Dodaj do ulubionych

Przeziębienie

28.10.16, 11:10
przez te pogody Miki załapał katarek i lekki kaszelek . Temperatura 37,7. . . Czy jeśli będę jadła *czosnek *cebulę itp to czy synek szybciej upora się z przeziębieniem ? Czy jednak wizyta u lekarza nie unikniona ? Miki ma 7miesiecy
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Przeziębienie 28.10.16, 11:51
      Czosnek u cebula to bardziej Tobie pomogą, no może zmienią smak mleka smile Taka temperatura i takie objawy jeszcze nie skłoniłyby mnie jeszcze do wizyty u lekarza. Nie zbijałabym temperatury, jeśli dziecko nie jest wyjątkowo marudne. No może na noc bym podała, żeby lepiej się spało. Zaczęłabym od inhalacji, ściągania Katarkiem i Nasivinu w razie potrzeby na noc. Tak robię przy drugim dziecku, z pierwszym chodziłam i takie zalecenia usłyszałam, więc już mi się nie chce smile
    • lidek0 Re: Przeziębienie 28.10.16, 16:32
      Oklepuj dziecko kilka razy dziennie, inhaluj, wietrz mieszkanie, do lekarza bym nie szła bo tam w samej poczekalni miliony bakterii i wirusów. Stopy możesz nasmarować spirytusem i włożyć ciepłe skarpetki na noc.
      • dexia Re: Przeziębienie 28.10.16, 20:17
        Spirytusem?!
        • lidek0 Re: Przeziębienie 29.10.16, 06:30
          Dokładnie tak jak napisałam, spirytusem tylko salicylowym, tak małemu dziecku można smarować stopy - wiem to od lekarza.
          • dexia Re: Przeziębienie 29.10.16, 10:07
            po 1. napisalas "spirytusem" - nie spirytusem salicylowym, więc nawet jeśli miałabyś rację wprowadziłaś w błąd, bo spirytus to spirytus
            po 2. spirytus salicylowy ma w składzie alkohol etylowy i to nie odrobinkę tylko znaczną ilość prawie 70%, a przez skorę alkohol swietnie sie wchlania, a tu radzisz matce 7 miesięcznego dziecka, przecież nawet łyzeczka alkoholu to dla takiego niemowlaka duża ilość
            po 3. spirytus salicylowy może podrażniać skórę
            po 4. są lekarze i Lekarze, więc to żaden argument
    • melancho_lia Re: Przeziębienie 28.10.16, 20:34
      Nebulizacje z soli fizjologicznej i oklepywanie, maść majerankowa pod nosek. Dbaj o nawilżenie pomieszczenia w ktorym dziecko śpi (np. mokre ręczniki na grzejnik). Z lekarzem bym poczekała no chyba ze dziecku zacznie "grać" w klatce piersiowej - to moze oznaczać ze katar na oskrzela zszedł.
      • madamwz Re: Przeziębienie 28.10.16, 20:45
        Co to znaczy. "grać w klatce"? Moja ma właśnie katar i rano coś tam odkurzanie i raz po spacerze, ale nie ma gorączki, czy to niepokojące.?
        • melancho_lia Re: Przeziębienie 28.10.16, 21:18
          Ja po swojej średniej umiem w miare odróżnić przeniesione furczenia z nosa od zapalenia oskrzeli. Jak moi mieli zapalenie oskrzeli to jak polozylo się rękę na klatce to czuć i słychać bylo takie furczenie. Nie mija jak dziecko odkaszlnie. Czasem tez w oddechu słychać świsty. No ale nie polecam decydowania na własną rękę zwłaszcza jak nigdy wczesniej nie miało się z tym do czynienia.
          • melancho_lia Re: Przeziębienie 28.10.16, 21:21
            A i każde z moich dzieci nie gorączkowało przy zapaleniu oskrzeli, córka zapalenie płuc tez przechodziła bez gorączki i z pojedynczymi kaszlnięciami. Właśnie taki świszczący oddech skłonił mnie do wizyty u lekarza.
          • rulsanka Re: Przeziębienie 28.10.16, 21:27
            Tak gwoli ścisłości furczenia to niekoniecznie oznaka zapalenia oskrzeli. Często u małych dzieci jest tak, że katar spływa do oskrzeli i wtedy dziecko furczy w klatce piersiowej. Porządne odkrztuszenie lub oklepanie załatwia sprawę. Mój młodszy syn tak miewał wiele razy. Za pierwszym razem byłam spanikowana i dzwoniłam na nocną pomoc lekarską, ale kazali mi poczekać spokojnie bo syn spał. Rano moja pediatra go osłuchała i nic nie było.
            Potem kilkakrotnie zdarzały się takie furczenia przy różnych katarach. Ze 2 razy syn dostał nebulizacje ze sterydu, a tak zazwyczaj przechodziło albo samo, albo z pomocą soli fizjologicznej i oklepywania.
            Z kolei świsty to inna bajka, świsty to przede wszystkim oznaka skurczu oskrzeli czyli duszności, a zatem niedotlenienia.
            • melancho_lia Re: Przeziębienie 28.10.16, 21:46
              To napisałam. Jak mija po odklepaniu i odkasłaniu to raczej tylko katar.
              • kubusiowa03 Re: Przeziębienie 28.10.16, 21:53
                Jej... Teraz to nie będę spać w nocy tylko słuchać cały czas.. Temperatura nie wzrosła, zastosowaliśmy nasivin. Na razie jest ok. Zobaczymy jak minie nic i jak będzie rano
                • rulsanka Re: Przeziębienie 28.10.16, 22:05
                  Kubusiowa, bez paniki. Katar twoje dziecko będzie miało jeszcze sto razy. Wykończysz się jak będziesz panikować za każdym razem. Jeśli karmisz piersią, to mleko do nosa jest cudowną sprawą (próbowałam na sobie, super łagodzi, nawilża i oczyszcza).
                  Jeśli katar schodzi na oskrzela to dzieje się to w 4-5 dniu, nie na początku kataru.
                • melancho_lia Re: Przeziębienie 28.10.16, 22:11
                  Spokojnie. Rano zobaczysz. Teraz tez odpocznij jesli mala śpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka