Dodaj do ulubionych

KRĘCZ SZYI

07.09.04, 18:40
MECZY MNIE JEDNA SPRAWA.MOJ 6 MIESIECZNY SYNEK TRZYMA GLOWKE PRZEKRZYWIONA NA
LEWA STRONE.ROZWIJA SIE PRAWIDLOWO CZYLI PRZEKRECA SIE Z PLECOW NA BRZUSZEK I
ODWROTNIE,PROBUJE SAM SIADAC.SLYSZALAM ZE PRZY KRECZU WYCZUWALNE JEST NA SZYI
MALE ZGRUBIENIE ALE NIE WIEM PO KTOREJ STRONIE.JAKIE JESZCZE SA OBJAWY KRECZU?
15.09 IDE NA KOLEJNE SZCZEPIENIE ALE NIE MAM PELNEGO ZAUFANIA DO TEGO LEKARZA
JUZ RAZ SIE ZAWIODLAM.BARDZO PROSZE O POMOC.
Obserwuj wątek
    • magdaijulia Re: KRĘCZ SZYI 07.09.04, 21:19
      Lepiej by było jakbyś poszła z synkiem do ortopedy; moja Julia też miała
      delikatny kręcz szyi bo tak się ułożyła w macicy ale na pierwszej wizycie
      obejrzał ją ortopeda i zalecił ćwiczenia; po jakiś 1-2 miesiącach wszystko się
      wyleczyło; mam nadzieję że nie będzię za późno bo twój mały ma już 6miesięcy;
      nie chcę cię straszyć ale lepiej idź jak najszybciej do dobrego ortopedy;
      Pozdrawiam MAgda
      • ma_juli Re: KRĘCZ SZYI 08.09.04, 13:20
        witam

polecalabym raczej lekarza specjaliste od rehabilitacji. Ortopeda to innymi
        konczynami powinien sie zajmowac smile
        serdecznie

adaZ

ps. jest duzo informacji w necie nt. kreczu szyi, takze rysunki, zdjecia. Wrzuc
        do wyszukiwarki. powodzenia.a.
      • lukaszekcz Re: KRĘCZ SZYI 09.09.04, 15:05
        cześć,

Mój synek miał to samo. Trzymał główkę przważnie w prawo. Jak pokazywałam mu
        coś po lewej stronie to nie wykazywał zainteresowania.Było to parę miesięcy
        temu gdy mój synek miał 2 miesiące. Oprócz ćwiczeń chodziłam do szpitala
        (Grodzisk Mazowiecki) na tzw. masaże. Pani rehabilitantka rozmasowała mu
        szyjkę. Obecnie podobno jeszcze ma trochę wyczuwalne zgrubienie, ale główkę
        przekręca w obie strony. Mam nadzieje, że ćwiczenia zniwelują to do końca

Ewa
    • dd5 Re: KRĘCZ SZYI 08.09.04, 18:47
      Witaj!
      Moja 3,5 miesięczna córeczka urodziła się z kręczem szyi, spowodowanym
      prawdopodobnie złym ułożeniem w brzuszku (miałam mało wód płodowych). Jest
      rehabilitowana metodą Vojty od 2,5 miesiąca. szyja się juz wyprostowała. Teraz
      tylko pozostało utrwalić takie ułożenie (ćwiczenia jeszcze przez ok. 2
      tygodnie). Na początku byłam przerażona, bo ćwiczyć trzebabyło kilka razy
      dzienie, ale jak zobaczyłam jakie są efekty to się uspokoiłam. U nas zauważyli
      to już w szpitalu i kazali zgłosić się do rehabilitanta. Pozdrawiam!
      • hanya00 Re: KRĘCZ SZYI 09.09.04, 15:31
        igor obraca glowe w obie strony.dlatego mnie zastanawia co to jest.na poczatku
        mnie to nie martwilo bo raz trzymal tak raz tak.ale teraz przewaznie trzyma na
        lewo.
    • osmag Re: KRĘCZ SZYI 09.09.04, 09:12
      Jeżeli to na pewno kręcz to już za długo czekacie. Oczywiście trzeba zacząć jak
      najszybszą rehabilitacje bo potem zostanie już tylko zabieg operacyjny.
      może to jedna tylko nawykowe trzymanie główki - też trzeba zacząc
      rehabilitację. Pozostawione samemu sobie zagraża skoliozą( skrzywienie
      kręgosłupa).
      Tak czy inaczej powinnaś udać sie do lekarza ,który skieruje na ćwiczenia i to
      już bez czekania aż samo przejdzie bo jak widać nie przechodzi a tylko sie
      utrwala.
      • hanya00 Re: KRĘCZ SZYI 09.09.04, 14:01
        na sobote umowilam sie z rehabilitantem.powiedz mi czm jeszcze objawia sie
        krecz.czytalam cos o asymetrii twarzy a maly tego nie ma.a potrafi tez i prosto
        trzymac glowke.
        • mkostki Re: KRĘCZ SZYI 10.09.04, 23:11
          Mój synek (1,5 mies.) leżąc na pleckach lub w foteliku zawsze zwraca główkę w
          lewo - nie odwraca się nawet do swojej ulubionej zabawki, gdy ją trzymam po
          jego drugiej stronie.A dla odmiany leżąc na brzuszku albo trzymany na ręku -
          zawsze zwraca główkę w prawo.
          Czy to jest niepokojący objaw? czy powinnam cos z tym robić?
          Pozdrawiam
          Magda
        • jklk Re: KRĘCZ SZYI 11.09.04, 19:05
          Asymetria twarzy to już następstwo kręczu. Przy silnym lub długo utrzymującym
          się kręczu dochodzi do tego, że jedna część twarzy (ta od strony chorego
          mięśnia) wolniej się rozwija i jest mniejsza. Inne następstwo to spłaszczenie
          główki z tej strony, na której dziecko ją układa w nocy i asymetrycznie
          ustawione uszy (jedno bliżej twarzy, drugie bliżej tyłu głowy).
          Moja córka miała bardzo silny kręcz i, niestety, doczekałyśmy się tych
          wszystkich rzeczy...
    • osmag Re: KRĘCZ SZYI 11.09.04, 18:04
      Tak ,bo to świadczy o asymetrii. Każda jednostronność u małego dziecka powinna
      zaniepokoić.
    • k.szczurek Re: KRĘCZ SZYI 11.09.04, 19:42
      Mój synek również urodził się z delikatnym kręczem. Jak miał 6 tyg. pediatra
      dał skierowanie na rehabilitację. Byliśmy dwa razy, potem ćwiczyliśmy w domu.
      Kręcz ustąpił całkowicie po pół roku.

Myślę, że bez ćwiczeń się nie obejdzie. A co z Waszym pediatrą - nie zauważył?
      Polecam zmienić.
      • hanya00 Re: KRĘCZ SZYI 11.09.04, 21:28
        bylam dzis z igorem,nie jest to krecz.nawykowe trzymanie glowki,mam tylko
        wszelkie czynnosci przy nim/zabawy itp/wykonywac po przeciwnej stronie.to jest
        prawie niezauwazalne ale jednak.dzieki za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka