Dodaj do ulubionych

Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? PILNE!

22.05.05, 13:46
Witam czy można podac od temperatury Apap czteroletniemu dziecku? , syropki
typu ibufen, panadol itp. średnio pomagają , raz podałam Apap pół tabletki i
rezultat był lepszy, nic sie nie działo z dzieckiem,ale czy można podać co
np. cztery godziny po pół tabletki, prosze o odpowiedz , pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 22.05.05, 14:03
      Ja bym nie dala. Polecam pyralgine w czopkach (pol czopka). Zawsze dziala,
      nawet jako syropki typu panadol czy ibufen nie skutkuja.
      • agulka295 Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 22.05.05, 14:06
        Dziękuje za odpowiedz, tylko że moja juz nie chce sie dawać żeby założyć
        czopka:sad pozdrawiam za ewentualne odpoowiedzi dziękuje.
        • mami7 Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 22.05.05, 14:34
          Pyralgina, owszem jak już nic nie pomoże wcześniej i dziecko wysoko bardzo
          gorączkuje. To nie jest najbezpieczniejszy z leków.
          A może podajesz zbyt małą dawkę?
    • skarolina Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 22.05.05, 14:39
      Pół tabletki czyli 250 mg paracetamolu, to dawka dla dziecka które waży minimum
      17 kg. Paracetamol podaje się w dawkach 10 mg/ kg masy ciała co 4 h, lub 15
      mg/kg masy ciała co 6 h.
    • darizunia1 Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 22.05.05, 22:47
      Jeżeli temat jest jeszcze aktualny, to powiem ci że możesz spokojnie podać
      dziecku pół tabletki pyralginy. Te wszystkie syropki i czopki nie pozwolą ci
      zbić wysokiej temperatury. Są po prostu za słabe. Jednak nie przesadzaj z
      pyralginą. Najlepiej podaj rano pół tabletki, potem jak znowu wyskoczy gorączka
      pomóż dziecku syropkiem, a na wieczór kiedy gorączka jest często najwyższa to
      podaj znowu pół tabletki pyralginy.
      Pewnie mnie tu niektórzy skrytykują, ale rozmawaiałam na ten temat z pediatrą i
      to ona mi poleciła ten sposób. A pediatrę mam naprawdę dobrego.
      A metoda jest skuteczna, bo w tym wszystkim najważniejszą rzeczą jest
      przyniesienie ulgi dzieciaczkowi. Pozdrawiam.
      • lola211 Re: Czy podać Apap , pół tabletki czterolatce? P 23.05.05, 09:10
        U mnie sprawdza sie Ibufen w syropie, nawet na bardzo wysoka goraczke.A na
        pyralgine wiele osób ma uczulenie, moze doprowadzic nawet do wstrzasu, wiem to
        od pielegniarki ze szpitala.
        W szpitalu, gdy podaja pyralgine dozylnie bacznie obserwuja dzieci, bo moga
        wystapic rozne reakcje, nie zauwazylam, by tak postepowano przy innych lekach.
        • agulka295 Dziękuje za pomoc dziewczyny:)) 23.05.05, 15:14
          Witam... dzieki dziewczyny za odpowiedzi, robiłam jej zimne okłady i kapiel,
          temperatura spadła i jak na razie sie juz nie pokazała smilemała ma zapalenie
          gardła i jamy ustnej , ale jest juz znaczna poprawa dziś , pozdrawiam Aga i
          justynkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka