monik38 17.07.05, 14:15 może moderatorka będzie tak wyrozumiała i nie usunie tego posta chodzi mi o poradę na ropiejące oczko, dziecko ma 3 tygodnir. co można zrobić żeby ulzyło.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmmonikaaa Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 14:28 Nie przejmuj sie tak bardzo!!!!!!! Kup sól fizjologiczna i przemywaj nasaczonym gazikiem oczko. Moze byc do tego zwykla sól fizjologiczna a od czasu do czasu zakropl oczko sola z GERBERA bo ma fajny aplikator i latwo sie to robi. Zycze duzo zdrówka!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agapati1 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 14:35 Miałam ten sam problem to często mają takie maluchy.Już w szpitalu zauważyłam ropiejące oczko i zakroplono mojemu małemu sulfacetamid.Niby przeszło ale w domu po paru dniach to wróciło najpierw jedno a potem drugie.Poszłam do lekarza i poprosiłam o przepisanie tych kropelek bo są na recepte.Ropienie wracało kilka razy aż w końcu przeszło.Jeśli by nie przechodziło trzeba iść do okulisty mo może to być zatkany kanał łzowy.Teraz jak nie masz kropelek to przemywaj dziecku oczka soła fizjologiczną.Pamiętaj każde oczko innym wacikiem i od skroni do środka nie odwrotnie. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
magmen1 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 23:10 Miałam dokładnie ten sam problem krótko po powrocie ze szpitala.Lekarz kazał też przemywać mi oczko (zaropiałe było tylko jedno)solą fizjologiczną lub rumiankiem.Solą przemywałam rzadko, za to naparem z rumianku , bardzo często w ciągu dnia- mocno zmoczonym wacikiem- jak tylko widziałam ,że zebrała sie ropka , no i przeszło ,ale robiłam to naprawde konsekwentnie.Pamiętam też że lekarz mowił ,że jeżeli ropienie sie nasila i trwa długo to trzeba sie zgłosic po kropelki.Koleżanka mówiła mi, że mozna tez masować kanały łzowe, ale jak to sie robi widziałam tylko tu gdzieś na forum opisy (chyba forum niemowlę).Mam nadzieję ,że szybko dzidzi przejdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
allebazi6 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 20.07.05, 00:34 Moja okulistka mówiła "TYLKO NIE RUMIANKIEM".Nasza Zuzia miała zatkany kanalik łzowy.Do 5 m-ca masowałam,przemywałam aż w końcu zdecydowałam się na zabieg(po konsultacji z drugą okulistką).Jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
beata118 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 20.07.05, 09:07 myślę\że to zatkany kanalik łzowy. Powinniście zdecydować sie na zabieg. im wcześniej tym dziecko nic nie bedzie pamiętać. a to zaropiałe oczko na pewno przeszkadza ( Odpowiedz Link Zgłoś
bernadeta2 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 21.07.05, 14:29 Witam,miałam ten sam problem z moją córeczką. Stosowałam rózne antybiotyki i maści, zioła i wszekie dostepne środki ale nic nie pomagała. W końcu okulista z duzym stażem ( młodzi skieruja Cie od razu na zabieg)zalecił masowanie zapchanego kanalika. Kilka razy dziennie przez ok 2-3 min palcem wskazującym masujcie nie odrywając palca ten zapchany kanalik. Naprawnę pomogło ale nie zniechęcajcie sie do wymaga czasu.Róbcie wszystko aby dziecko uchronic od bólu. Trzyman kciuki i wierzę, ze sie uda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam Bernadeta Odpowiedz Link Zgłoś