznych dzieci. Jedno z zapaleniem pluc i dusznosciami w szpitalu zdobylo miano najbardziej pogodnego dziecka na swiecie, drugie juz przy katarze przechodzi w Mr Hyde'a, a goraczke mozna z duza dokladnoscia zmierzyc przez ocene nasilenia atakow histerycznych...
              • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 11.03.16, 12:41
                Jest różnica, bo przede wszystkim lekarzowi dajesz mylące informacje co do temperatury. Jak mierzyć to porządnie. Pomiar termometrem galowym pod pachą to 5 minut, w przypadku wątpliwości zawsze warto poświęcić ten czas.
                Co do samopoczucia, to tak jak sama piszesz, zależy od dziecka i przede wszystkim to ty oceniasz, czy jakieś zachowanie jest normalne czy już niepokojące. Są pewne mniej lub bardziej subtelne oznaki że dzieje się coś złego. I niekoniecznie chodzi to o dobry czy zły humor dziecka.
                Moje dzieci gorączkują wysoko, wysoką gorączkę znoszą z reguły dobrze. Natomiast najgorsze samopoczucie starszy miał przy anginie paciorkowcowej (temp. do 38,5 czyli niska jak na niego). Przy zapaleniu oskrzeli z dusznościami czuł się nieźle, tylko był osłabiony - i to dla mnie był sygnał ostrzegawczy, pomimo że gorączki w ogóle nie było, do 37,5.
    • sajgonetka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 09.03.16, 23:07
      stawiałabym na zapalenie ucha.
      albo grypę.
    • basienka_7 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 22.03.16, 15:22
      może ktoś podpowie co to może być?
      syn ma roczek, w sb i nd miał gorączkę prawie 39, innych objawów brak, w pn już nie było gorączki i cieszyliśmy się że minęło. Jednak wieczorem temp znów się pojawiła, po lekach przeciwgorączkowych spadła. W nocy i rano już nie miał temperatury, właściwie to jest osłabiony, temp ok 36,2-36,5. Dziś rano byłam z nim u lekarza, zlecił badania krwi i moczu. mocz w porządku, CRP wyszło 88. Według lekarza wyniki wskazują na infekcję wirusową i twierdzi że to trzydniówka, mamy czekać na wysypkę, w razie powrotu gorączki mamy się stawić na kontrolę. Ogólnie syn jest pogodny, ma apetyt, sika, robi kupy. Ale niepokoi mnie to CRP 88, tym bardziej że to już trzeci raz w tym roku syn ma takie 2-3 dniowe gorączki.... Za każdym razem lekarze twierdzą że to zęby lub trzydniówka, a tu ani zębów ani wysypki...
      mąż uważa że przesadzam, że skoro nie ma już temperatury nie ma się czym martwić
      • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 22.03.16, 16:08
        A jaki był rozmaz krwinek białych? Leukocytoza? Samo crp nie do końca daje odpowiedź, niektórzy mają wysokie crp z byle powodu.
        Wysypka przy trzydniówce jest w miarę łatwa do przegapienia, trwa kilka godzin i znika. Przy czym jest na brzuszku, więc w nocy raczej tam nie zaglądasz. Trzydniówkę można przechodzić 2x. Po trzydniówce można mieć osłabienie, nie tylko obniżoną temperaturę, ale ogólny brak sił.
        Apetyt jest dobrym znakiem. Ja bym obserwowała dziecko i na razie zastosowała się do tego co ci powiedział lekarz. Wszelkie pogorszenia samopoczucia mogą być niepokojące, niekoniecznie musi być gorączka. Czujność zawsze wskazana.
        • basienka_7 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 22.03.16, 16:28
          była zrobiona morfologia z rozmazem ale nie znam się na tyle żeby zapamiętać wyniki. CRP zapamiętałam, tak jak informację o badaniu moczu. W naszej przychodni wyniki dołączane są do kartoteki a nie dawane pacjentowi, nie pomyślałam żeby np zrobić im zdjęcie. Zadowoliłam się informacją lekarza, dopiero potem naszły mnie wątpliwości.
          Pozostaje czujność i obserwacja smile
          • zabka141 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 22.03.16, 19:54
            Mnie tez to wyglada na trzydniowke. Jesli dziecko czuje sie w miare ok to nie musisz przejmoac sie crp.
            • basienka_7 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 07.04.16, 19:15
              Niestety syn znowu od poniedziałku znowu miał gorączkę 39 stopni, po lekach ładnie spadła i w sumie trwała 2,5 dnia. Po poprzedniej gorączce syn nie dostał wysypki, więc nie była to trzydniówka, zęby też nie wyszły. W badaniach znowu mocz czysty a CRP tym razem 129...
              badanie krwi: WBC 8,1, RBC 3,89, HGB 10,1, HCT 30,7, MCV 79, MCH 26, MCHC 33, RDW 12,7, PLT 257,
              MPV 9,1, PCT 0,2, PDW 14,1 LYM [tys/ul] 3,3, MID [tys/ul] 0,4, GDA [tys/ul] 4,4, LYM% 42,1, MID% 5,5, GRA% 52,4
              I tak jak poprzednio, oprócz gorączki innych objawów nie ma, był marudny w poniedziałek ale to raczej normalne przy wysokiej temperaturze. Zrobiliśmy posiew moczu ale na wynik trzeba poczekać... Byliśmy też u laryngologa, który nie stwierdził żadnych cech stanu zapalnego. Na przyszły tydzień mamy usg jamy brzusznej i kontrolne badania krwi.
              Pediatra nadal twierdzi, że to coś wirusowego ale konsultowałam się też z innym lekarzem rodzinnym i wg niej to nie wirusy tylko jakiś stan zapalny i trzeba szukać ci może go powodować. Już sama nie wiem co o tym mysleć... Jak tylko syn jęknie czy pomarudzi to zaczynam myśleć o najgorszych rzeczach, że pewnie coś go boli a wcześniej bym uznała, że po prostu ma zły humor albo coś go zdenerwowało. Niestety taki maluszek nie powie co mu dolega.
              Macie pomysły co to może być? Co jeszcze możemy sprawdzić?
              • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 07.04.16, 20:08
                Biorąc pod uwagę, że prokalcytonina (pct) jest w normie to wyklucza infekcję bakteryjną. Krwinki białe też ok ilościowo. Szkoda, że nie zrobiłaś rozmazu ręcznego. Automatyczny wygląda w miarę ok.
                Dziwny ten niski hematokryt, czy dziecko dużo piło wcześniej?
                Podejrzewałabym zespół pfapa, w sumie nic groźnego a dużo stresu. Przy pfapa właśnie crp jest bardzo wysokie i dzieci często niepotrzebnie dostają antybiotyk. Przy następnych badaniach koniecznie rozmaz ręczny i ob.
                • basienka_7 Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 07.04.16, 21:08
                  Dziękuję za szybki odzew smile
                  Teraz morfologia ma być z rozmazem ręcznym. Jeśli chodzi o pojenie to faktycznie ok 1,5 godz przed pobraniem krwi trochę go poiłam wodą, żeby nasiusiał do woreczka.... sad Skupiłam się na badaniu moczu, nie skojarzyłam że to może mieć wpływ na morfologię... Następnym razem będę mądrzejsza smile
                  O zespole pfapa nie słyszałam ale poczytam co to jest.
                  Ponieważ gorączka spadała mu po lekach przeciwgorączkowych to na szczęście nie dostawał antybiotyków.
                  • rulsanka Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 07.04.16, 21:17
                    Poić powinnaś smile
                    Natomiast badanie moczu z woreczka jest bez sensu. Niestety trzeba łapać siki do pojemnika na mocz.
    • krotanna Re: gorączka, crp 60, objawów - brak 17.12.18, 22:45
      Watek dawny, ale się dołączę, może komuś się przyda. Analogiczna sprawa: temperatura 39,6 stale nawracająca, spada po lekach ale na max 4h; po 3 dniach męczarni wizyta u lekarza: żadnej wysypki, osłuchowo czysto, węzły chłonne niepowiększone, w zasadzie brak kataru, minimalnie zaczerwienione gardło. Skierowanie na CRP, morfo i mocz. W moczu czysto, w morfo leukocytoza, CRP 78,8. Z wynikami następnego dnia znowu do przychodni. Dostaliśmy antybiotyk. Trzeba przeleczyć, bo takie CRP jest wynikiem infekcji bakteryjnej (potwierdziło to 3 niezależnych lekarzy). No cóż, trzeba to trzeba; leczymy, ale nie wiadomo co tak naprawdę leczymy sad Niestety amotaks spowodował u mojego 8-miesięczniaka rumień, czyli reakcję alergiczną po 1 dawce. Wieczorem wizyta na oddziele pediatrycznym. Lekarz na izbie przyjęć prawie godzinę obserwował i badał dziecko. Zrobiliśmy rtg płuc, bo może w osłuchu czysto, a jednak tam jest przyczyna? No nie, rtg bez zmian. Uszy zbadał - też w porządku. Chciał zostawić dziecko na oddziele choć brak było miejsc, bo skoro CRP takie wysokie i nie wiadomo dlaczego... Mimo wysokiej temperatury i rumienia po antybiotyku stan dziecka był wg mnie dobry. Dziecko ssało pierś regularnie więc jadło i piło. Nie zgodziłam się. Lekarz za bardzo też się nie upierał, bo w zasadzie stwierdził szczerze, że zmieni antybiotyk na inny i zleci posiew moczu. I tyle, bo już skończyły się pomysły, co może być przyczyną takiego wysokiego CRP.
      Po przeleczeniu zinnatem 7 dni CRP wynosi 3. Gorączka spadła po 2 dawce antybiotyku i już nie wróciła. Przyczyna nadal nie znana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka