Dodaj do ulubionych

Rosnace transaminazy u 2-mies malucha

17.11.04, 11:13
Czy ktos mial takie zdarzenie od poczatku moj synek ma podwyzszone
transaminazy poczatkowo rowniez bilirubine (ktora nawet zaczela rosna 8.1 -
9,3 ale teraz spadla do 2,1) a transaminazy ma teraz 101 i 102 wczesniej 30 i
50 oraz 50 i 50.

Czy to grozne jakie moga byc przyczyny? Na szczescie przybiera na wadze
regularnie a nawet lepiej 35-40g/dzien.
Ma tez zielone kupki ze sluzem i strasznie steka po nocach jakby na
zatwardzenie ale kupki sa bardzo luźne.

Moze jakies wasze doswiadczenia bo zaczynamy panikowac.

Obserwuj wątek
    • asialub1 Re: Rosnace transaminazy u 2-mies malucha 17.11.04, 11:33
      Często ten watek ostatnio sie pojawia widze. Skoro sa podwyższone transminaty
      przy wysokiej bilirubinie to moze byc to wynik żółtaczki. Na wszelki wypadek
      pediatra powinien ci zlecic badania moczu, na toxoplazmoze i cytomegalię. Jeśli
      te wyniki okażą sie dobre to trzeba po prostu czekac, widocznie watroba jeszcze
      nie dojrzała. Powinny byc również strzymane szczepienia. Mój synek ostatnoi
      mial transminaty w okolicy 90, znacznie urosly od tego co mial w 6 tygodniu.
      teraz ma 3 miesiące i z tydzien powtarzamy znowu badanie krwi by sprawdzic czy
      urosly czy moze spadaja w koncu.
      Pediatra uspokaja ze nie ma czym sie martwic skoro dziecko dobrze sie rozwija i
      przybiera na wadze. A to ze twój synek steka w nocy to moze byc wynikiem bolu
      brzuszka, sporo dzieci ma kolki tak nad ranem 4, 5 godzina. Mój młody to po
      kazdym nocnym karmieniu stekał, krecil sie a często ok 5 juz nie mógl usnąc
      choć byl zmeczony . Pomógl infacol a ok 2 miesiaca wszystko przeszło. Teraz spi
      pieknie i budzi sie tylko na karmienie. Niestety ku mojej rozpaczy o 7 rano
      jest juz wyspany. Trudno w koncu spac chodzi między 19 a 20 wiec ma prawo byc
      wyspany. Zielone kupki moga byc wynikiem przegrzania dziecka lub tego ze jest
      mu zimno. Tylko przy optymalnej temperaturze dla danego dziecka kupki sa żółte.
      Ale do tego musisz sama dojśc w jakiej temp dziecko czuje sie najlepiej,kwestia
      indywidualna.
      • michal2109 Re: Rosnace transaminazy u 2-mies malucha 17.11.04, 12:25
        Wilkie dzieki za odpowiedz Mial juz badania na toksoplazmoze i Cytomegalie
        negatywne.

Moze dojdziemy z zona do tego czy to faktycznie temperatura i jaka bylaby
        optymalna (chyba faceci nie czesto tu zagladaja sadzac po zakwalifikowaniu
        mojej plci.

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka