dubel 25.04.05, 13:59 Pomocy !! Nie wiem co juz wykluczyć z diety mojej corci Czy cukier może uczulać ???? Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julamimi Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 25.04.05, 14:06 czy moze uczulac nie wiem, ale na pewno moze sprzyjac kandydozie (rodzaj grzybicy) a duzo cukru dziewczynka je? Odpowiedz Link Zgłoś
dubel Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 25.04.05, 22:27 Moja niunia jest od 2-go miesiaca zycia na nutramigenie. Do tej pory wszystkie jedzonka, które jej wprowadziłam nie powodowały uczuleń aż tu nagle od około 2-3 tygodni ma tak jakby liszaj na pipci i w początkowej fazie byl on bardzo czerwony, teraz traktuje go mąką ziemniaczaną i zbledł. Natomiast na ciele, na lewym sutku i za uszami pojawiają się małe suche liszaje, pod paszkami czerwone placki z delikatnie łuszczącą sie skórą-jak po oparzeniu słonecznym. Wczoraj zauważyłam suchy placek na główce a dzisiaj dwa kolejne Córcia ma skończone 9 miesięcy i nic nowego do diety jej nie wprowadziłam, nie zmieniłam też płynu do prania ani kosmetyków. Nie mam zielonego pojęcia co sie dzieje. Słodzę jej cukrem delikatnie herbatkę więc wpadłam na pomysł że mże to jest to, a może kaszka ryżowa na wodzie (owocowa) którą zajada codziennie. Sama nie wiem Pozdrawiam Was gorąco i WIELKIE DZIĘKI za wszystkie rady i wskazówki. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 25.04.05, 15:45 Naturalnie ze tak.Jest cos takiego jak nietolerancja na cukier owocowy (fruktoze),glukoze itd.Moj syn dludo przez to nie mogl jesc owocow.Teraz dopiero przyjelo sie jablko gotowane,a ma juz 10 miesiecy.Nie moz tez pic kaszek ,bo zawieraja cukier owocowy albo normalny.Toleruje tylko czyste kleiki. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 26.04.05, 08:56 niestety uczulać może wszystko. Ja w pierwszym rzędzie zrezygnowałabym z kaszek owocowych na rzecz normalnego kleiku ryżowego. Te owocowe to już wyżej przetworzona żywność - zawsze trochę chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 26.04.05, 12:13 Z tego co czytałam to cukier sam w sobie raczej nie uczula, ale zdaża się że jest nietolerowany. Często w parze idzie nietoleranca innych cukrów. Napewno natomiast cukier wzmaga objawy alergiczne. Ktoś tu pisał o grzybach - być moze tego nie wiem, ale pewnie coś w tym stylu bo grzyby wzmagaja objawy alergiczne. Suma sumarum lepiej nie słodzić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewapowie Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 27.04.05, 13:04 Nasza dermatolog z CZD twierdzi że obecnie często uczulają herbatki - również te dla dzieci, ponieważ najczęściej suszy się zioła (czyli też liście herbaty) czy owoce środkami chemicznymi. Z moich doświadczeń z córcią wynika że część produktów nie daje objawów alergicznych od razu tylko z opóźnieniem. Trochę tak jakby organizm zbierał odpowiednie stężenie alergenu i dopiero wtedy pojawiają się efekty skórne. Znaleźć zatem alergen nie jest łatwo. Tym bardziej że nie musi to być właściwy produkt spożywczy tylko jakiś dodatek nawet nie wymieniony na składzie. Bratowa ma wykrytą alergię na żółty barwnik spozywczy będący np. składnikiem polewy na wit C, ale też składnikiem paszy dla kurcząt, co w jej przypadku oznacza, że może jeść tylko jaja ze sprawdzonych źródeł. Ktoś na forum pisał, że jego dziecko okazało się być uczulone na proszek Jelp sprzedawany ostatnio w nowym opakowaniu - stary nie uczulał. U na uczulają nowe Pampercy a stare były OK (okazało się po ponad miesiącu poszukiwań i cierpień dziecka z podrażnioną pupą). Zyczę powodzenie w szukaniu alergenów. Odpowiedz Link Zgłoś
dubel Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 27.04.05, 21:35 Moja dorcia pije zwykła herbatę np. lipton. Właśnie poddałaś mi myśl, że może to być właśnie to. Dziś pojawiły sie następne liszaje, zaczynam sie załamywać. Zadaję sobie pytanie: co będzie jeśli nie wytropię tego alergenu, czy Olenka bedzie cala w uczuleniu ? Nie mogę Ja sama jestem alergikiem, jestem uczulona na pyłki drzew, kwiatów, chwastów, traw; mąż z kolei na salicyliany Co będzi, jeżeli to nie składnik pożywienia tylko pyłki Narazie chyba ją to nie swędzi ale co bedzie dalej? Aż się boje Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszystko Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 28.04.05, 09:20 Herbara, może uczulać. A może tez być nietolerancja na cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: Czy cukier uczula ???? Pomocy !! 28.04.05, 16:42 Najpierw odstawiłabym tą herbatę. Przypuszczam że gdybyś widziała proces produkcyjny herbat woreczkowych to sama byś jej nie wypiła. Suszenie takich liści z odpadków których robi się woreczkowe herbaty odbywa się przy pomocy chemikaliów a nie słońca - niestety. Nie wiem - ja dziecku tego świństwa nie podam przynajmniej do trzeciego roku życia. Podawałam kiedy był jeszcze niemowlakiem bo tak poradzono mi w szpitalu - teraz nie wiem czy nie przyczyniłam się w ten sposób do zaostrzenia objawów alergii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś