Dodaj do ulubionych

pobieranie krwi - może być niebezpieczne ?

13.07.05, 13:44
Moja córcia 5 lat ma mieć pobieraną krew, nie jest to nic pilnego ani ważnego
ale lekarz stwierdził, że "może dobrze byłoby to kiedyś zrobić" .
Mama odradza mi, mówiąc "daj dziecku spokój", Co robić?
Czy przez bdanie krwi mogę dziecko narazić na coś ?
W przychodni zapewniają że używają jednorazówek.
Proszę o rady
Basia

Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 13.07.05, 14:06
      Nie ma w tym nic niebezpiecznego.Spokojnie.
      Wszystkie panie na 100% używają sprzętu jednorazowego i pobierają krew w
      rękawiczkach jednorazowych,a skórę psikają płynem odkażającym skórę.
      Badania można zrobić,czemu nie tym bardziej,że Twoje dziecko wogóle nigdy nie
      miało robionych badań.
      Pozdrawiam Gosia
      • barbamama-ok Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 18.07.05, 09:36
        długo nie zaglądałam na forum, a dzisiaj widzę, że nie do końca się
        zrozumieliśmy, potrzebowałam tylko Waszą opinię o tym czy samo pobieranie krwi
        jest niebezpieczne, a wnioski o tym, że nigdy tego wcześniej dziecku nie
        robiłam są mylne i nie wiem na podstawie czego wyciągnięte.
        Nic nie wspominałam o tym, ze to nasz pierwszy raz !
        Córka miała badanie krwi robione już dwa razy dwa lub trzy lata temu bo była
        taka konieczność. Teraz lekarz szuka przyczyny nadmiernego pocenia się dziecka
        i zasugerował badanie krwi w tym kierunku. Mała dobrze sie rozwija i rzadko
        choruje.
        Dziękuję za uwagi.
        Jutro rano idziemy na badanie krwi.
        Pozdrawiam
        Basia
        • kasssannndra barbamama-ok 26.07.05, 20:50
          barbamama-ok napisała:
          długo nie zaglądałam na forum, a dzisiaj widzę, że nie do końca się
          robiłam są mylne i nie wiem na podstawie czego wyciągnięte.
          barbamama-ok napisała:
          lekarz stwierdził, że "może dobrze byłoby to kiedyś zrobić" .
          to nie bądź żdziwiona, że ktos zinterpretuje to inaczej niż ty.

A odnośnie odpowiedzi na pytanie
          "pobieranie krwi - może być niebezpieczne ?"
          To pobieranie jest w tych czasach bardzo bezpieczne, gdyby dziecko miało
          robioną transfuzje to mogłoby stanowic jakieś minimalne zagrożenie że zostanie
          zarażone jakąś chorobą, ale przy samym pobieraniu zagrozenie jest naprawde
          zerowe.
    • miss_jumbo Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 13.07.05, 14:20
      barbamama-ok napisała:
      >> Moja córcia 5 lat ma mieć pobieraną krew, nie jest to nic pilnego ani
      >> ważnego ale lekarz stwierdził, że "może dobrze byłoby to kiedyś zrobić" .

