Dodaj do ulubionych

Skrócone wędzidełko wargi górnej.

02.02.05, 20:11
Mój synek ma 1,5 roku. Dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że ma on za
krótkie górne wędzidełko. Jest ono na tyle krótkie, że przeszkadza w
czyszczeniu górnych jedynek. Czy ma wpływ na wymowę nie mam pojęcia, bo
dziecko dopiero zaczyna mówić. Stomatolog uspokoił nas, że u tak małych
dzieci nic się z nim nie robi i kazał czekać, aż urosną mu stałe ząbki.
Pediatra był jednak innego zdania - podcina się. Dostaliśmy skierowanie do
laryngologa, który miał wydać ostateczną decyzję. Jednak laryngolog
stwierdził, że on jest tylko od wędzidełek pod językiem. Potraktował mnie
niezbyt miło, tak jakbym nie wiadomo czego chciała i odesłał znowu do
stomatologa. Już trochę zgłupiałam. Chyba będę musiała znaleźć jakiegoś
naprawdę dobrego stomatologa. Jeżeli ktoś miał podobny problem u swojego
maluszka, proszę podzielcie się ze mną swoim doświadczeniem. Chodzi mi
głównie o to, w jakim wieku Wasze dzieci miały podcinane wędzidełka, jaki
lekarz wykonywał ten zabieg i czy robiliście to państwowo. Trochę się boję,
że zaniedbam tę sprawę, a potem okaże się, że jest już za późno. Z góry
dziękuję Ewa
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Skrócone wędzidełko wargi górnej. 02.02.05, 20:36
      Moja mała też ma krótkie to wędzidełko. Zwróciła na to uwagę pani neurolog
      (dziecięcy) i mówiła, że to trzeba będzie podciąć. Moja dentystka, do której mam
      zaufanie, także stwierdziła, że podcina się toto, jak pojawią się stałe zęby.
      Tak więc, o ile nie zauważę trudności z wymową, nie zamierzam się tym przejmować.
      • dentystka2 Re: Skrócone wędzidełko wargi górnej. 02.02.05, 22:32
        Plastyke lub podciecie wedzidelka wargi gornej dokonuje sie dopiero wtedy, gdy
        wyrosna juz stale gorne dwojki, czyli okolo 8-9 roku zycia. Niektorzy ortodonci
        uwazaja, ze to jeszcze za wczesnie i kaza czekac do 12 roku zycia. W kazdym
        razie trzeba spokojnie czekac jeszcze kilka lat i nie zamartwiac sie, bo na
        zabieg jest jeszcze czas.
        • edki16 Re: Skrócone wędzidełko wargi górnej. 03.02.05, 00:55
          Mój synek miał podcięte górne wędzidełko jak miał 5 miesięcy przez chirurga
          dziecięcego w IMiD. E.
    • ewas17 Re: Skrócone wędzidełko wargi górnej. 16.02.05, 15:55
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Byliśmy już u zaufanego stomatologa, który
      też potwierdził, że na razie nie będziemy ruszać tego wędzidełka. Zabieg jest
      nieunikniony, bo wędzidełko jest bardzo krótkie, ale dopóki dziecko jest tak
      małe to poczekamy. Na razie czekamy, aż dziecko będzie rozumniejsze. W tej
      chwili bez znieczulenia ogólnego by się nie obeszło, bo on nawet buzi nie chce
      otworzyć przed lekarzem, a co mówić o jakimś zabiegu. Na pewno mamy czas dopóki
      nie wyjdą stałe ząbki. Pozdrawiam Ewa
    • olga50 do ewas17 17.02.05, 15:02
      Napisz mi prosze jak to wyglada, tzn. to skrócone wedzidełko.Mój synek ma
      skrócone podjęzykowe, będzie miał podcinane.Jesli chodzi o te wargowe to
      pediatra nic nie mówił, ale chciałabym wiedziec jak to można poznać.Moje
      dziecko jak sie uśmiecha to widać mu całe ząbki u góry, tzn warga sie na tyle
      podnosi , że spokojnie widać ząbki i dziąsełka.Czy można jakos sprawdzić czy
      wedzidełko jest odpowiedniej długości?
      • ewas17 Re: do olga50 17.02.05, 15:28
        Ciężko będzie mi to opisać, ale spróbuję zrobić to najdokładniej jak tylko
        mogę. Najlepiej jest porównać z innymi dziećmi. Mnie zawsze zastanawiało to
        dlaczego inne dzieci jak się uśmiechną to mają takie duże (a dokładnie długie)
        górne jedynki, a moje dziecko ma je takie króciutkie. Poza tym Mateusz ma
        pomiędzy tymi jedynkami niewielką przerwę. Jego wędzidełko "schodzi" mniej
        więcej do połowy ząbków. U rówieśników Mateusza na podwórku rozpoczynało się on
        dużo wyżej niż ząbki. Wędzidełko przeszkadza także w myciu jedynek, nie mogę po
        nich przejechać szczoteczką tam i z powrotem, tak jak to robię u siebie, bo bym
        musiała po nim, a to chyba małego boli. Z górnym wędzidełkiem najlepiej iść do
        stomatologa (nie musisz mieć skierowania), on chyba najlepiej oceni jego
        długość. Pozdrawiam Ewa
        • olga50 Re: do olga50 17.02.05, 19:04
          Dziękuję za odpowiedz, muszę zwrócić na to uwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka