Dodaj do ulubionych

moje dziecko ma afty!!!

11.07.05, 09:29
Moja 16 miesięczna córka ma afty. Czy któraś z mam miała juz z tym
doczynienia? Czy to się da wyleczyć? Czy nawracają? Jęsli tak jak im
zapobiegać.
Obserwuj wątek
    • wiga1968 Re: moje dziecko ma afty!!! 11.07.05, 09:34
      Na forum o Alergiach dużo pisze się ostatnio na temat drożdżycy. Znjdź duuużo
      czasu i poczytaj wszystko, co dotyczy candidy.
      • ewas17 Re: moje dziecko ma afty!!! 11.07.05, 22:21
        Ostatnio słyszałam, że afty, podobnie jak opryszczka, mogą być wywoływane
        przez wirusa i mają skłonności do częstych nawrotów. Jest jakiś skuteczny lek
        na to, ale nie pamiętam w tej chwili nazwy i nie wiem czy może być on stosowany
        u dzieci. Postaram się sobie przypomnieć jego nazwę i wtedy dam znać. Pozdrawiam
        • beba2 Re: moje dziecko ma afty!!! 11.07.05, 22:33
          Ten środek to Vratizolin, i absolutnie nie nadaje sie do leczenia aft. Raczej
          do leczenia nadkażeń grzybiczych przy łojotokowym zapaleniu skory i to tez nie
          u wszystkich.
        • ewas17 Re: moje dziecko ma afty!!! 12.07.05, 15:00
          Podaje link do informacji na temat aft:
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1332478.html Może to już czytałaś.
          Ten lek o który mi chodziło, to Lapis (jest na receptę i nie wiem jak z jego
          stosowaniem u dzieci ). U mojej znajomej super skutkował. Ale najlepiej pokazać
          te afty lekarzowi, na pewno przepisze jakiś skuteczny lek. Czytając niektóre
          posty mam wrażenie, że afty są mylone z pleśniawkami. Pozdrawiam Ewa
      • patka.f Re: moje dziecko ma afty!!! 12.07.05, 00:32
        Moj synek dosyc czesto miewal afty i wtedy po prostu kupilam Aftin (dosc tani) i
        wit. C w kropelkach i kilka razy dziennie przecieralam mu buzie (czysta
        pieluszke nawijalam na palec i wkraplalam)- najpierw Aftinem a potem (po
        jakijs 5-10 min) wit.c...Slyszalam ze Afty nie lubia kwasnego srodowiska...Mi
        pomoglo.
    • matylda301 Re: moje dziecko ma afty!!! 11.07.05, 22:41
      moje dziecko mialo afty tylko raz, ale bardzo paskudne po antybiotyku,
      trafilismy wrecz do szpitala bo nie moglam ich wyleczyc, ale na szczescie na
      oddzial dzienny i Pani doktor przepisala mi cudny preparat, po jednym dniu
      minely najgorsze problemy, dzieciak zaczal chociaz pic.Trzymam mocno ten
      przepis na lek, na szczescie juz mi sie nigdy nie przydal, niestety nie mam
      skanera, zeby Ci go przeslac a nie odwaze sie go przepisac, bo moglabym
      popelnic blad, ale trafilam do Pani doktor dermatolog na oddzial i to wlasnie
      ona mi go przepisala, moze sprobuj w tym kierunku...i jeszcze jedno... w smaku
      wyjatkowe paskudztwo, ale dziala.smilesmilepowodzenia
      • beba2 Re: moje dziecko ma afty!!! 12.07.05, 10:14
        Matylda, moze pokusisz się o przepisanie, jakby co to pomogę rozszyfrować smile
    • anamd Re: moje dziecko ma afty!!! 12.07.05, 08:55
      Nie wiem co podawac ale znam dobra profilaktyke.
      Myj dziecku buzie wilgotna pielucha tetrowa. My (2 córeczki) jeszcze nie znamy
      aft a najstarsza ma juz 18 m-cy.
      Uważajcie na afty bo w skrajnych przypadkach ( u kolezanki) dziecko odwodniło
      sie tak bardzo ze nawet lekarze wpadli w panike.
    • izia30 Re:do wszystkich 15.07.05, 12:36
      afty i plesniawki to nie to samo, afty to wirus a plesniawki to drozdzak.
      u dzieci nie wolno stosowac Aphtinu bo to tetraboran sodu, jeden z producentow
      podaje ze jest to lek od 11 roku zycia, borany sa zakazande do stosowania w
      jakiejkolwiek postaci u dzieci do lat 3.
      polecam w tej kwestii wizyte na forum eksperckim "kosmetyki dzieciece" oraz
      "pielegnacja skory dziecka" gdzie obecnie sprawa tormrntiolu i boranow jest
      szeroko poruszana.
      aft nie nalezy a wrecz nie wolno traktowac niczym kwasnym bo sprawiamy tym
      dziecku straszliwy bol. nie ma na to lekarstawa, bo jest to choroba wirusowa i
      musi przejsc sama , ale niestety nawraca, zarowno aftom jak i plesniaswkom mozna
      zapobiegac i skutecznie leczyc przemywajac dziecku buzie jego wlasnym moczem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka