Dodaj do ulubionych

transfuzja krwi

21.08.04, 21:33
Witam!
Jestem mamą 5 miesięcznego chłopca. Mam pytanie do mam, których dzieci miały
robioną transuzję krwi. Czy wykonywałyście swoim maleństwom po transfuzji
jakieś badania krwi? Dowiedziałam się ostatnio, że istnieje okienko
immunologiczne i nie wiem co teraz robić: badać dziecko czy dać sobie z tym
spokój. Przyczyną transfuzji krwi u mojego małego był konflikt serologiczny i
transuzja była robiona w 2 dobie życia.
Pozdrawiam
amama2
Obserwuj wątek
    • gosiap10 Re: transfuzja krwi 22.08.04, 22:44
      Moja coreczka miala juz czterokrotnie wykonywana transfuzje krwi (jest po 3
      operacjach serca). Zawsze w momencie wypisu ze szpitala otrzymywalam papiery na
      obowiazkowe (we Francji) badanie krwi po transfuzji. O ile dobrze pamietam bylo
      ono robione w 4-6 miesiecy po - wlasnie z powodu okna immunologicznego.
      Szczerze doradzam Ci zrobienie tego badania. Najprawdopodobniej nic Twojemu
      synkowi nie jest, ale lepiej dmuchac na zimne niz cos przeoczyc. Zobaczysz jaka
      ulge odczujesz majac w reku wyniki badania.
      Pozdrawiam
      Gosia - mama Marty
      www.sercedziecka.vmed.pl
    • amama2 Re: transfuzja krwi 23.08.04, 21:01
      Serdecznie dziękuje za odpowiedż. Tylko nie wiem co mam badać: HiV i żółtaczkę
      to na pewno ale co jeszcze???????
      amama2
      • gosiap10 Re: transfuzja krwi 23.08.04, 22:13
        Niestety nie umiem odpowiedziec na Twoje pytanie. Z cala pewnoscia badano HIV i
        zoltaczke i chyba jeszcze cos wiecej, ale ...nie pamietam. Szczerze
        powiedziawszy nigdy nie przygladalam sie zbyt szczegolowo dokumentom mowiacym o
        ewentualnych skutkach transfuzji krwi. W sytuacji gdy i tak nie moge niczego
        zmienic : operacje, cewnikowania serca, transfuzje, narkozy,
        intubowania....i.t.d. sa w przypadku Marty nieuniknione - wole czasami nie
        czytac o skutkach ubocznych.
        Spytaj najlepiej pediatre lub lekarzy ze szpitala w ktorym dokonano transfuzji
        i niech oni dadza Ci skierowanie na konkretne badanie krwi (tak jak w
        przypadku mojej Marty).
        Pozdrawiam
        Gosia
        • sylwia_alek Re: transfuzja krwi 24.08.04, 13:27
          Co to jest okno immunologiczne???
          Mój synek ma roczek, ale jak miał 5 miesięcy zachorował na posocznicę. Leżał na
          OIOM-ie i miał wtedy między innymi przetaczną krew. Został również w szpitalu
          zarażony bakterią pseudomonas. Do tej pory nie robiłam mu badań krwii, nasz
          pediatra uważa, że nie ma takiej potrzeby, ale być może się myli. Proszę o
          odpowiedź.
    • kajami1 Re: transfuzja krwi 24.08.04, 16:51
      Podstawowe badania to HIV, Hbs i HCV (to niestety potrafi wyjść dopiero po
      roku).
    • amama2 Re: transfuzja krwi 24.08.04, 20:17
      Witam
      Jak wiadomo krew do transfuzji jest badana i teotertycznie dostaje się krew
      zdrową ale dopuszcza się możliwość, że w chwili kiedy krew była badana było
      jeszcze za wcześnie aby stwierdzić, że są tam jakieś wirusy (po prostu badania
      jeszcze nie były w stanie ich wykryć). I to właśnie jest okienko immunologiczne.
      U nas nie wykonuje się badań krwi dziecka po transfuzji, rozmawiałam z lekarzem
      i powiedział, że nie trzeba i skierowania nie dostanę, chyba, że chcę je zrobić
      na własną ręke i zapłacić to proszę bardzo.
      pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka