Dodaj do ulubionych

Hydroxyzinum

12.01.05, 12:34
Moje pytanie brzmi, a własciwie moje pytania brzmią?
Co to za lek - Hydroxyzinum, wiem, że chyba na uspokojenie?
i wiem, ze niektóre maluszki to zażywają? To znaczy jak mniemam są
niespokojne? Czym ten niepokój się przejawia? Zaintrygował mnie jeden post na
niemowlakach. Bo mój synek też nie należy do spokojnych dzieci, a wręcz
odwrotnie, ale ja chyba nie podałabym mu takiego leku.
Proszę o jakieś informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chwojka Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 13:09
      Witam.Hydroxyzina jest lekiem uspokajającym i przeciwlękowym.Wykazuje też słabe
      działanie przeciwhistaminowe,przeciwskurczowe i przeciwwymiotne. Ma jednak
      wiele działań niepożądanych i stosowanie jej na "dłuższą metę" zwłaszcza u
      maluchów chyba nie jest dobrym wyjściem.Może się też zdarzyć zupełnie odmienna
      reakcja organizmu na ten lek, moja córka brała hydroxyzinę przed zabiegiem
      lekarskim i zamiast uspokojenia nastąpiło bardzo silne pobudzenie.Lekarz
      powiedział,że to się zdarza dość rzadko ale jednak się zdarza.Pozdrawiam.
    • ppjw Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 13:13
      www.zdrowie.com.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=506
      www.leki.med.pl/lek.phtml?id=177&idnlek=2284&menu=4
      nie wymaga komentarza
      pozdrawiam, Paulina

• mami7 Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 15:01
      Daj spokój, uspokajać dziecko!
      Sama spróbuj tego, zobaczysz jak się poczujesz!
      Dzieci to nie lalki, wrzeszczą, drą się, z latami jest coraz gorzej,
      ale to nasze dzieci na litośc boską.
      Jak chcesz mu pomóc to kup herbatkę z serii Hippa, chyba z meliską. I sprawdż jeszcze co może być powodem niepokoju dziecka.

Nie chcę Cię obrazić. Widzę, co napisałaś, że leku raczej byś nie podała dziecku wink))) Czasami na forum czyta się o takich skrajnościach. Czasami warto podzielić coś przez 2 i spytać lekarza. A powiem Ci, że czasami nawet dwóch. Niestety oni też się mylą.
      Lek działa na OUN. Wydaje się go na receptę i nie podaje się zdrowym dzieciom, żeby ulżyć rodzicom.

Pozdrawiam

• mama_radka Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 15:09
        No przecież napisałam, że raczej nie, a tak naprawdę miało być, że nigdy w
        zyciu. Zadałam te pytania, bo po prostu dziwię się, że ktos je podaje dzieciom,
        i chciałam dowiedzieć dlaczego to robią, i jak dzieci się zachowuja, że rodzice
        są zmuszeni do tego.
        Szkoda, ze mnie nie zrozumiałaś, jestem przeciwniczką dawania jakichkolwiek
        niepotrzebnych leków - chemii. A ja się osobiście cieszę się, że synek jest
        taki niż jakby cały dzień siedział w jednym miejscu. Chodziło mi o to, dlaczego
        podawany jest ten lek.
        • mami7 Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 15:17
          Wydaje mi się, że Cię właśnie zrozumiałamwink))
          Pozwoliłam sobie uogólnić, przepraszam!
          Podczytuję forum i czasami nie wytrzymuję.
          Nic osobistego wink)))

Pozdrawiam
        • janmariadreptak Re: Hydroxyzinum 12.01.05, 23:21
          Ja jestem takim przypadkiem. W dzieciństwie miałem wielkie problemy z zasypianiem.
          Brałem przez miesiąc tabletkę na godzinę przed snem i zawsze o tej samej
          godzinie szedłem spać. Od tego czasu nie mam problemu.
          Wydaje mi się, że dawanie leków dziecku jest dopuszczalne jedynie w przypadku
          poważniejszych problemów. Uspakajanie, bo jest rozbrykane, jest zdecydowaną
          przesadą. Ale też nie wolno przesadać w drugą stronę. Czasem leki są niezbędne.
          Trzeba pamiętać, że nie ma leków bez skutków ubocznych.
          • mami7 Re: Hydroxyzinum 13.01.05, 08:48
            Ale to, że niemowlak jest marudny to chyba nie jest powód do dawania mu leków uspakajających? Przecież właśnie w ten sposób maluch pokazuje, że jest coś nie tak! Nawet jeśli jest to jedynie potrzeba pobycia z mamą. Co wydaje mi się jednak naturalne.
            Leki sa niezbędne, a i owszem, ale dla człowieka chorego, a nie rozbrykanego malca. Jeśli rodzice mają z tym problem to sami powinni się chyba leczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka