Dodaj do ulubionych

dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowlaka

13.11.04, 22:09
Nasz synek(2 miesiące) zachowuje się dziwnie w trakcie snu:otwierają mu się
powieki i wywracają gałki oczne, robi dziwne grymasy(trochę jak uśmiech),
dziwnie oddycha( oddech jest cięzki i nieregularny), czasami rzuci mu sie
rączka albo nóżka, zdarza mu się zakwilić albo głośno nabrać powietrza.
Neorolog pociesza że to nic takiego, ale i tak się martwimy. Czy ktoś miał
lub ma podobny problem?
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 14.11.04, 18:37
      tez wydaje mni sie ze to nic takiego gdyz u dzieciaczkow w tym wieku nie jest
      do konca rozwiniety uklad nerwowy i to moze byc głowna przyczyna...
      • verdana Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 14.11.04, 19:42
        Ja bym wierzyła neurologowi, tym bardziej, ze oni są zwykle przewrażliwieni. Na
        moje oko, to dziecku się po prostu coś śni. (Przepraszam za porównanie, ale tak
        czesto zachowują się spiące psy, bezgłosnie szczekają, otwieraja oczy "biegną"
        łapami).
    • aniask_mama Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 15.11.04, 15:36
      A czy to jest tak, że oprócz takich ruchliwych faz ma też sen spokojny, kiedy
      rzeczywiście masz wrażenie, że śpi (nie rusza się, nie wydaje żadnych odgłosów
      itp). Jeśli tak jest, to jest to zupełnie normalny sen - sen składa sie z 2 faz
      REM i RAM ( w czasie jednej mózg odpoczywa i wtedy dziecko słodko śpi, w czasie
      drugiej - zapamiętuje wrażenia, są to tzw. marzenia senne i wtedy intensywnie
      ruszają sie gałki oczne, dziecko nawet otwiera oczy, może wydawać jakieś
      dźwieki).
      • k1w0 Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 15.11.04, 16:42
        Dziecko w tym wieku praktycznie nie wychodzi z fazy marzeń sennych. Tym różni
        się sen niemowlecia od snu dorosłego.
        Tak więc takie zachowanie jest jak najbardziej normalne.
    • kosolka15 Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 17.12.15, 04:29
      Witaj thembi 😊 chciałam Ci powiedzieć że moja córka (obecnie ma skonczone 13 miesiecy) rowniez tak robi i robila od urodzenia. Bylam z nia w dwoch szpitalach w tym w CZD w Katowicach i Wrocławiu. Miala robione dwa razy eeg i rezonans glowy. Niczego nie stwierdzili. Eeg prawidlowe rozonas takze. Plakalam nad nia od urodzenia bo bardzo balam sie tego i myslalam ze to padaczka. W katowicach powiedzieli mi ze chyba jej taka uroda i ma takie fazy snu. Do tej pory potrafi obudzic sie z placzem podczas tej fazy snu. Rusza wtedy nozkami, raczkami, troche glowka, usmiecha sie, dziwnie oddycha, poplakuje i otwiera oczy gdzie widac szybkie ruchy galek ocznych. A jak wpadnie w twardy sen to nie rusza sie wcale. Muszę Ci powiedziec ze z biegiem czasu przyzwyczailam sie do tego choc nadal nie daje mi to spokoju. A jak u Was? Nadal sie to utrzymuje? W razie pytan pisz na kosolka15@o2.pl
      • alpepe Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 17.12.15, 12:54
        dziecko wątkodawczyni ma już 11 lat...
        • kosolka15 Re: dziwne ruchy gałek ocznych u śpiącego niemowl 18.12.15, 01:43
          Faktycznie 😊 pisalam pozno w nocy i rabnely mi sie cyferki 😊 a szkoda, bo z checia dowiedzialabym sie czy minelo to u jej synka czy po prostu tak juz bedzie do konca zycia. U mojej corki bez zmian od narodzin 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka