aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:22 mój 8 miesięczny synek od wczoraj wieczora ma wysoką gorączkę dawałam mu paracetamol w czopkach ale zbija ją na krótko gorączka sięga 39.6 czy któraś z was to przechodziła i co to może byc jutro idę do lekarza chyba że przekroczy 40 stopni to wezwę pogotowie Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:41 narazie mu spadła do 39 stopni iśpi może zaczekam do rana i pójdę do przychodni napizcie ile czopków można podac bo ostatni dostał o 16 a wcześniej koło9 Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:23 oprócz ej gorączki normalnie się zachowuje bawi się śmieje tylko więcej śpi takie 30 min drzemki aha i 2 razy wymiotował Odpowiedz Link Zgłoś
mamakacperka Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:32 witam! mialam tak z moim synem i nic nie pomagalo,zadne czopki itp!zadzwonilam do pediatry,ktora prowadzi malego i kazala robic oklady na czolo,nozki i raczki! robilismy je ciagle jakies 2 godz.czopek tez oczywiscie byl podany i pomoglo:0 do rana nie bylo goraczki,pozniej sie pojawila ale juz nizsza!A nie wiem co do tych wymiotow,bo moj Kacper nie wymiotowal! pozdrawiam i mam nadzieje,ze uda Ci sie zbic ta goraczke! Odpowiedz Link Zgłoś
dor_koby Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:44 Świetnym i chyba jednym z ostatecznych środków jest pyralgina (mniej więcej 1/3czopka 750mg), ale ta tylko na receptę. Jeśli trafisz do szpitala lub przyjedzie pogotowie, pewnie to własnie podadzż, tylko w zastrzyku. Plus okłady, kąpiele w chłodnej wodzie (początkowo temperatura 1 stopień niższa od temperatury ciała, a poźniej stopniowo obniżaj do chłodnej ; taka kąpiel powinna trwac kilka dobrych minut). Jesli nie masz pyralginy, chyba bezpieczniej wezwac pogotowie przy tak wysokiej gorączce, pamiętaj ryzyko drgawek. A co do wymiotów... np. w Warszawie w tej chwili panuje jakiś wirus żołądkowy, właśnie wymioty i b. wysoka gorączka. Ja z dzieckiem przechodziłam go dwa dni temu (39,4 C - pomogła dopiero pyralgina).pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sengaw Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:34 kiedyś też mój syn podobne miał objawy ( wysoka gorączka i wymioty - ale często wymiotywał) niewzlekałam pojechaliśmy na pogotowie - syn dostał zastrzyk żeby wymioty ustąpiły - i pomogło gorączka też spadła. Na twoim miejscu juz bym jechała albo zadzwoniła do pediatry , który leczy twojego synka. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:40 To może być jakiś rotawirus, uważaj, żeby dziecko się nie odwodniło. Musisz zatrzymać wymioty i zbić gorączkę ! Okłady na czoło i nóżki, namocz pieluszkę tetrową w chłodnej wodzie i przykładaj, do tego czopki, no i jeśli nadal dziecko będzie wymiotować koniecznie na ostry dyżur aby dostał coś na wymioty ! Dziecko powinno dużo pić przy takiej gorączce a jeśli wymiotuje to się bardzo szybko odwadnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:42 wymiotował 2 razy w ciągu dnia pije tylka ta gorączka Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:43 narazie mu spadła do 39 stopni iśpi może zaczekam do rana i pójdę do przychodni napizcie ile czopków można podac bo ostatni dostał o 16 a wcześniej koło 9 czy mogę dac mu 3 czopek Odpowiedz Link Zgłoś
dor_koby Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:48 Paracetamol możesz podawac nawet co 4 godziny. Pamiętaj min 10 mg na każdy kilogram ciała. 39C to nadal dużo, zwłaszcza ze jest noc i pewnie mu podskoczy.Podaj szybko ten paracetamol i sprawdzaj co 4 godz. Wymiotów, jeśli jest to wirus niczym nie zatrzymasz. DUŻO PIĆ!! Odpowiedz Link Zgłoś
hedom1 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 26.09.04, 21:57 Paracetamol owszem co 4 godziny ale nie więcej niz 4 dawki na dobę. Jeżeli to Ci nie wystarczy możesz przeplatać Ibufenem. Stawiam na Rotawirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 27.09.04, 12:27 Możesz spróbować dać mu większą dawkę paracetamolu. Ta, którą podajesz najwyraźniej nie wystarcza do zbicia gorączki. Zalecana dawka to 10 mg na kilogram masy ciała, ale lekarze w praktyce zlecają dawki wyższe przy wysokiej gorączce. Skonsultuj się telefonicznie z pediatrą, on Ci poda wyższą dopuszczalną dawkę. U nas też dobrze działało podawanie na przemian paracetamolu (Panadol itp.) z ibuprofenem (Ibufen, Nurofen) co 4 godziny do momentu zbicia gorączki poniżej 38 stopni. Dużo picia to podstawa. Nie próbuj też schładzać dziecka poprzez np. chłodną kąpiel. Może to doprowadzić do drgawek gorączkowych. Kąpiel powinna być najwyżej 1 stopień chłodniejsza niż temperatura ciała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 27.09.04, 15:05 byłam u lekarza który stwierdził anginę ropną i od tego była taka wysoka gorączka, przepisał antybiotyk, gorączki takiej wysokiej ne ma ale utrzymuje się koło 38 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
sengaw Re: RATUNKU SZYBKO PISZCIE 28.09.04, 09:16 pewnie jak antybiotyk zacznie swoje działanie około 2 doby to wszystko zacznie wracac do normy Odpowiedz Link Zgłoś