Dodaj do ulubionych

JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ???

18.08.04, 12:29
Mój synek za nic nie chce otworzyć buzi żeby wyczyścić ząbki - nie lubi ani
gumowej szczoteczki ani gazy na moim palcu. Nie zmuszam go, więc chyba się
nie miał kiedy zrazić, ale po dobroci też nic nie osiągnę. Ma już osiem
ząbków i idą następne, a co gorsza ssie pierś 2-4 razy w nocy. Może któraś
Mama też miała taki problem i jakoś sobie poradziła? Będę bardzo wdzięczna za
rady.
Obserwuj wątek
    • kryska2 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 18.08.04, 13:19
      Moja corcie zachecila specjalna szczoteczka do zabkow - taka dla dzieci.
      Smieszna, kolorowa i malenka. No i oczywiscie sama "czysci" zabki wink, pozniej
      mama troszke... poprawia. Nigdy jej nie zmuszam i nie stresuje tymi zabiegami.
      Zycze powodzenia.
      • ewas17 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 18.08.04, 13:31
        Mam ten sam problem. Staram się po każdym karmieniu (nawet po tych nocnych)
        podać małemu wodę do picia, żeby chociaż wyplukał ząbki. Poza tym próbuję
        oduczyć małego od nocnych karmień, podając właśnie wodę do picia zamiast
        cycusia, czasami się udaje. Zastanawiałam się czy może nie spróbować czyścić
        ząbków pastą dla dzieci (słyszałam że są już dla takich maluchów), może to by
        go zachęciło. Tylko boję się, że on tej pasty więcej zje niż umyje ząbków.
    • isma Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 18.08.04, 13:29
      Nie mam pewnosci, ale gumowa szczoteczke po pojawieniu sie zabkow mozna juz
      chyba zastapic zwykla, wlosiana. A te bywaja sliczne, jak napisala
      poprzedniczka.
      W naszym przypadku zadzialal przyklad, wylacznie. Corka asystowala nam obojgu
      pzy myciu zebow przez kilkanascie dni, z entuzjazmem ogladala piane toczona
      przez nas z ust wink)), robila razem z nami miny do lustra - i w koncu zazadala
      wlasnej szczotki. Ma teraz dwa lata, ale od ponad 10 miesiecy "myje" zeby sama,
      ja po niej poprawiam.
      • agamamaoli Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 18.08.04, 15:51
        Ola (15m) ma już?! 5 ząbków i od jakiegoś czasu wprowadziłam szczoteczkę (Oral-
        B). Też pytałam tu na forum jak myć, bo nie chciała otworzyć buzi. Teraz
        chętnie myje samą wodą , ale sama, nie chce oddać szczoteczki. Jak próbuję
        włożyć jej szczoteczkę do buzi to wysuwa język i tyle mojego mycia.
        Będziemy "walczyć" dalej.
    • ewik_gs Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 18.08.04, 21:21
      Dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi. Nie wpadłam wcześniej na pomysł
      kupienia dziecku własnej PRAWDZIWEJ szczoteczki. Będę też serwować w nocy wodę.
      Musi się w końcu udać.
    • anek.anek Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 19.08.04, 12:59
      Kup szczoteczkę Oral-B - normalną z włoskami, są dostepne już wersji od 1-go
      roku. Daj dziecku pobawić się nią samemu. Niech gryzie, niech samo myje ząbki
      (Ty w tym czasie też myj zęby). Dodatkowo możesz kupić pastę Nanedent lub inną
      bez fluoru. Niech maluch poczuje, że robi "dorosłe rzeczy". Nawet jesli będzie
      tylko gryzł sztokę kilka razy dziennie, to zawsze przy okazji ząbki się umyją
      (może niezbyt dokładnie, ale na początek wystarczy). Świeć przykładem dla
      malucha. No, i nie zapomnaj o piosenkach typu "szczotka, pasta, kubek zimnej
      wody..." - na mojego to działało.
      • zuzia_i_werka Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 19.08.04, 22:41
        Hej! U nas pomogła szczoteczka elektrycznasmile Mała lubi jak jej w buzi brzęczy:-
        )Pozdr!
        • noa2003 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 09.09.04, 15:57
          u nas też zadziałała szczoteczka elektryczna ale dopiero wtedy gdy mały
          zobaczył że ja też taką myję zęby.A pasta do zębów to raczej z fluorem
          np.bebini ,tak poradziła mi moja dentystka ,która też ma dzieci.Jeśli dziecko
          trochę połknie pasty, to nic się nie stanie.Pozdrawiam Kasia
      • fasolka74 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 08.09.04, 15:32
        A czy tą pastę Nanedent może taki maluch bezpiecznie połknąć? Właśnie ze
        względu na połykanie myjemy tylko wodą.
        Fasolka i roczny Karolek
        • est3 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 09.09.04, 17:08
          Fluor to trucizna, lepiej niech nie połyka. Zdarzało się, że po zabiegu
          fluorowania dzieciak połknął zamiast wypluć i ciężko się zatruł, a nawet zmarł.
          Poczytajcie w wątku o zymafluorze. A i nieduże dawki na dłuższą metę są
          szkodliwe. Ja stosuję nenedent bez fluoru. Est.
          • psottka Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 09.09.04, 21:21
            Na początku nie mieliśmy specjalnego problemu z myciem ząbków: mała otwierała
            buzię, mąż szorował jej ząbki szczoteczką no i oczywiście oboje śpiewaliśmy
            "szczotka, pasta, kubek, ciepła woda...". Niestety od jakiegoś czasu to nie
            działa (chyba znudziła się piosenka), teraz zaczęły się walki i przekomarzania
            sad na szczęście ostanio odkryłam że Zuzka lubi dawać przykład innym więc sadzamy
            w łazience miśki i inne stwory coby popatrzyły jak się myje ząbki. Nie myślałam
            że potrafię być aż tak podstępna.
            _______
            Psottka z Zuzanką (02.09.02)
            moderator forum eDziecko-Warszawa
        • anek.anek Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 09.09.04, 22:32
          Nanedent jest jedyną pastą BEZ fluoru jaką udło mi się znaleźć.
          • iwles bez fluoru Bobini Bobas 18.10.04, 17:02
            Bez fluoru jest też podobno pasta Bobini Bobas.
    • zabeczka73 Re: JAK CZYŚCIĆ ZĄBKI ROCZNIAKOWI ??? 11.09.04, 08:36
      bez fluoru jest też pasta homeopatyczna, dostępna w aptekach. Myję właśnie nią
      zęby mojej dwulatce.
      zabeczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka