Dodaj do ulubionych

PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO

17.07.05, 14:15
może moderatorka będzie tak wyrozumiała i nie usunie tego posta
chodzi mi o poradę na ropiejące oczko, dziecko ma 3 tygodnir. co można zrobić
żeby ulzyło.?
Obserwuj wątek
    • mmmonikaaa Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 14:28
      Nie przejmuj sie tak bardzo!!!!!!!
      Kup sól fizjologiczna i przemywaj nasaczonym gazikiem oczko. Moze byc do tego
      zwykla sól fizjologiczna a od czasu do czasu zakropl oczko sola z GERBERA bo ma
      fajny aplikator i latwo sie to robi.
      Zycze duzo zdrówka!!!!!!!!
    • agapati1 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 14:35
      Miałam ten sam problem to często mają takie maluchy.Już w szpitalu zauważyłam
      ropiejące oczko i zakroplono mojemu małemu sulfacetamid.Niby przeszło ale w
      domu po paru dniach to wróciło najpierw jedno a potem drugie.Poszłam do lekarza
      i poprosiłam o przepisanie tych kropelek bo są na recepte.Ropienie wracało
      kilka razy aż w końcu przeszło.Jeśli by nie przechodziło trzeba iść do okulisty
      mo może to być zatkany kanał łzowy.Teraz jak nie masz kropelek to przemywaj
      dziecku oczka soła fizjologiczną.Pamiętaj każde oczko innym wacikiem i od
      skroni do środka nie odwrotnie.

Pozdrawiam
      Aga
    • magmen1 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 17.07.05, 23:10
      Miałam dokładnie ten sam problem krótko po powrocie ze szpitala.Lekarz kazał
      też przemywać mi oczko (zaropiałe było tylko jedno)solą fizjologiczną lub
      rumiankiem.Solą przemywałam rzadko, za to naparem z rumianku , bardzo często w
      ciągu dnia- mocno zmoczonym wacikiem- jak tylko widziałam ,że zebrała sie
      ropka , no i przeszło ,ale robiłam to naprawde konsekwentnie.Pamiętam też że
      lekarz mowił ,że jeżeli ropienie sie nasila i trwa długo to trzeba sie zgłosic
      po kropelki.Koleżanka mówiła mi, że mozna tez masować kanały łzowe, ale jak to
      sie robi widziałam tylko tu gdzieś na forum opisy (chyba forum niemowlę).Mam
      nadzieję ,że szybko dzidzi przejdzie. Pozdrawiam
    • allebazi6 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 20.07.05, 00:34
      Moja okulistka mówiła "TYLKO NIE RUMIANKIEM".Nasza Zuzia miała zatkany kanalik
      łzowy.Do 5 m-ca masowałam,przemywałam aż w końcu zdecydowałam się na zabieg(po
      konsultacji z drugą okulistką).Jak ręką odjął.
    • beata118 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 20.07.05, 09:07
      myślę\że to zatkany kanalik łzowy. Powinniście zdecydować sie na zabieg. im
      wcześniej tym dziecko nic nie bedzie pamiętać. a to zaropiałe oczko na pewno
      przeszkadza sad(
    • bernadeta2 Re: PILNE !!! ROPIEJĄCE OCZKO 21.07.05, 14:29
      Witam,miałam ten sam problem z moją córeczką. Stosowałam rózne antybiotyki i
      maści, zioła i wszekie dostepne środki ale nic nie pomagała. W końcu okulista z
      duzym stażem ( młodzi skieruja Cie od razu na zabieg)zalecił masowanie
      zapchanego kanalika. Kilka razy dziennie przez ok 2-3 min palcem wskazującym
      masujcie nie odrywając palca ten zapchany kanalik. Naprawnę pomogło ale nie
      zniechęcajcie sie do wymaga czasu.Róbcie wszystko aby dziecko uchronic od bólu.
      Trzyman kciuki i wierzę, ze sie uda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam
      Bernadeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka