Dodaj do ulubionych

ciagle lzawiace oko

03.03.14, 09:48
hej. moja mala od ponad miesiaca ciagle lzawi . tyczy sie to tylko prawego oka. oko nie jest czerwone, nie ma ropy wyglada na zdrowe ale ciagle leca jej lzy. jutro dzwonie do okulisty ale do tego czasu moze tez mialyscie tak? co to moze byc?
Obserwuj wątek
    • agncwy Re: ciagle lzawiace oko 03.03.14, 09:53
      U syna to był zatkany kanalik łzowy i skończyło się na przetykaniu.
      • biankao Re: ciagle lzawiace oko 03.03.14, 09:58
        Jeśli to noworodek to może być rzeczywiście kanalik. Ja masowałam okolice u nasady noska w okolicach oczka i samo przeszło.
    • giba116 Re: ciagle lzawiace oko 03.03.14, 10:37
      Moja córka ma od urodzenia przytkany kanalik w jednym oku. Oko ciągle łzawi, szczególnie na dworze. W kwietniu idziemy na zabieg.
      Próbuj masować kącik oka, dosyć mocno. Dbaj o higienę tego oczka, bo stojąca łza w oku to idealne środowisko dla bakterii.
    • nikola696969 Re: ciagle lzawiace oko 03.03.14, 12:59
      Hej mojemu synkowi tez grozil zabieg przetykania kanalikow jak mial 7 miesiecy. Zaczelam mu przemywac oczko moim mlekiem z piersi i juz po 3-4 dniach byla.poprawa.
    • mollisia Re: ciagle lzawiace oko 03.03.14, 23:30
      To może być rzeczywiście kanalik łzowy. U nas łzawiące oko zaczęło ropieć i zrobiło się czerwone - to było zapalenie spojówki. Ale jeśli tylko łzawi, to ewidentnie to będzie kanalik. Jeśli tylko przemywasz dość często oczy, to nic dziecku nie grozi. Podobno dobrze jest masować i może się obejdzie bez przetykania. Pamiętaj tylko, żeby przemywać przegotowaną wodą z kącika zewnętrznego w stronę nosa, każdorazowo sięgając po nowy wacik (płatek). Rób to zdecydowanym ruchem ciągłym; nie "poprawiaj", jeśli dziecko przekręci główkę i wacik "ucieknie" z linii oka. Musisz wtedy sięgnąć po nowy. Jeśli jedno przetarcie nie da rezultatu oczekiwanego (zgarnięcia nagromadzonych łez), znów weź kolejny wacik i powtórz czynność. Tutaj dziewczyny mają rację: oko załzawione to okazja dla bakterii, a narząd ten jest wyjątkowo delikatny.

To, co pisałam o przemywaniu - poinstruowała mnie lekarka, kiedy byłam z Małą z okiem, co wyszło zapalenie spojówki.
      • orientalnie Re: ciagle lzawiace oko 26.03.14, 17:58
        A co myślicie o przemywaniu solą fizjologiczną? Mi położna powiedziała, że jest ona zdecydowanie lepsza niż woda, ale jeszcze nie próbowałam? Wiem, że są takie, które można od pierwszego dnia życia stosować, np. unimer baby. Używałyście, polecacie?
    • saanka84 Re: ciagle lzawiace oko 26.03.14, 20:32
      bylam u okulisty. kazano mi zakraplac oczko 7 dni 4xdziennie. i nic nie pomoglo. pediatra po obejzeniu oczka mowi ze nie mam nic robic ze mala z tego wyrosnie bo kanaliki sie rozszerza . a z oczkiem coraz gorzej. teraz przemywam rumiankiem. ja juz nie wiem gdzie isc. crying
      • gajmal Re: ciagle lzawiace oko 27.03.14, 12:13
        Idź do innego okulisty.
        Rumianek może podrażniać. Ja zaparzałam mocną, czarną herbatę, studziłam ją i robiłam z niej kompresy. Poza tym masuj ten kącik oczka,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka