Dodaj do ulubionych

pneumokoki

05.06.15, 12:03
Witam, ostatnio sie okazało, że moje dziecko (16 msc) jest nosicielem pneumokoków. Czy powinnam je zaszczepić, chociaż nie choruje aż tak często? Jestem w drugiej ciąży i boję się, że maleństwo zarazi się od starszej siostry...
Obserwuj wątek
    • aniamisialska Re: pneumokoki 15.07.15, 10:52
      Tak, powinnaś zaszczepić maleństwo. Ja miałam identyczny problem - starszy syn nieszczepiony chorujący na OZUŚ i małe dziecko w domu. Zaszczepiłam Krzysia, gdy miał 6 miesięcy. Szczepionka nie chroni całkowicie, ale łagodzi przebieg choroby jeśli ona wystąpi. Na szczęście u nas zdarzają się tylko takie standardowe infekcje, katarek, kaszelek, Krzyś jeszcze zapalenia ucha nie miał, podczas gdy starszy cały czas jest leczony. Lepiej zaszczepić, niż leczyć.
      • aniamisialska Re: pneumokoki 24.07.15, 15:31
        Ja jeszcze mogę polecic Ci stronę, z której korzystam dość często szczepimy.com.pl/pneumokoki/szczepienia/ Znajdziesz też ich na FB.
    • karomama25 Re: pneumokoki 29.07.15, 14:07
      Polecam stronę szczepimy.com.pl/porady-ekspertow/ Znajdziesz tam najczęstsze pytania rodziców dot. szczepień przeciwko pneumokokom.
    • karomama25 Re: pneumokoki 04.08.15, 15:31
      Zachęcam do odwiedzania strony szczepimy.com.pl/pneumokoki/szczepienia/ - znajdziecie tam wiele informacji dotyczących szczepień przeciwko pneumokokom.
      • darek2569 Re: pneumokoki 07.08.15, 14:07
        Wszystko zależy jeszcze od wieku dziecka. Samo znalezienie pneumokoków w posiewie z gardła dowodzi tylko nosicielstwa, niezwykle powszechnego w wieku przedszkolnym i szkolnym (do 60% dzieci jest nosicielami) i o niczym złym nie świadczy i nie wymaga leczenia. Dziecko do 2-4 roku życia zaszczepić na pewno warto, po tym okresie tylko takie dziecko które ma tzw. czynniki ryzyka (przewlekłe choroby płuc, serca, nerek, leczone immunosupresyjnie, z chorobami autoimmunizacyjnymi itp.).
        za: szczepimy.com.pl/porady-ekspertow/szczepienia-dla-dzieci/
        • karomama25 Re: pneumokoki 24.08.15, 13:42
          Znalazłam taką informację:
          Już w najbliższą środę, 26 sierpnia podczas telefonicznego dyżuru eksperta będą mogli Państwo uzyskać odpowiedzi na pytania związane z pneumokokami i szczepieniami przeciwko pneumokokom.
          26 sierpnia, w godz. 18.00-20.00 dr med. Aneta Górska-Kot tel. 572 848 056.
          link do wydarzenia: www.facebook.com/events/1699068813645 875/
          • aniamisialska Re: pneumokoki 25.11.15, 14:23
            Rodzice, w większości, nie dyskutują na temat szczepionek gwarantowanych przez państwo, uznając ich celowość za oczywistą. Dodatkowym problemem utrudniającym szczepienia, zresztą podobnie jak w wielu krajach Europy oraz w Stanach Zjednoczonych, jest wzrastająca popularność ruchów antyszczepionkowych, które propagują niepotwierdzone informacje o szkodliwości szczepień.

Wydaje się, że najważniejszym działaniem lekarzy, pielęgniarek, ale również dziennikarzy, powinna być rzetelna INFORMACJA, przekazana pacjentom w sposób możliwie prosty i jednoznaczny. Niestety problemem, z którym każdy lekarz boryka się na co dzień, jest bardzo ograniczony czas na rozmowę z pacjentem. Jest bardzo trudno w ograniczonym czasie przedstawić pacjentowi ?bilans zysków i strat??związanych ze szczepieniem, tzn. przeciwstawić ryzyko zachorowania na określoną chorobę, ryzyko powikłań jakie mogą w jej trakcie wystąpić wobec ryzyka podania szczepionki.
            źródło: szczepimy.com.pl/w-jaki-sposob-edukowac-rodzicow-w-kwestii-szczepien/
    • aniamisialska Re: pneumokoki 15.06.16, 15:24
      Od 2017 r. szczepienia przeciwko pneumokokom będą darmowe dla dzieci urodzonych od 1 stycznia 2017 r. szczepimy.com.pl/szczepienia-przeciwko-pneumokokom-stycznia-2017-r/
      • karomama25 Re: pneumokoki 14.09.16, 12:29
        Chyba jednak nie będzie, bo nic na razie o tym nie mówią, cichosza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka