Dodaj do ulubionych

Dzieci z dużą wagą urodzeniową

16.11.04, 18:47
Proszę mamy dzieci z dużą wagą urodzeniową o podzielenie się swoimi
doświadczeniami z zakresu ilości zjadanego pokarmu i częstotliwości jego
podawania, a także przyrostu masy ciała pociech w kolejnych miesiącach życia.
Moja córcia przyszła na świat z wagą 4600g, długa na 60 cm. Po 3 tygodniach
ważyła 4900g, przy czym najniższą wagę po urodzeniu osiągnęła w 3 dobie i
było to 4330g. Teraz ciągle tylko chce ssać i ssać, ale rzadko tak na prawdę
je długo i efektywnie. A jak to jest/było u Was?
Obserwuj wątek
    • hancik5 Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 10:57
      Cześć Radowinko, przybij piątkę ! Moja Kasia była identyczna z Twoją - 4590
      weagi i 60 cm !

Niestety nie przydam Ci się na wiele, bo nie karmiłam jej piersią... Nie udało
      mi się... Dziecko potwornie głodne, a u mnie ani kropelki...

Rosła bardzo szybko, teraz też jest najwyższa w grupie przedszkolnej(ma 5 lat),
      ale jest to chyba kwestią genów, gdyż oboje jesteśmy wysocy.

Mając roczek ważyła 12 kg, tyle pamiętam.
      Pamiętam też różnicę, gdy brałam na ręce inne niemowlaki, różnicę w wadze... To
      moje zdziwienie, że inne niemowlaki mogą być takie leciutkie...
      Pozdrawiam Cię gorąco
      Mama 5-letniego kwiatuszka Kasi
      • radowinkaala Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 11:12
        Fajnie! Ja też pewnie będę miała nieźle umięśnione ręce od noszenia tego
        klocuszka. Jutro mała kończy miesiąc i albo ja jestem coraz słabsza, albo ona
        tak przybrała, bo coraz trudniej ją trzymać. A jeszcze dużo przed namismile
        • black_currant Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 15:22
          Mój synek miał ważył 4380. Generalnie karmię go butelką (+
          pierś 'rekreacyjnie'). Przez pierwsze tydzien jadł ok. 90 ml na jeden posiłek.
          Przez następne 2 - ok. 120 ml. W tej chwili zjada 150 ml. Jutro idziemy do
          pediatry, żeby go zważyć.
          Lekarka uprzedzała mnie, że takie duże dzieciaczki sporo jedzą (byłam zdziwiona
          jak to możliwe, że Grześ zjada takie ilości na jeden posiłek, skoro normy dla
          dziecka w jego wieku to 60-90ml). I dlatego nie dałam rady sama go wykarmić -
          po cesarce nie miałam pokarmu, a on domagał się kosmicznych ilości i strasznie
          płakał...

---------------------------------------
          Ania - podwójna mama październikowa smile
          Emilka (1.10.2001)
          Grześ (18.10.2004)
          • radowinkaala do black_currant 17.11.04, 16:01
            A jak często Twój synek je? I czy go dopajasz jakąś herbatką, ewentualnie wodą
            z glukozą?
            • radowinkaala Re: do black_currant 17.11.04, 16:03
              PS. Moja córcia też urodziła się 18.10.2004r., a ma na imię tak jak Ty.
              • black_currant Re: do black_currant 17.11.04, 17:22
                No to witam astrologiczną bliźniaczkę mojego synka o slicznym imieniu smile)))))
                Jak widać tego dnia rodziły się duże dzieci smile

Grześ je 6-7 razy dziennie (z tym, że czasami niedojada i jakieś 20ml mleczka
                zostaje w butelce, ale to zdarza się rzadko) i wypija ok. 50 - 100 ml herbatki
                koperkowej Bobovity w ciągu dnia. Herbatkę daję mu jeśli po wypiciu mleka
                dopomina się o jeszcze. Oprócz tego dossysa sobie pierś, ale to raczej
                rekreacyjnie (czyli dopóki leci ładnym strumykiem - daje się przystawić 2-3
                razy dziennie).
                W nocy ma jedną dłuższą przerwę (mniej więcej od północy do 4 - 5 nad ranem), w
                dzień potrafi jeść co 2-3 godziny. Póki co nie przestarzegam jakiegoś
                konkretnego schematu karmienia, bo pediatar powidziała, że takie maluchy
                również butelką powinno się karmić na żądanie. Zobaczymy czy podtrzyma to po
                jutrzejszym ważeniu wink

---------------------------------------
                Ania - podwójna mama październikowa smile
                Emilka (1.10.2001)
                Grześ (18.10.2004)
                • radowinkaala Re: do black_currant 17.11.04, 20:28
                  Ja moja córcię kamię piersią i ma to miejsce co godzinę. Od kilku dni dwa razy
                  dziennie dostaje butelkę - po południu i ostatnio na noc, ale to nic nie
                  zmienia, bo w zasadzie i tak po godzinie czy dwóch znowu krzyczy o pierś. W
                  nocy śpi podobnie jak Twój synuś i bez znaczenie jest czy wcześniej dostanie
                  butelkę czy pierś. W każdym razie ja wieczorem jestem tak obessana, że po
                  prostu nie mam siły na to ostatnie przed zaśnieciem karmienie (piersi parzą i
                  bolą). Potem jak się budzi dostaje piers i jest ok. Po powrocie do domu ze
                  szpitala przez kilka dni jadła co 2-3 godz. i spała, teraz w zasadzie tylko je,
                  a w ciągu dnia prawie wcale nie śpi. W przyszłym tygodniu idziemy na kontrolne
                  ważenie i dowiemy się czy mojego małego smoka nie trzeba będzie częściej
                  dokarmiać.
                  Pozdrawiam - Alina
    • smoczek35 Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 16:39
      czesc, moj w lipcu sie urodzil, miel ok.5. teraz ma 7500rozmiar 86.jak chce
      jest niech je.moze malo tluste mleko masz, to wiecej potrzebuje.a ile teraz ma ?
      • radowinkaala Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 17:33
        Mała jutro kończy pierwszy miesiąc. Jak byłam z nią na wizycie u lekarza kiedy
        miała skończone równe 3 tygodnie wazyła 4900g. Lekarka troche sie do tego
        doczepiła i kazała przyjśc za 2 tyg. n akontrolny pomiar wagi - wtedy się
        dowiem czy mój pokarm jest zadowlający, jeżeli nie to trzeba będzie dokarmiaćsad
    • sandglass Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 17:20
      to ja też zapisuję się do klubu smile.
      Mój Pawełek ujrzał świat z wymiarami 4130g/61 cm. Teraz ma 3,5 miesiąca i waży
      8800, a ubranka kupuję mu w rozmiarze 74-80. Karmię go cały czas piersią.
      Na początku był horror, bo mojego pokarmu mu nie starczało. Ale po walkach i
      dopingowaniu cycusiów laktatorem sytuacja się ustabilizowała.
      Przygody Pawełka
    • dorotaifilip Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 17.11.04, 22:18
      Mój mały ważył po urodzeniu 4230, 57 cm. długości. Po 6 tygodniach 5800, po 12
      tygodniach 7500. W 4 miesiącu 9 kilogramów. Gdy miał 5,5 miesiąca miał już
      10300. Teraz ma równo 7 miesięcy i ma powyżej 12 kilogramów. Mały przez
      pierwszy miesiąc ssał nie tyle co godzinę co godzinami ( bił rekordy w
      porównaniu z dziećmi znajomych). Najduższy maraton miał od 17.00 do kąpieli o
      20.00. Ssał, przysypiał przy piersi. Odłączany natychmiast budził się i ssał
      dalej. Teraz z perspektywy wiem, że był głodny najbardziej po południu. Za to
      przesypiał całe noce. Tak gdzieś około 2,5 miesiąca zauważyłam, że przez to, że
      w nocy robił sobie długie przerwy (7-10 h.), zaczął mi zanikać pokarm. Maratony
      popołudniowego ssania trwały od 15.00. Zaczęłam w nocy odciągać pokarm tak po 5
      godzinach od ostatniego karmienia i podawałam mu mleko z butelki właśnie po
      południu. Zauważyłam, ze wreszcie się najadał, bo był mniej płaczliwy i
      spokojniejszy w kąpieli.Potem, no cóż, skończyło się jego spanie w nocy. Od 4
      miesiąca budzi się regularnie w nocy najpierw co 3, 4 godziny. Traz w 7 miesącu
      potrafi budzić się co godzinę. Najdłuższa przerwa w nocnym ssaniu to 3 godziny.
      W dzień je co 3 godziny plus deser owocowy i warzywka oraz woda do popicia.
      Radowinkaala, z mojego doświadczenia wynika, że jeśli tylko możedz pozwolić
      sobie na to, to dawaj ssaczkowi małemu jak najwięcej ssać. Mój synek też krótko
      jadał (według położnej był leniuszkiem), czekał z piersią w buzi aż mleko znów
      będzie szybciej leciało. Zauważyłam, że ważna dla mnie była też dieta. Jak
      miałam mniej czasu na jedzenie i picie, to mały jakby żarłoczniejszy robił się.
      Pozdrawiam - dorotaifilip
    • radowinkaala Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 14.01.05, 21:15
      No to podnoszę watek. Urwało sie w listopadzie.
      Po ważeniu w 6 tyg. okazało się, że nie muszę Ani dokarmiać - waga 5560g. Teraz
      podaję jej na noc mleko modyfikowane, ale tak jest cały czas na piersi. W tej
      chwili jest karmiona 9 razy na dobę (tak jakoś się nam ustalił rytm karmień) i
      od czasu do czasu dopajana. 12.01. byłam ją ważyć - miała wtedy 12 tygodni i 2
      dni (6 dni brakowało do 3 m-cy) i ważyła 7250g.
      • verdana Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 15.01.05, 21:29
        Mój syn urodził się 4 kg, 51 cm. Karmiłam go piersią. W tej chwili ma 10 lat i
        jest najniższy w klasie. Szczupły
        Mój mąż urodził się z wagą 4600. Ma 176 cm. Szczupły.
        Syn mojej koleżanki urodził się z wagą 2200. Ma 18 lat, 198 cm i ok. 110 kg.
        Waga wyjściowa o niczym nie przesądza.
        • ewas17 Re: Dzieci z dużą wagą urodzeniową 15.01.05, 22:40
          Witam! Mój synek też urodził się z dużą wagą (4200g, 55cm). W pierwszych 2-3
          miesiącach przybierał dosyć ładnie, potem tak sobie. Karmiłam go piersią, więc
          nie powiem ile zjadał. Ale jedno jest pewne, nie miał zbyt dużego apetytu.
          Dopóki był na samej piersi jadł często, ale króciutko (przeważnie po 5 minut).
          Gdy miał pół roku nie podwoił swojej wagi urodzeniowej. W tej chwili waży coś
          ok. 12 kilogramów, a ma 1,5 roku. Na podwórku jest najchudszym dzieckiem,
          jedynie wzrostem nie odbiega od rówieśników. O jego fatalnym apetycie
          przekonałam sie dopiero gdy zaczął jeść zupki i desreki. Lekarka nigdy nie
          czepiała się naszej wagi i nie sugerowała dokarmiania mlekiem modyfikowanym.
          Nawet wprowadzenie innych pokarmów zaleciła dopiero pod koniec 6 mieiąca.
          Pozdrawiam Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka