02.07.05, 22:09
U mojego 8-letniego syna lekarz rozpoznał szkarlatynę,ale nie zalecił
antybiotyku.Trochę się niepokoję,bo wszędzie czytam,że jest to konieczne.Może
ktoś mi pomoże?
Obserwuj wątek
    • aga27-76 Re: Płonica 04.07.05, 22:55
      Mój 5-letni synek również zachorował na szkarlatyne,byłam u 2 lekarzy i każdy
      twierdził coć innego!Jedno dziecko-dwie diagnozy!Ale jedno jest pewne-
      antybiotyk musi być!Coś z rodziny penicylin.Nam lekarz przepisał Ospamox.Ale
      mam problem,bo nie wiem czy dziecko z tą chorobą można kąpać?I jak postępować
      przy swędzeniu?Czy lekarz powinien przepisać coś do smarowania?
    • izia30 Re: Płonica 05.07.05, 09:24
      kapac mozna, ale to choroba bakteryjna wywolana przez paciorkowca, antybiotyk
      musi byc, bo samo nie przejdzie. nie chce nikogo straszyc ale paciorkowce lubia
      atakowac pluca i serce a takze nerki. wiec idz do lekarza i sie kloc, albo zmien
      tego konowala!
    • miijo Re: Płonica 05.07.05, 11:23
      Mój 8-letni syn przerabial szkarlatyne na poczatku roku, dawki antybiotyku byly
      duze i przez 10 dni. Niestety po paru miesiacach pojawila sie znów szkarlatyna -
      juz bez takiej goraczki, ale z malinowym jezykiem i zluszczeniem skóry dloni i
      stóp. A po miesicu znów bardzo brzydkie gardlo, juz bez malinowego jezyka i
      zluszczania skory (za kazdym razem bral antybiotyk). A mlodszy syn w tym czasie
      zapadal na angine (nie moze z niej wyjsc do dzisiaj, obecnie ma zapalenie
      wezlów chlonnych). Radze porzadnie "wybic" paciorkowce, antybiotyk na pewno
      jest konieczny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka