Dodaj do ulubionych

niemowle-wymioty i biegunka

13.01.05, 09:43
MOj 7 mies. synek od wczoraj wymiotuje, wieczorem doszła biegunka. Nie ma goraczki, bawi sie, usmiecha, nie wygląda na chorego. Czy mimo to powinnam isc do lekarza czy czekac az mu przejdzie. Nie chce nic jesc, zreszta boje sie ze od mleczka moga sie objawy nasilac. Podaje mu wode do picia aby sie nie odwodnił i co jeszcze bezpiecznie moge mu podac do jedzenia?
Nie umiem zlokalizowac przyczyny, nie jadl zadnych nowosci, a wszystko co mu dawałam bylo swieze. Czy takie moga byc objawy grypy jelitowej?
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 09:51
      Podziwiam opanowanie.
      Idź do lekarza, albo zadzwoń chociaż.
      Takie maluszki nieprawdopodobnie szybko mogą się odwodnić.
      • leli1 Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 10:52
        mami nie strasz prosze.....
        gadalam z pediatra i powiedziala zeby nie zmuszac dziecko do jedzenia skoro nie chce, tylko pamietac o uzupelnianiu plynow. Kazala co 5 minn. podawac lyzeczke wody i jesli objawy sie nie nasilaja to mam zaczekac. nie wiem tylko czy nie chciala mnie zbyc......sad
        • mami7 Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 15:09
          Nie straszę wink))
          Rozmawiałaś z pediatrą, to najważniejsze.

Nie zmuszać do jedzenia i poić to podstawa.
          Niestety sama wiem jak takie maluchy szybko potrafią się odwodnić.
    • anek.anek Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 11:05
      Moja pediatra też zawsze zachowywała spokój (a nigdy się na niej nie zawiodłam).
      Jesli biegunka lub wymioty nie ustępowały po jednym pełnym dniu, to kazała
      robić badania : posiew, probka kału.
      Do jedzenia nie zmuszaj, jeśli już to raczej coś delikatnego jak kleik ryzowy.
      Duuużo picia (najlepiej bez mleka i soków owocowych). Notuj ile kup i ile razy
      dziennie dziecko zwymiotowało - takie informacje pomogą lekarzowi.
      Jeśli nie ustapi dzisiaj, to idź do lekarza, a najlepiej wezwij do odmu, bo
      jeśli to jakiś wirus to szkoda narażać inne dzieci w przyhodni.
      • bea-ta Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 11:55
        Bezpiecznie można podać smekte - osłania jelita i pochłania szkodliwe czynniki
        znajdujące sie na błonie śluzowej jelit. Do tego kleik marchwiowo-ryżowy jest
        gotowy z HIPPA. Do picia gastrolit, można wymmieszać z siemieniem lnianym
        będzie bardziej znośny. Co jak stosować jest na produktach. Częsta, ale w małej
        ilości poić. Faktycznnie notuj ile pije, a ile wydala maluch. Obserwuj objawy
        odwodnienia: zapadniete cięmiaczko - przednie, płacz bez łez, sucha skóra, fałd
        ujęty na brzuszku długo nie wygładzający sie - takie objawy - konieczna pilna
        wizyta u lekarza!!!!
        • leli1 Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 12:20
          wielkie dzieki dziewczyny!!!!
    • madzia1708 Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 13:01
      leli1 napisała:

> MOj 7 mies. synek od wczoraj wymiotuje, wieczorem doszła biegunka. Nie ma
      gorac
      > zki, bawi sie, usmiecha, nie wygląda na chorego. Czy mimo to powinnam isc do
      le
      > karza czy czekac az mu przejdzie.

jeszcze poczekaj

Nie chce nic jesc, zreszta boje sie ze od mle
      > czka moga sie objawy nasilac.

mleka lepiej nie dawaj

Podaje mu wode do picia aby sie nie odwodnił

niech dużo pije i obserwuj czy się nie odwadnia - w końcu to jeszcze maluszek,
      a u takich dziubków szybko z tym.

i co
      > jeszcze bezpiecznie moge mu podac do jedzenia?

dieta: ziemniaki-marchewka ryż-jabłko
      Smecta
      Gastrolit
      Lakcid lub Lakcidofil

> Nie umiem zlokalizowac przyczyny, nie jadl zadnych nowosci, a wszystko co mu
      da
      > wałam bylo swieze. Czy takie moga byc objawy grypy jelitowej?

pewnie cos mu zaszkodziło, raczej nie grypa, bo nie ma goraczki. Myślę że to
      jakis błąd w żywieniu. Nie martw się jutro pewnie bedzie lepiej

• anek.anek P.S. 13.01.05, 14:37
      jeśli to jest Twoje mleko, karmisz piersią, to oczywiscie rób to dalejsmile Twoje
      na pewno nie zaszkodzi, ale sama musisz teraz uważać na dietę, żeby nie jest
      nic co mogłoby spowodować zwiększenie biegunki (wszlekie alergeny preczsmile
    • dadgam Re: niemowle-wymioty i biegunka 13.01.05, 17:24
      z moim małym było podobnie miesiąc temu, okazało się , że to wirus, męczyliśmy się tydzień
      • leli1 Re: niemowle-wymioty i biegunka 14.01.05, 20:34
        no wiec u nas jest tak samo. Wczoraj wieczorem to dziadostwo zaatakowalo takze mnie i męża. W sumie synus i tak najlepiej to znosił. Rano poszlismy do lekarza, podobno panuje jakis paskud ktory tak sie objawia. Najgorzej ze bylismy wszyscy tak padnieci a nasza dzidzia wyjatkowo skora do zabawy smile. Doleczamy sie i mam nadzieje ze nie az tydzien!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka