kalina38 12.01.05, 23:41 Moja 5-letnia coreczka 2 tygodnie temu chorowała na ospę W kilku miejscach zostały jej niewielkie wgłobienia , czy one znikną , ewentualnie czym można je smarować Będe wdzięczna za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewamonika1 Re: blizny po ospie 13.01.05, 10:15 Michaś, obecnie prawie 8 letni, chorował na ospę ponad 3 lata temu. Zostały mu 3 głębsze "dołki" i niestety już chyba zostaną. Zresztą, jak zaczęłam się przyglądać dorosłym, niektórzy mają na twarzy takie pojedyncze wgłębienia, wyglądają dokładnie tak, jak u Miśka po ospie. e. Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: blizny po ospie 13.01.05, 15:31 Niestety ewamonika1 ma rację. Takie wgłębienia po ospie zostają na całe życie. Skóra w tych miejscach jest wyleczona, nie jest zaczerwiniona itd, ale dołek jest. Ja mam kilka na twarzy po ospie, którą przechodziłam w podstawówce. Ale takie dołki są mało widoczne, bo skóra ma taki sam kolor. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: blizny po ospie 13.01.05, 15:58 Moja cora miala ospe w wieku 6 lat . Po calkowitym zagojeniu sie krostek smarowalam mascia (kremem) o nazwie CEPAN(dostaniesz w aptece).Chyba pomoglo bo ma tylko pojedyncze malowidoczne "blizny". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: blizny po ospie 13.01.05, 16:28 Również polecam maść Cepan. Smarowałam ją bliznę po operacji i nie ma śladu. z pewnością nie zaszkodzi dziecku, bo jest to maść z cebuli. Nie licz na to, że blizny po ospie znikną same. Odpowiedz Link Zgłoś
g273 Re: blizny po ospie 13.01.05, 16:44 Hej Blizny u dzieciaczków -czy to po ospie czy to po rozcięciach głębokich po wygojeniu można smarować Cepanem (polska maść za ok. 10zł) lub Contactubexem (maść zagraniczna za 30zł)2-3 razy dziennie lekko wcierając, do tego koniecznie raz dziennie Alantanem -krem, aby skóra się nie wysuszyła i nie swiędziała. Jestem po wizycie u lekarza z takim właśnie problemem, bo moja córeczka zaliczyła ostatnio parę upadków po których na buzi mamy blizny, niewielkie, ale jednak))Acha, smarować trzeba systematycznie nawet przez parę tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakubka Re: blizny po ospie 14.01.05, 15:43 mialam ospe jako dzieciak ponad 20 lat temu i blizny na czole zostały Odpowiedz Link Zgłoś