jkrzyzanska 22.09.04, 11:53 U noworodka wykryto cytomegalie, która zatrazil sie w zyciu plodowym. W tej chwili ma 2 tygodnie. Czy zgodzic sie na leczenie i czym grozi brak leczenia. Jaga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bognarek4 Re: Czy leczyc? 22.09.04, 13:08 Leczyć koniecznie. Brak leczenia grozi trwałym uszkodzeniem układu nerwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Czy leczyc? 22.09.04, 13:32 Nie wiem pod czyją dziecko jest opieką, ale najlepiej zgłosić się do CZD (W- wa). U mojego młodego wykryto przeciwciała CMV gdy miał 4 miesiące. Nie był leczony (zrobiono mu bardzo dużo badań - m.in. PCR moczu i krwi (na zawartość DNA wirusa), najważniejsze było badanie płynu mózgowo-rdzeniowego (niestety - punkcja), na szczęście nie było tam wirusa, oprócz tego próby wątrobowe, badanie wzroku, słuchu, serca. Mój młody nie miał żadnych objawów - nie chciał jeść i szukająć przyczyn zrobiono mu też test na CMV. Jak powiedzieli lekarze - organizm sam pokonał chorobę. Teraz tylko jesteśmy pod opieką poradni audiologicznej. Lek na CMV ma bardzo dużo skutków ubocznych i jest podawany, gdy rzeczywiścei jest niezbędne leczenie. Decyzję o leczeniu podejmuje chyba lekarz, powinien przedstawić wszystkie za i przeciw (nieleczona cytomegalia może prowadzić do uszkodzenia serca, wątroby, układu nerwowego, słuchu, wzroku). Odpowiedz Link Zgłoś