Dodaj do ulubionych

!!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!!

04.03.05, 18:05
Proszę napisz mi jak sie nazywa to badanie na wykrycie glisty zwierzęcej ,
prosze bo w tym kierunku sa dwa :
toksoplazmoza - dwa badania (wstępne badanie jesli chodzi o wykrycie glisty
kociej)
toksokaroza (badanie na wykrycie glisty psiej )
albo napisz do mnie na e-mail i podaj do siebie numer ja zadzwonie !!!! prosze
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: !!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 20:53
      przepraszam za wścibstwo ale to forum publiczne...
      > toksoplazmoza - dwa badania (wstępne badanie jesli chodzi o wykrycie glisty
      > kociej) - tokspoplazmoza to choroba wywołana przez pierwotniaka Toksoplasma
      gondi, nie ma on nic wspólnego z glistą ani robakami wogóle
      • bea-ta Re: !!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 22:41
        Ale ma dużo wspólnego z kotemsmile
    • bea-ta Re: do monisia98 04.03.05, 22:38
      Nie wiem czy o to akurat chodzi, ale w przypadku obu schorzeń toksoplazmozy i
      toksokarozy badaniami potwierdzającymi oprócz podwyzszonego poz. leukocytów i
      granulocytów kwasochłonnych waże jest podwyższenie IgE, IgM - swiadczy o
      aktualnym zachorowaniu, IgG - swiadczy o pzrebytym zachorowaniu lub późnej
      fazie schorzenia toczącego sie. W zakażeniu glista psia lub kocia może pomóc
      test immunoserologiczny ELISA, rtg płuc, USG lub TK oraz bad. okulistyczne w
      zależności od postaci choroby.
      • bea-ta Re: do monisia98 04.03.05, 22:39
        Nie znam sie na weterynarii, ale jak masz kota lub psa to mozna zaniesc bobki
        do pana od zwierzatek i może wyjdzie coś, zamin bedzie sie badać dziecko czy
        innych członków rodziny.
        • monisia98 Re: do monisia98 05.03.05, 09:24
          dziewczyny proszę nie piszcie tak skomplikowanie , ja prosze tylko o nazwę
          badania ,w którym wychodzi obecność glisty zwierzęcej, bo opisujecie mi co to
          jest tokokaroza i toksoplazmoza a ja chcę wiedziec w którym badaniu wychodzą te
          podwyższone granulocyty kwasochłonne po którch można stwierdzic ze jest
          obecnośc glisty zwierzęcej , błagam napiszcie bo w poniedziałek chce zrobic
          badanie.
          • bea-ta Re: do monisia98 05.03.05, 10:45
            Granulocyty kwasochłonne i leukocyty wyjdą w morfologii z rozmazem, reszte też
            pobiera sie krew na poziom immunoglobuliny IgE, IgM i IgG. I ten test ELISA -
            na gliste psia i kocia ,ale skonsultuj to może jeszcze z kimś, bo ja nogdy nie
            robiłam, tak podaje literatura med.Może jezszcze coś robią oprócz tego?Mysle,
            że w laboratorium równiez beda wiedzieć tam gdzie masz zamiar robic jakie
            badania na toksoplazmoze i gliste standardowo wykonują.
    • izia30 Re: !!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 12:07
      dziewczyno jeżeli masz podejrzenie że twoje dziecko ma robaki to zanieś jego
      kał na badanie w kierunku pasożytów. ot tak po prostu. jeżeli coś jest to w
      laboratorium znajdą i powiedzą co to
      • bea-ta Re: !!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 12:14
        Tyle, że w kale wyjzie glista ludzka ,tasiemiec, lamblie (w tescie ELISA też)i
        ew. owsiki, chodziaż na nie robi sie wymaz z ok. odbytu. Na toksoplazmoze i
        tosokaroze pobiera sie krew.
        • bea-ta Re: !!!!!!!!!!!PYTANIE DO as523 !!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 12:41
          Sprawdziłam na toksoplazmoze i toksokaroze wykonuje sie z krwii test ELISA w
          którym bada sie poziom immunoglobulin, tych, które wcześniej wymieniłam. Oprócz
          zwykłej morfologii z rozmazem oczywiście, gdzie w takich przypadkach jest
          znacznie podwyższony poz. leukocytów i granulocytów kwasochlonnych(te są przy
          każdych pasożytach i alergiach podwyższone).Nie wiem tylko czy takie testy
          specjalistyczne na choroby odzwierzęce robi sie w laboratorium w zwykłym
          szpitalu czy należy zrobić je w szpitalu zakaźnym. Jesli podejrzewasz wogóle
          zakażenie pasożytnicze to danie kału do badania jest wskazane, dzięki temu
          bedziesz miała pełny obraz.Zycze powodzenia, Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka