Dodaj do ulubionych

gdy wracam od lekarza

06.01.05, 22:36
Gdy wracam od lekarza, gdzie byłam by osłuchał dzieci, czy przypadkiem
katarek i kaszel to już nie zap. oskrzeli czy coś takiego to wracam z receptą
na ok 5 specyfików dla starszego i 5 dla młodszego dziecięcia. Co prawda to
nic poważnego, ale ...Po kilku dniach pojawiam się na kontroli kaszelku u
innej pani doktor w tej samej placówce, i pani przepisuje kolekny komplet
syropków co prawda nic poważnego, ale..., tamte można odstawić, teraz te bo
są dobre.I domowa apteczka pęka w szwach a portwel wręcz przeciwnie, a
katarek i kaszelek i tak trwa swoje 5 minut. Mam nieodparte wrażenie, że
jestem naciągana na kupno leków w cichej współpracy przychodni z apteką i tej
współpracy nie popieram i kupuję tylko to co uważam za niezbędne a reszty
nie.Kupuję najtańsze wapno i wit C dziecięcą (nie Cebion) ziołowy syrop
wykrztuśny (nie Eurespal przeciwzapalny, który pity butelkami nie pomaga moim
dzieciom), zwykłą sól fizjologiczną a nie cuda niewidy itd. A moje dzieci
mają się dobrze. Oczywiście dotyczy to zwykłych przeziębień, a nie poważnych
chorób i nie namawiam do nieleczenia się.
Obserwuj wątek
    • weda3 Re: gdy wracam od lekarza 07.01.05, 15:26
      Masz racje. Moja przyjaciólka jest lekarzem i leczy swoje dziecko domowymi
      sposobami. Oczywiscie przy lekkich przeziebieniach. mnie tez karze tak robic a
      jest to bardzo madra pracyjaca w szpitalu klinicznym kobieta.
    • lola211 Re: gdy wracam od lekarza 07.01.05, 17:36

Ja idac do lekarza zawsze sporzadzam liste, co mam w apteczce i z reguly cos z
      tego lekarz wybierze- to u pediatry.Leki w zasadzie ciagle sie powtarzaja.
      A dzis np. gdy spytalam czy nie ma tanszego odpowiednika Cromohexalu(prawie 30
      zł., a lekow stale mala bierze sporo, wiec wydatki łacznie mam duze)okazalo
      sie, ze jest- Cromohexal do inhalatora za 3,20 zł.Jakos mnie wczesniej nie
      pytano, w jakiej formie go przepisac.
      Kiedys z kolei nacielam sie na Cromogen- jeden kosztuje 3,20 zł, drugi taki sam
      tylko wygodniejszy w aplikacji 25 zł.Przeplacilam za 2 opak. ponad 40 zł.
      Alergolog przypisuje mi cala liste leków, dopiero w aptece dowiaduje sie, ile
      zaplace.Ostatnio zapisala krople do oczu za 20 zl. ktorych nie wykupilam, bo
      wg mnie przypisane byly na wyrost.I mialam racje, wcale by sie nie przydaly.
      Jako ze mala przyjmuje codziennie leki na alergie, refluks, a dodatkowo co
      miesiac choruje, obliczylam ze miesiecznie zostawiam w aptece przecietnie 150
      zł.

--------------------------------------------------
      Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
    • kasiula.m Re: gdy wracam od lekarza 08.01.05, 09:13
      A może lekarka przepisała najpierw kaszel wykrztuśny, na "suchy kaszel", a gdy
      stał się mokry - np.flegaminę. To by było logiczne. I te rzeczy się Wam mogą
      przydać przy następnej chorobie.
      Moje pytania odnośnie lekaów nie są mile widziane w gabinecie, wielu lekarzy
      nie lubi nawet w skrócie powiedzieć, jakie który lek ma działanie (może sami
      tak do końca nie wiedzą). Ja nie jestem namolna, tylko grzecznie pytam i
      oczekuję krótkiej, sensownej odpowiedzi. Niektórzy lekarze odpowiadają chętnie,
      nie bójcie się pytać.
      U okulisty kiedyś dostałam bardzo dobry, ale drogi lek i gdy przy następnej
      wizycie pani doktor chciała mi to samo przepisać, zapytałam, czy nie ma czegoś
      tańszego, równie dobrego. Ona (naprawdę) nie wiedziała, że to tyle kosztuje.
      Znalazła mi coś tańszego, skutecznego.
      Czasem, gdy dziecko ma kaszel i lekarz wypisuje syrop, mówię mu co mam w domu
      (zawsze trzeba sprawdzić datę ważności) i mówi, że mogę to podać. Gdybym nie
      powiedziała, kupiłabym nowy syrop.
      Jeszcze jedno: w aptece czasem pytam ile co kosztuje, CZYTAM ULOTKI (czasem
      okazuje się, że lekarz nie zwrócił uwagi np. na interakcje!). To taka mała
      apteka, panie mnie znają, więc mogę sobie na to pozwolić.
      Myślę, że wykupuję śednio ok.20% przepisanych leków, od dobrego lekarza ok.80%.
      I jest dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka