Dodaj do ulubionych

przedwczesne dojrzewanie

18.03.14, 15:00
Witam, wybieram się z córką, u której podejrzewam, że zbyt szybko się rozwija, oraz inne zaburzenia hormonalne (hirsutyzm?). W każdym bądź razie, pani pediatra do której chodzę stwierdziła, że ona nie widzi wskazań do takiego niepokoju i jak to nazwała, są to "choroby cywilizacyjne". Ja jednak chcę sprawdzić to u specjalisty i zapisałam córkę do dziecięcego endokrynologa w Piasecznie. Jako że mam dość daleko, to nie chciałabym wybrać się na pierwszą wizytę tylko po skierowania na badania. pomyślałam więc, że wykonam badania wcześniej i pojadę już z wynikami. (zaoszczędzi to czas i pieniądze). Nie wiem jednak do końca jakie badania zleca lekarz na pierwszej wizycie, nim postawi jakąś diagnozę. Proszę więc doświadczonych już w tym temacie rodziców o podpowiedzi i własne spostrzeżenia. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beautywomen Re: przedwczesne dojrzewanie 18.03.14, 18:22
      Ile córka ma lat? Jeśli można wiedzieć? Przedstawiłaś sytuację dość ogólnie...
      • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 18.03.14, 20:23
        Obecnie córka ma 10 lat, jednak pierwsze objawy zaczęły się dużo wcześniej. pierwsze objawy, praca gruczołów piersiowych, zaobserwowałam gdy miała 7 lat, po krótkim czasie ustały. w wieku ok 8 lat zaobserwowałam pojedyncze włoski na wzgórku łonowym i sukcesywnie z biegiem czasu wszelkie objawy dojrzewania, tj zmiana zapachu potu, rosnące piersi, owłosienie łonowe i pod pachami. Jakiekolwiek uwagi z mojej strony w stronę lekarzy, że może zbyt wcześnie, kończyły się skwitowaniem że przesadzam, przewrażliwiona jestem, itp. ja nie dojrzewałam aż tak szybko i boję się czy córka nie ma jakichś zaburzeń hormonalnych. Poza tym, jak wspomniałam, doskwiera jej nadmierne owłosienie, tzn jej to jeszcze niedosłownie ale to akurat i mnie bardzo w młodości bardzo przeszkadzało i wiem, jaki może odczuwać dyskomfort będąc nastolatką. Nie wspomnę o zdrowotnych możliwych powikłaniach, tj. jak problemy z miesiączkowaniem, czy w odległej jeszcze co prawda przyszłości, z zajściem w ciążę. Postanowiłam nie zwlekać dłużej i nie słuchać swoich "życzliwych" pediatrów. Mam nadzieję że nie jest zbyt późno i jeśli trzeba będzie to zdążymy córce pomóc. wiem że endokrynolog zleca rentgen nadgarstka i badanie krwi ale czy coś jeszcze i jakie dokładnie badania to niestety nie wiem i stąd moja prośba. Nie chciałabym jechać zupełnie "na pusto", wdzięczna więc będę za jakieś podpowiedzismile
        • lillylive Re: przedwczesne dojrzewanie 18.03.14, 20:46
          Moja niespełna 10latka ma spore owłosienie(ręce,nogi)łonowe też włoski,pot wiadomo,a biust no od pół roku nosi biustonosz sportowy jak i kilka innych dobrzesmile rozwiniętych dziewczynek w klasie.Córka rocznik2004 końcówka roku,wzrost 148cm,waga 40kg.
          • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 19:02
            Jak już mówiłam staram się nie panikować i nie panikuję, wolę tylko sprawdzić czy jest ok niż kiedyś wyrzucać sobie że czegoś nie dopilnowałam i dziecko ma problemy czy to z miesiączką czy innymi kobiecymi sprawami. Ty nie konsultowałaś z nikim czy tempo rozwoju córki jest "w normie"? dzisiaj moja nowa pani pediatra stwierdziła że jak najbardziej warto skonsultować to z endo dziecięcym, więc pełna poparcia będę działać. a może okaże się że jest ok i spać będę spokojnie? obysmile
            • atena12345 Re: przedwczesne dojrzewanie 02.07.14, 21:44
              a ma miesiączkę? Ja zaczęłam miesiączkować mając 10 lat. Wszystko jest ok.
        • atena12345 Re: przedwczesne dojrzewanie 02.07.14, 21:42
          to nie jest przedwczesne dojrzewanie, to raczej w normie smile
    • slonko1335 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 10:47
      Trafiłam z córką do endokrynologa jak miała coś koło 7 lat.
      Powodem były powiększone lekko piersi-ja sama nie zwróciłabym pewnie na to uwagi ale zwróciła uwagę pulmonolog-córka ma astmę-jest na sterydach wziewnych od kilku lat.
      Zwróciłam też uwagę na owłosienie na nogach-jasne włoski co prawda ale jakoś zbyt dużo mi się wydało. Lekarka twierdzi, że jasnymi woskami na nogach mam się nie martwić ale jakby pojawiło się owłosienie łonowe to już powód do niepokoju.
      Endokrynolog zleciła zrobienie wieku kostnego(wyszedł idealnie), usg piersi żeby stwierdzić czy powiększenie to efekt tkanki tłuszczowej czy to gruczoły są powiększone(gruczoły powiększone) i zrobiła różne badania-niestety u nas nie dają wyników badań-te zostają w karcie i nie pamietam jakie a było ich sporo(poszukam w domu bo może wpisane mam do książeczki), na pewno były zbadane tarczycowe to pamiętam bo wyniki źle wyszły i te powtarzałyśmy-czyli TS, ft3 i ft4.
      • slonko1335 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 10:47
        >czyli TS,

H zjadłam- TSH powinno być
        • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 18:53
          Serdeczne dzięki za podzielenie się doświadczeniamismile dzisiaj byłam z córą przy okazji anginy u innego pediatry i żałuję że wcześniej do niej nie trafiłam. powiedziałam jej co mi leży na wątrobie i spotkałam się z zupełnie innym podejściem, pełnym akceptacji i zrozumienia. dostałam skierowanie na te podstawowe badania (z krwi i moczu) i skierowanie do endo który przyjmuje na kasę w Radomiu, także jakiś postęp jestsmile jak tylko córa wydobrzeje będziemy działać.
    • mruwa9 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 17:53
      objawy dojrzewania u 10-latki to nic niezwyklego, chyba przesadzasz.
      • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 19.03.14, 18:49
        Chyba nie czytałaś dokładnie, napisałam że pierwsze objawy pokazały się w wieku 7 lat a to już "subtelna" różnica. Obecnie córka w wieku 10 lat ma nogi bardziej owłosione ode mnie, z łonowym owłosieniem jest podobnie, a i piersi niebawem będzie mieć jak ja. Nie jestem typem panikary, uwierz, inaczej już dawno pobiegłabym do lekarza. starałam się obserwować a że moje wątpliwości spotkały się z podobną reakcją jak Twoja, to już inna sprawa.
        • ewinka5 Re: przedwczesne dojrzewanie 01.07.14, 15:53
          Czy coś już wiadomo w sprawie córki kaniulek25? Mojej pięcioletniej córeczce też powiększyły się piersi, zwłaszcza jedna. Po wizycie u endo i serii badań - krew, mocz, USG, RTG nadgarstkai RM przysadki okazało się, że mała ma przedwczesne dojrzewanie. Endo twierdzi, że trzeba je hamować zastrzykami hormonalnymi do 10 roku życia. Proszę o podzielenie się informacjami rodziców, którzy przechodzą z dzieckiem przez to samo, co my.
          • alpepe Re: przedwczesne dojrzewanie 02.07.14, 13:51
            na marginesie, macie dużo plastikowych zabawek i przedmiotów wokół siebie?
          • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 09.07.14, 13:39
            ewinka5, niestety nic nowego nie wprowadzę w tym temacie, mieszkam w tak ograniczonym rejonie że aby dostać się do endo to niemal cud. poza tym różne koleje losu sprawiły że jeszcze nie byłyśmy u specjalisty ;/ jednak są wakacje i postanowiłam że nadrobię to na pewno. dam znać jak będziemy już po. Niestety córka dostała już okresu i obawiam się że pole manewru będzie ograniczone no ale zobaczymy co powie. na szczęście pojawił się tylko raz i od dwóch miesięcy nie ma więc może nie będzie źle. pozdrawiam
            • aaaniula Re: przedwczesne dojrzewanie 13.07.14, 11:09
              Nie dałaś rady iść z córką do lekarza od dobrych trzech lat (skoro zaczęła dojrzewać mając 7 lat). Chyba bardzo zawiłe te twoje koleje losu. Mieszkasz w sercu dzikich Bieszczad, że jeszcze nie dałaś rady dojechać gdziekolwiek?
              • ewinka5 Re: przedwczesne dojrzewanie 15.07.14, 15:51
                Sprawia Ci satysfakcję aaaniula wytykanie komuś błędów? Jeśli nie masz dziecka przedwcześnie dojrzewającego, to po co się wypowiadasz? Założycielka wątku, podobnie jak ja, szuka rodziców, którzy powiedzą coś konkretnego na ten temat, a nie będą krytykować i oceniać.
                • kaniulek25 Re: przedwczesne dojrzewanie 17.07.14, 13:00
                  ewinka5, dziękuję Ci bardzo ale nie przejmuję się kimś kto jadem pluje nie mając pojęcia o czyimś życiu, a być może nie mając w ogóle dzieci czy dzieci z podobnymi problemami. dla twojej wiadomości aaaniula, byłam u lekarza pierwszego kontaktu, który zna córkę od urodzenia, jak tylko pojawiły się pierwsze symptomy, co usłyszałam? - to norma! w tych czasach to norma! więc posłuchałam. po jakimś czasie znów zapytałam o to samo lekarza i znów usłyszałam to samo. takich podejść zrobiłam kilka, więc daruj sobie te kpiny i poczytaj dokładnie od początku wszystkie posty nim napiszesz cokolwiek. życzę umiejętności czytania ze zrozumieniem. pozdrawiam mimo wszystko
                  • green-koala111 Re: przedwczesne dojrzewanie 23.07.14, 21:38
                    Mysle ze wiek kostny - RTG dłoni wiele powie. Np Wrodzony Przerost Nadnerczy ma takie objawy jak piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka