Dodaj do ulubionych

biegunka u rocznego dziecka

05.05.05, 14:02
Mam problem z moja Liwią, od trzech dni ma ostra biegunke.Dostaje leki
(bactrim), kał został wysłany na badanie.Nie wiem co moge jej podawac do
jedzenia, nie chce kleików ryzowych, zupka ryz z marchewka tez nie bardzo sad
daje jej dosyć sporo herbatki do picia zeby sie nie odwodniła
( lekarz zabronił podawania mleka-pije nan2).Nie wiem co na noc jej podać
zeby nie budziła sie glodna.Prosze o pomoc mamy, które miały ten problem.
POZDRAWIAM smile
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:39
      kiedy wyslalas kal?
      • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:44
        Witam!
        Kał wysłałam wczoraj i w poniedziałek bede miała wynik
        • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:45
          czy twoje dziecko goraczkuje, i na jakie badania wysłałas kal?
          • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:48
            kał na posiew
            ma goraczke,ale nie wysoką
            wczoraj rano w kale pojawiła sie krew i sluz,(krew jednorazowo)
            nie wymiotuje
            • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:49
              krew jasnoczerwona?
    • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:53
      czy lekarz nie mowil, ze to moze byc rotawirus? podajesz smecte?
      • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:57
        lekarz bardziej obstaje przy czerwonce bakteryjnej
        podaje bactrim dwa razy dziennie.
        miałaś juz do czynienia z rotawirusem? co to wlasciwie jest i jak dlugo trwa?
        • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 14:59
          rotawirusa mamy czesto, objawia sie biegunka ostro i temperatura, a czasami
          wymiotami? a skad on tak z ta czerwonka? a krew byla jasnoczerwona, czy ciemn?
          • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 15:11
            krew była jasno-czerwona
            krew w kale i wysoka goraczka sa takze objawami czerwonki
            ja raczej prosilam o porade dotyczaca karmiena małych dzieci w czasie biegunki
            wink
        • maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 05.05.05, 15:13
          Biegunka

Lekarz medycyny Agnieszka BILSKA, Konsultacja: dr Piotr Albrecht 01-05-2004,
          ostatnia aktualizacja 18-02-2003 18:26

Występuje, gdy dziecko oddaje trzy lub więcej obfitych, wodnistych stolców w
          ciągu 24 godzin lub pojedynczy stolec, który zawiera krew, śluz albo ropę.
          (Półpłynne wypróżnienia po każdym karmieniu u niektórych niemowląt karmionych
          piersią nie są biegunką).

Biegunki u dzieci są bardzo groźne, gdyż szybko doprowadzają do odwodnienia. Im
          mniejsze dziecko, tym szybciej narastają zaburzenia i tym są groźniejsze.
          Maluch traci z płynnym stolcem duże ilości wody i soli mineralnych. Krew
          zagęszcza się, spada ciśnienie, dochodzi do niedokrwienia nerek, wątroby,
          mózgu. Dziecko oddaje coraz mniej moczu, płacze bez łez, ma spierzchnięte,
          karminowe usta. U niemowlęcia zapada się ciemiączko, maluch staje się coraz
          bardziej apatyczny, a jego skóra sucha i mało elastyczna. Gdy biegunce
          towarzyszą wymioty, odwodnienie narasta w lawinowym tempie. Trzeba zgłosić się
          jak najszybciej do szpitala, gdyż tylko kroplówki pozwolą na wyrównanie
          niedoboru wody i substancji mineralnych (elektrolitów).

Dwa, trzy wolne stolce u starszego dziecka, które poza tym dobrze się czuje,
          nie są powodem do alarmu i świadczą najczęściej o błędzie dietetycznym lub
          przejedzeniu. Mogą się pojawić po rozszerzeniu diety o nowy rodzaj pożywienia
          (dlatego wszelkie nowości należy wprowadzać stopniowo i pojedynczo - łatwiej
          się wtedy zorientować, co wywołało luźne stolce). Przyczyną może być także
          zjedzenie większych ilości owoców (zwłaszcza śliwek), otrębów lub warzyw,
          ponieważ zawarty w nich błonnik działa jak środek przeczyszczający. Dziecko
          odczuwa wtedy silne i bolesne skurcze brzucha, nie ma apetytu, może wymiotować.
          Po kilku godzinach wszystko wraca do normy.

Najczęstsze przyczyny biegunek u dzieci to:

alergia pokarmowa - biegunka nawraca, towarzyszy jej często wysypka, a

także skłonność do infekcji dróg oddechowych. Trzeba wykluczyć wtedy z
          jadłospisu dziecka (lub karmiącej piersią matki) produkty uczulające (patrz:
          alergia pokarmowa);

niedostateczne ilości enzymów, odpowiedzialnych za trawienie cukrów (laktozy,
          sacharozy). Nierozłożone cukry ulegają w jelitach fermentacji, co powoduje
          wzdęcia, oddawanie bardzo dużej ilości gazów i biegunkę, zwaną fermentacyjną;

zakażenie bakteryjne - głównie salmonellą, wywołującą dur brzuszny i tzw.
          biegunki salmonellowe lub shigellą, powodującą czerwonkę bakteryjną, a także
          innymi rodzajami bakterii, na które przewód pokarmowy dziecka jest szczególnie
          wrażliwy.

Biegunka salmonellowa rozwija się w dzień, dwa po spożyciu zakażonego pokarmu
          (najczęściej są to produkty mleczne i jaja, a więc także majonezy i ciastka z
          kremem), a częstym wolnym stolcom towarzyszy gorączka (do 39°C), silne bóle
          brzucha i wymioty.

Czerwonka bakteryjna zaczyna się niespodziewanie wystąpieniem papkowatych
          stolców, które stają się coraz bardziej skąpe, zawierają śluz i krew. Dziecko
          ma gorączkę, szybko się odwadnia, jego stan gwałtownie się pogarsza.

Zapobieganie zakażeniom bakteryjnym to przede wszystkim mycie rąk po każdym
          wypróżnieniu i przed jedzeniem, a także zachowanie higieny przy przechowywaniu
          żywności i przygotowywaniu posiłków. Leczenie musi przebiegać pod kontrolą
          lekarza, który dobierze odpowiedni antybiotyk i leki wspomagające.

Inne przyczyny biegunki:

wirusy - głównie z grupy rotawirusów. Infekcje występują najczęściej w zimie.
          Po 2-3 dniach objawów "przeziębieniowych" u dziecka zaczyna się ostra biegunka,
          często wymioty i gorączka. Maluch szybko słabnie, gdyż ilość wypróżnień może
          dochodzić do 20 w ciągu doby;

nietolerancja składnika zbóż - glutenu. Choroba zwana celiakią objawia się pod
          koniec pierwszego roku życia. Biegunki są bardzo obfite, półpłynne, zawierają
          niestrawione resztki i dużo tłuszczów. Dziecko przestaje rosnąć, ma duży
          obwisły brzuch. Leczenie polega na wykluczeniu z diety wszystkich produktów
          zbożowych;

choroby innych narządów - angina, zapalenie ucha, płuc, zakażenie dróg
          moczowych mogą na drodze odruchowej pobudzać wrażliwy przewód pokarmowy malca;

obecność pasożytów w jelitach - najczęściej lamblii (patrz: bóle brzucha);

• maladorotka Re: biegunka u rocznego dziecka 06.05.05, 09:27
            witam, co z coreczka?
            • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 06.05.05, 17:23
              czesc
              u nas bez zmian sad
              • emilatys dieta maluszka przy biegunce 06.05.05, 21:12
                Mój synek (11,5 miesiąca) miesiąc temu miał trwającą 1,5 tygodnia biegunkę z
                wysoką temperaturą (do 40 st. nawet). Jadł tylko mleko z kleikiem ryżowym - bo
                tylko to przyjmował, żadnych herbat ani niż innego typu suchary nie chciał...
                Pani doktor powiedziała, że może pić mleko jeśli ma na nie ochotę i nie
                wymiotuje po nim (co podobno czasem zdarza się gdy jest gorączka). Synuś znowu
                ma biegunkę ale bez gorączki - przypuszczam, że tym razem na ząbki (bo
                wszystkie możliwe badania kału wykonaliśmy).
                • napier51 Re: dieta maluszka przy biegunce 07.05.05, 14:01
                  Witam!
                  U nas juz lepiej, wczoraj podałam malej jagody do picia(zamroziłam latem i
                  całkiem o nich zapomniałam.Piła bardzo chetnie, lekko osłodzone.Juz nie
                  goraczkuje, dodatkowo podaje jej trilac raz dziennie (rano)+oczywiście bactrim.
                  Pocieszm wszystkie mamy dzieci z biegunka i goraczka- ona sie kiedys skonczysmile
                  i wszystko bedzie dobrze.Nie spie od ponad 2 tygodni, bo najpierw chorował moj
                  5-letni syn, jestem zmęczona i bardzo szczęśliwa,ze wszystko powoli mija.
                  Pozdrowienia OLIWIA
                  • maggs1 Re: dieta maluszka przy biegunce 08.05.05, 22:01
                    Ale na biegunke to chyba suszone jagody a nie mrożone?
                  • e_er Re: dieta maluszka przy biegunce 08.05.05, 22:07
                    wyłącznie napar z suszonych jagód
    • e_er Re: biegunka u rocznego dziecka 08.05.05, 22:04
      witam, po takich objawach może się okazać, że to salmonella sad obym sie myliła.
      • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 09.05.05, 11:25
        Witam!
        Ja ratowałam sie czym mogłam, jagody ktore miałam zadzialały znakomicie smile
        Juz po biegunce!!!(zrobiłam z nich sok i podawałam z woda lub herbata).
        Liwia jest bardzo osłabiona ale powoli dochodzi do siebie, miałam problem z
        odparzona skora na pupie-sudocrem nie zadziałał, polecam bephanten maść(jest
        super, juz po pierwszym uzyciu efekty były widoczne).
        Pozdrawiam smile
        • napier51 Re: biegunka u rocznego dziecka 10.05.05, 21:31
          Mam juz wyniki badan.To salmonella typu "D" sad
          Liwcia czuje sie juz duzo lepiej, jast jednak jeszcze bardzo osłabiona i ma
          straszna chrypke(wynik lekkiego odwodnienia podczas biegunki).
          Nie chciałabym przezywac czegos takiego jeszcze raz, to było okropone sad
          POZDROWIENIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka