ariall 27.06.05, 09:25 Mojemu synkowi od urodzenia bardzo pocą sie stópki, tylko stópki. Może macie pomysł dlaczego ? Bo pediatra stwierdził, że nie wie. Na pewno przyczyną nie jest krzywica, bo Mały ma mocny kościec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renita1 Re: Pocenie się stópek 27.06.05, 10:28 Mojemu maluszkowi też pociły się stópki. Po pewnym czasie wyszło że ma asymetrię i podwyższone napięcie mięśniowe. Po ćwiczeniach Vojty wszystko doszło do normy. Dobrze byłoby go dokładnie przebadać. Może to być też cecha genetyczna odziedziczona po którymś z rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
ariall Re: Pocenie się stópek 27.06.05, 14:29 A jakiego rodzaju badania warto byłoby zrobić? I czy np. objawem wzmożonego napięcia może być stawanie i chodzenie na paluszkach? Mały uczy się chodzić i tak zazwyczaj to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
renita1 Re: Pocenie się stópek 27.06.05, 20:52 Nie wiem dokładnie, bo mój mały miał cytomegalię więc miał mnóstwo badań. Jedna neurolog powiedziała, że pocenie się stópek może świadczyć albo o tym, że coś się dzieje w organizmie małego albo po prostu taka jest jego uroda. Dlatego nic Ci nie doradzę w tej sprawie ciekawego. Najlepiej byłoby udać się do dobrego pediatry lub neurologa dziecięcego. Mojemu małemu przeszło to po ćwiczeniach, ale on był wtedy mały, ok 3 - 4 miesiące. Teraz też zabiera się za wstawanie. To czy twoje maleństwo wstaje prawidłowo najlepiej powie ci dobry rehabilitant 4 7 Odpowiedz Link Zgłoś