cytryna35 02.07.05, 22:09 U mojego 8-letniego syna lekarz rozpoznał szkarlatynę,ale nie zalecił antybiotyku.Trochę się niepokoję,bo wszędzie czytam,że jest to konieczne.Może ktoś mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga27-76 Re: Płonica 04.07.05, 22:55 Mój 5-letni synek również zachorował na szkarlatyne,byłam u 2 lekarzy i każdy twierdził coć innego!Jedno dziecko-dwie diagnozy!Ale jedno jest pewne- antybiotyk musi być!Coś z rodziny penicylin.Nam lekarz przepisał Ospamox.Ale mam problem,bo nie wiem czy dziecko z tą chorobą można kąpać?I jak postępować przy swędzeniu?Czy lekarz powinien przepisać coś do smarowania? Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Płonica 05.07.05, 09:24 kapac mozna, ale to choroba bakteryjna wywolana przez paciorkowca, antybiotyk musi byc, bo samo nie przejdzie. nie chce nikogo straszyc ale paciorkowce lubia atakowac pluca i serce a takze nerki. wiec idz do lekarza i sie kloc, albo zmien tego konowala! Odpowiedz Link Zgłoś
miijo Re: Płonica 05.07.05, 11:23 Mój 8-letni syn przerabial szkarlatyne na poczatku roku, dawki antybiotyku byly duze i przez 10 dni. Niestety po paru miesiacach pojawila sie znów szkarlatyna - juz bez takiej goraczki, ale z malinowym jezykiem i zluszczeniem skóry dloni i stóp. A po miesicu znów bardzo brzydkie gardlo, juz bez malinowego jezyka i zluszczania skory (za kazdym razem bral antybiotyk). A mlodszy syn w tym czasie zapadal na angine (nie moze z niej wyjsc do dzisiaj, obecnie ma zapalenie wezlów chlonnych). Radze porzadnie "wybic" paciorkowce, antybiotyk na pewno jest konieczny... Odpowiedz Link Zgłoś