Po pierwsze, pobieranie krwi jest całkiem bezpieczne.
      Po drugie, skłaniam sie do podejścia twojej mamy, skoro córce nic nie dolega, i
      nie ma żadnych podstaw medycznych do pobierania krwi, to nie widze sensu by to
      robić.
      Ale może jest coś co na reczy, o czym lekarka nie mówi. Bądź dla niej dziecko 5-
      letnie bez problemów zdrowotnych jest ewenementem i woli uspokoić Ciebie i
      siebie, że nic się nie dzieje. Ale bardziej skłaniam się do tego, że lekarka
      szuka dziury w całym.
    • beata118 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 07:42
      Jak to dac spokój? Nie mów że 5 letnia dziewczynka dotychczas nie maiala
      robionej chociażby morfologii?!! Przecież wszędzie używany jest jedonrazowy
      sprzęt i pielęgniarka pobiera w rekawiczkach. Czego wy sie boicie? Matko ale
      zaścianek!
      • alfa0 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 27.07.05, 00:23
        typowe podejście starszych osób, storniących od profokaktyki i uważających, że
        jak pójdzie do lekarza, to anuż wynajdzie jakąś chorobę i co wtedy? a byłby
        święty spokój, gdyby nie poszła...
        Mnie też w najbliższym czasie czeka kłucie dziecka 4-miesięcznego, a robienie
        rozmazu wymaga sporo krwi. Poprzednio przez 15 minut męki, bo nie można było
        znależć żyły, płakałam razem z nim, ale to dla jego dobra.
        I radzę nie słuchać w tej kwestii starszych bo można później żałować..
    • kasia1302 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 11:53
      5 lat bez badania krwi? Dla mnie niespotykana niefrasobliwość. Nigdy dziecko
      nie było na nic chore? Nawet jeśli nie. Dzięki badaniom krwi, wielu
      nieszczęsciom można zapobiec. Typowo polskie, idziemy do ginekologa jak
      rodzimy, do specjalisty jak mamy guza wielkości pięści itp. Pobieranie krwi
      trwa 5 sekund.
      • miss_jumbo Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 13:32
        kasia1302 napisała:

>> 5 lat bez badania krwi?

A jak często ty sobie robisz morfologię?
        Mój syn ma 3 lata i nigdy nie miał pobieranej krwi, bo nigdy nie było takiej
        potrzeby. I w najbliższym czasie, o ile coś się nie wydarzy, nie mam zamiaru mu
        robić morfologii. Tylko tak sobie, bo `wszyscy` robią
        Pozdrawiam z zaścianka ;P
        • mamaigora1 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 13:42
          Mój Igor w szpitalu miał pobierana krew po kilka razy dziennie, potem w domu
          kontrolnie co jakis czas - i wiele bym dała aby nie musiał jej mieć pobieranej
          bardzo, bardzo długo

Nie przesadzajmy, że 5-cio latkowi koniecznie trzeba pobrać krew...

a co do niebezpieczenstwa, to ja ma takie zdanie, że kazde przerwanie ciaglosci
          tkanki stwarza pewne niebezpieczenstwo zakazenia ;-((((
          • malgosiek2 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 18:04
            Do mamyigora
            Skaleczenie czy zadrapane kolano z powodu upadku to też przerwanie ciągłości
            tkanek tyle,że gorzej niebezpieczne z powodu zanieczyszczeń niż pobranie krwi w
            rękawiczkach i sprzętem jednorazowym.
            Pzdr.Gosia
            • mamaigora1 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 15.07.05, 07:43
              Sprzęt jednorazowy też był gdzieś produkowany, może i w miarę sterylnych
              warunkach - ale kto to wie????
              • malgosiek2 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 15.07.05, 08:27
                Przecież na igłach czy strzykawkach jest pasek kontrolny i jego prawidłowe
                zabarwienie świadczy o jałowym sprzęcie tzn.o jego sterylności.
                Sprzęt jest poddawany sterylizacji gazowej lub innej.
                Jak nie wiesz jak to jest to proszę nie pisz bzdur,że w miarę sterylnych
                warunkach.Nie masz pojęcia jak to się robi.
                Pzdr.Gosia
                • mamaigora1 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 15.07.05, 10:11
                  Warunki sterylene ok -ale ludzie sa tylko ludźmi - a ja mam do tego ograniczone
                  zaufanie ot i wszystko...
                  Jeżeli wyraziłam sie mało fachowo to przepraszam urazonych, a swojego zdania
                  nie zmienię bo mam do tego prawo, ot i co!
        • kasia1302 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 14:33
          Jesli nie ma innych wskazań, badam sobie krew raz do roku wraz z innymi
          badaniami profilaktycznymi. Córka ma 17 miesięcy i miała pobieraną krew 2 razy
          (wskazania lekarza).
          • beata118 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 14:46
            masz rację profilaktycznie trzeba. Nikt mi nie powie że lekarze są tak
            doskonali że potrafiaa rozróżnić anginę od wirusówki bez morfologii. Często tak
            jest że walą antybiotyk i po sprawie. A zinnej beczki skąd macie tę pewność że
            wasze dziecko nie ma anemii i innych rozpoczynających się świństw?
            • miss_jumbo Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 16:22
              beata118 napisała:

>> A zinnej beczki skąd macie tę pewność że wasze dziecko nie ma anemii i
              >> innych rozpoczynających się świństw?

Skoro dziecko ma energii za trzech, je za dwóch. Z kupkaniem i siusianiem
              nie ma problemu. Przez 3 lata tylko dwa razy było przeziębione na poziomie
              Bactrimu, to nie widze żadnego sensu w doszukiwaniu się chorób i robieniu
              morfologii, bo a nuż coś się zaczyna dziać. Jak dla mnie to popadanie w
              paranoję. Ale to symptom czasów, gdy większość rodzin posiada jedno dziecko,
              więc i obawy wzrastają. Już przy drugim dziecko rodzice zaczynają się
              `prostować` wink o kolejnych dzieciach nie mówiąc smile.
              • kasia1302 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 16:42
                Zacznijmy traktować profilaktykę, nie jak wywoływanie wilka z lasu, tylko jako
                szansę. Rozumiem, że badanie moczu, piersi, jajników to według Pani paranoja.
                Na Boga, zyjemy w XXI wieku. Robienie dziecku podstawowych badań co jakis czas
                to chyba zdrowy rozsadek. Mam jedno dziecko, ale nawet w przypadku piatki nie
                widze róznicy.
              • beata118 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 16:58
                popieram Kasię 1302!!!Gratuluję przeziębień tylko na poziomie bactrimu i
                energii, kupek nitp. Ale zrozum że prfilaktyka to profilaktyka a nie
                przegnanie. Jeśli nie chcesz badać profilaktycznie swego dziecka to ty tez nie
                rób sobie co roku profilaktycznie cytologii bo po co skoro co miesiąc masz@. To
                tylko zawracanie głowy idąc twoim tokiem myślenia. A profilaktyczne badania nie
                ograniczają sie jedynie do znanej ci morfologii do profilaktyki zaliczamy też
                szczepienia. szczepiłaś dziecko swoje dziecko?
                • miss_jumbo Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 14.07.05, 17:11
                  beata118 napisała:
                  >> szczepiłaś dziecko swoje dziecko?

Ale fajny wątek.
                  Chyba mówimy o dziecku i morfologii. Ja nie mam zamiaru zrobić morfologi bez
                  wskazań, ale to nie znaczy, że mam rację. Teraz mając kase, można robić
                  wszelkie badania według swojego widzimisię.
                  I co ma szczepienie dziecka do morfologii. Pewnie chcesz dowieść moje
                  nawiedzenie, ale nawiedzona nie jestem, bo dziecko szczepiłam i na cytologię i
                  badanie piersi chodzę co 2 lata.
                  Ale nie wierzę w homeopatię, bioenegroterapeutów, akupunkturę i inne cuda
                  niewidy. Zawsze ufam lekarzom, chociaż dziecku morfologii nie robię ;P.
                  • monisia98 Re: pobieranie krwi - może być niebezpieczne ? 15.07.05, 08:49
                    dobrze ze masz zaufanie do lekarzy znaczy ze nie tarfilas jeszcze na partaczy i
                    felczerow , bo ja mam zle dosswiadczenia z kilkoma lekarzami i dlatego nie ufam
                    leekarzom kazda decyzje jednego konsultuje z innym i juz kilka razy mialam co
                    lekarz to inna diagnoza tak znalazlam 2 dobrych lekarzy i powiem wiecej kiedys
                    tez nie wierzylam w homeopatie ale uwierzylam - lekarz ktory mnie do niej
                    przekonala nie zrobil to na sile ale udowodnil ze to dziala , moj syn jak go
                    ugryzie komar puchnie i ma 40 stopni - wiec jak przychodzi lato to pryskamy gpo
                    wszysstkim czym sie da aby odstraszyc od niego komary , kiedy w zeszlym roku
                    komar ugryzl go 2 razy w jednym miejscu napuchla mu noga i zsiniala nie mogl
                    chodzic a na dodatek masci zwykle nie pommagaja tylko sterydy - lekarz pediatra-
                    homeopata dal na kuleczki i kazal codziennie je brac przez okres kiedy sa
                    komary - teraz jak go ugryzie jest tylko przez 2-3 sekundy zaczerwienienie i
                    po chwili juz nie ma sladu - to istny cud
                    • mamakochana pytanie w kwestii komarów 15.07.05, 11:37
                      Wczoraj pisałam na forum o alergiach że podejrzewam iż moja Zosia reaguje
                      alergicznie na ukąszenie komarów czy innych meszek. Możesz powiedzieć jaki to
                      specyfik który tak łagodzi objawy?
    • izia30 Re:do wszystkich 15.07.05, 12:27
      sprzet jednorazowego uzytku jest produkowany w normalnych warunkach, potem jest
      sterylizowany radiacyjnie, pakowany tez sterylnie w specjalnych udrzadzeniach, z
      kazdej partii pobierane sa losowo probki i sprawdzana jest ich sterylnosc.
      sprzet taki posiada certyfikat sterylnosci (kazda partia) wiec jest zupelnie
      bezpieczny.
      kazdy niezaleznie czy zdrowy czy chory powinien robic podstawowe badania w tym
      morfologie przynajmniej raz do roku, i niefrasobliwosc lekarza ktory dopiero po
      5 latach wysyla dziecko na takie badanie jest oburzajaca!.
      • mami7 Re:do wszystkich 15.07.05, 14:36
        Pobieranie krwi przemilczę, ale nie zrobienie dziecku badań w ciagu 5 lat to niefrasobliwośc lekarza, zgadzam się.
        • barbamama-ok Re:do wszystkich 18.07.05, 09:43
          Wkleiłam wczesniej w złym miejscu, więc powtarzam.

Długo nie zaglądałam na forum, a dzisiaj widzę, że nie do końca się
          robiłam są MYLNE i nie wiem na podstawie czego wyciągnięte.

choruje.
          Dziękuję za uwagi.
          Pozdrawiam
          Basia
          • miss_jumbo barbamama-ok 18.07.05, 11:38
            barbamama-ok napisała:

>> Córka miała badanie krwi robione już dwa razy dwa lub trzy lata
            >> temu bo była taka konieczność.

To nie rozumiem twojego pierwszego postu, skoro już naraziłaś córkę na
            niebezpieczeństwo wink

>> Teraz lekarz szuka przyczyny nadmiernego pocenia się dziecka
            >> i zasugerował badanie krwi w tym kierunku.

A wcześniej napisałaś:
            > Moja córcia 5 lat ma mieć pobieraną krew, nie jest to nic pilnego ani
            > ważnego ale lekarz stwierdził, że "może dobrze byłoby to kiedyś zrobić" .

Może trochę konsekwencji by się przydało.
            • barbamama-ok Re: barbamama-ok - do miss_jumbo 18.07.05, 12:20
              Wszystko się zgadza, tak rzeczywiście jest.
              Nie doszukuj się przekłamań i niekonsekwencji.
              Trochę życzliwości by się przydało.

A swoją drogą opinie forumowiczek sprawiły, że badania nie odkładam na później
              i pójdę na nie spokojniejsza.
              Pzdr
              Basia

• barbamama-ok Re:do wszystkich 18.07.05, 09:56
          Długo nie zaglądałam na forum, a dzisiaj widzę, że nie do końca się
          robiłam są MYLNE i nie wiem na podstawie czego wyciągnięte.

choruje.
          Dziękuję za uwagi.
          Pozdrawiam
          Basia
          • monisia98 Re:do wszystkich 18.07.05, 11:52
            tylko DO MAMY PYTAJAACEJ O SPECYFIK NA KOMARY - SA TO GRANULKI HOMEOPATYCZNE -
            FIRMY BOIRON - NAZYWAJA SIE LEDUM PALUSTRE 5 CH, ZIELONA FIOLKA, BEZ RECEPTY, 5
            GRANULEK POD JEZYK PRZED JEDZENIEMM RANO I WIECZOREM
          • mami7 Re:do wszystkich 18.07.05, 15:38
            Nie potrzebujesz już opinii, ale dodam swoje trzy grosze wink
            Nie wiem jakie badania zlecił dziecku pediatra, ale przy okazji kłucia, jesli tego nie macie, zrób dziecku TSH. Włąsnie przy nadmiernym poceniu się tez robi.

Pozdrawiam
    • mamafilipcia Do barbamama-ok 19.07.05, 11:37
      Chciałam się zapytać jeśli mogę o to od kiedy twoja córeczka ma kłopoty z
      nadmiernym poceniem się ? Bo zastanawiam się już od jakiegoś czasu czy moje
      dziecko też powinno mieć zrobione badania bo bardzo się poci, nawet pani w
      przedszkolu boi się bo często po spacerze jest bardzo spocony - czy biega mniej
      czy więcej.
      Jeśli możesz to napisz czy zrobiłaś badania i czy lekarz coś stwierdził ?
      Pozdrawiam
      • barbamama-ok Re: Do barbamama-ok 26.07.05, 10:45
        córka ma ten problem od urodzenia, ale tak jak wspominałam ponieważ dobrze się
        rozwija i rzadko choruje lekarze bagatelizują ten problem mówiąc że przecież
        jest zdrowa, nawet mąż twierdzi że pewnie mała ma to potacie .
        Badanie krwi nic nie wykazało, wszystko w normie, a TSH nie zdążyliśmy zrobić,
        bo rada od doszła, gdy byliśmy już po badaniu, a więc spróbujemy jeszcze po
        wakacjach.
        pozdrawiam
        Basia
    • jolenkam Re: badajcie krew swoim dzieciom!!! 01.08.05, 12:29
      Drogie eMamy,a zwłaszcza te przeciwne profilaktycznym badaniom krwi- badajcie
      krew swoim dzieciom,szczegolnie tym w wieku od 3 do 7 lat.Dlaczego?Bo w tym
      okresie przypada szczyt zachorowania na białaczke.
      Jedna z mam pisze,ze nie bada krwi bo jej dziecko jest okazem zdrowia...Moja
      bratanica,4-letnia Asia tez byla okazem zdrowia,apetyt za dwoch,kipiaca radosc
      i energia,przechodzila typowe choroby wieku dzieciecego,ktore lapala w
      przedszkolu-nic powaznego.Od tygodnia lezy na oddziale hematologii i walczy o
      zycie.Nic tego nie zapowiadalo,stalo sie nagle.Bol brzuszka,tem.38,5-
      podejrzenie zatrucia.Badania krwi,a pozniej szpiku daja jednoznaczny wynik-
      bialaczka limfoblastyczna.
      Dodam,ze nigdy nie miala badan krwi,lekarz nie widzial takiej potrzeby, w
      rodzinie bialaczki tez sie nie zdarzaly.Moze gdyby badano jej krew jej stan nie
      bylby teraz tak ostry...
      Nie czekajcie az cos sie stanie,zyjemy w cudnych czasach profilaktyki,ktora
      moze ratowac zycie naszym dzieciom,dlaczego z tego nie skorzystac?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka