Dodaj do ulubionych

Lęk u dziecka

26.08.24, 20:51
Bardzo proszę o jakąś pomóc i rady. Mam syna 11 letniego, który się boi nowych sytuacji, szkoły, przebywania na lekcjach, sprawdzianów, konkursów, wycieczek, ogólnie nowych sytuacji, tłumów, jazdy samochodem, nieznanych ludzi, wyjść do sklepu, wyjazdów wakacyjnyvh w nieznane, nowych sytuacji. Nie wiem jak mu pomóc. Moje tłumaczenia do niego nie docierają. W domu zachowuje się normalnie. Wyjście poza strefę komfortu go przeraża. Wszystko manifestuje bólem brzucha, biegunką, ma fobię przed wymiotami. Proszę o jakieś rady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • abckontogazeta Re: Lęk u dziecka 26.08.24, 22:13
      Spacer wokoło domu? Rybki, piesek, kotek? Pieszo na lody? I może z zaskoczenia, żeby nie zdążył się przestraszyć. Mieszkasz na blokowisku czy w domu?
    • abckontogazeta Re: Lęk u dziecka 26.08.24, 22:19
      Może prześladowany przez kolegów lub nauczycieli?
      W tej sytuacji odgradza się, ma mniej zamało wrażeń zwłaszcza pozytywnych, co skutkuje jeszcze większym stresem. W tym wieku, jeśli jest blisko inna szkoła może warto zmienić, ale trzeba wcześniej zrobić wywiad, czy ta nowa nie jest gorsza od starej. Ale to ostatnia chwile, dzieci w 6 klasie i starsze dość trudno się aklimatyzują w nowym środowisku. A do 3 klasy bez problemu.
      • panorama1234 Re: Lęk u dziecka 28.08.24, 11:04
        Mieszkam w domu, w klasie ma kolegów, boi się sprawdzianów, apeli, wycieczek. Jazda samochodem to stres, że brzuch go rozboli, że zechce do toalety, że będzie wymiotował. Nie chcę jeździć na wakacje, bo najlepiej w domu. Jazda samochodem to horror. Wyjazd w góry, czy nad morze to histeria, że nie da rady wytrzymać w samochodzie. Za granicę nie ma mowy o wyjazdach. Boi się też latać samolot, wejść na łódkę. Jest ciężko, nie wiem jak mu pomóc.
        • abckontogazeta Re: Lęk u dziecka 28.08.24, 12:28
          Jeździj pociągiem , dla takiego dzieka to może być duża frajda. I wyciągnij, którzy to nauczyciele tacymili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka