Dodaj do ulubionych

badanie moczu

01.05.05, 15:10
Moja niespełna dwumiesięczna córeczka po kuracji antybiotykami dalej ma złe
wyniki. Początkowo miała BLO LARGE, PRO > 300 mg/dL i LEU LARGE. Brała
Augumentin 7 dni, w międzyczasie po posiewie okazało się że ma E. Coli, po
dwu dniach brania antybiotyku wyniki poprawiły się, tylko leukocytów było
sporo (moderate), więc najwyraźniej antybiotyk działał. Po 3 dniach po
odstawieniu antybola wyszło LEU SMALL, BLO TRACE-INTACT. Lekarka powiedziała
mężowi, że to o niczym nie świadczy i jak nic się nie dzieja, to się nie
przejmować. A ja nie wiem, co to jest to BLO i słyszałam, że przy tak małym
dziecku trzeba zrobić inne badania i ew. leczyć dalej, żeby nie było kłopotu
z nerkami. Może ktoś coś na ten temat wie. Proszę o odpowiedź. Est.
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: badanie moczu 01.05.05, 20:03
      Moze BLO to skrot od BLOOD- krew
      • olinerkha Re: badanie moczu 02.05.05, 08:56
        Witaj,
        Nie podejmuję sie rozszyfrowania skrótów, ale wg mojej wiedzy każda infekcja
        dróg moczowych u malutkiego dziecka wymaga szczegółowej diagnostyki pod kontem
        ewentualnego refluksu. Moja córeczka (13 m-cy) miesiąc temu miała własnie
        infekcje dróg moczowych(pierwszą w życiu). Jestesmy po leczeniu (augmentin),
        kontrolnym bad moczu wraz z posiewem (idealne), USG nerek (bez zastrzeżeń) i
        konsultacji urologa dziecięcego, który mimo wszystko zalecił cystografię, jako
        jedyne badanie które może jednoznacznie potwierdzić bądź wykluczyć refluks...
        Nasz pediatra pozwolił nam nie robić tego badania, ale tylko dlatego że dziecko
        jest już spore i inne badania są bez zarzutu. Ale zapowiedziała nam, że gdyby
        rzecz dotyczyła mniejszego dziecka takie badanie byłoby absolutnie konieczne. I
        tak mamy skierowanie na comiesięczne badanie moczu i gdyby tylko coś było nie
        tak to cystografia nas nie ominie...
        pozdrawiam,
        Ola
        • mami7 Re: badanie moczu 02.05.05, 10:19
          Jesli o refluks chodzi. Moje dziecko miało jedno zkażenie dróg moczowych w wieku 9 miesięcy. Było to trzy lata temu. Wyniki moczu, kontrolowanego regularnie ok, ale na szczęscie już po tym pierwszym zum zrobiono dziecku cystografię bo refluks akurat ma. A może on przebiegać bezobjawowo całymi latami. Nie mam zamiaru namawiać nikogo na cystografię, ale nie rozumiem dlaczego pediatra podważa wskazania urologa?

Do założycielki wątku- ten wynik nie świadczy o niczym. MOzliwe, że infekcja jest niedoleczona, możliwe, że to jedynie ślad o tym, że coś się działo. A możliwe, że zaczyna się dziać.
          Jedyne do czego bym sie przyczepiła to do tego, że ten Augmentin był podawany przez 7 dni. Antybiotykoterapia trwa od 10 do 14. Nie szukałabym na razie u dziecka wady w układzie moczowym, ale zakończyłabym najpierw sprawę tej infekcji.
          Jak dziecko będzie zdrowe możesz pprzejśc się do spejalisty i wtedy myśleć o ewentualnym diagnozowaniu.
          Zrób jeszcze raz badania. I nie podawaj leków na własną rękę!

Pozdrawiam
          • olinerkha Re: badanie moczu 02.05.05, 12:36
            Pediatra nie podważa opinii urologa, tylko patrzy na moją córkę jak na dziecko,
            któremu można oszczedzić nieprzyjemnego badania, a nie jak na przypadek...
            urolog nawet dobrze nie przyjżał się badaniom (po coś wkońcu to USG
            robilismy...) tylko od razu zawyrokował-cystografia, bo takie jest normalne
            postępowanie diagnostyczne po zakażeniu dróg moczowych u dzieci u niego w
            szpitalu... (wizyta trwała 3 minuty)
            Oczywiście jeśli w badaniach kontrolnych pojawią się nieprawidłowości- na
            cystografie pójdziemy.
            pozdrawiam,
            ola
            • kaja32 Re: badanie moczu 03.05.05, 10:31
              Mój synek w wieku 2 miesiące przechodził infekcję dróg moczowych i był leczony
              w szpitalu. Kuracja antybiotykiem trwała 14 dni/dożylnie/ miał robione USG-
              prawidłowe i po wyleczeniu cystografię, która wykazała refluksy.
              Ostatnio moja córeczka miała podejrzenie infekcji i rozmawiałam z panią doktór,
              która stwierdziła ,że do roku dzieci z infekcjami dróg moczowych powinny być
              leczone w szpitalu, gdyż konieczna jest szybka i dokładna diagnostyka oraz
              zdecydowane opanowanie infekcji aby nie dopuścić do uszkodzenia nerek.
              U mojego synka dosyć późno się zorientowano jaka jest przyczyna gorączki i gdy
              trafiliśmy do szpitala miał już zakażenie krwi. Na szczęście wszystko dobrze
              się skończyło.
              • est3 Re: badanie moczu 15.05.05, 01:11
                Dzięki wszystkim za odpowiedź, rzeczywiście, dwa dni potem dostałam skierowanie
                do szpitala (wyniki pogorszyły się), leczono antybiotykiem 7 dni (miało być
                nieco dłużej, ale wyszło uczulenie), ale przed upływem tyego czasu mocz był już
                jałowy. Refluksu, na szczęście, brak. mam nadzieję, że to jednorazówka. Teraz
                mamy jeszcze antyb. przez tydz. i potem furagin 10 dni. Pozdrawiam. Est.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka