Dodaj do ulubionych

Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!!

18.08.05, 12:07
Z lekarzem bede rozmawiac po pietnastej, a teraz odebralam wyniki córki i
boli mnie juz brzuch z nerwow.Córcia slabo przybierała na wadze stad te
skierowania na badania.Prosze o interpretacje wynikow moczu bo oszaleje do
trzeciej.Wszystko w normie oprócz:
osad-flora bakteryjna - obfita
(wytralam przed pobraniem moczupupke mokrą chusteczką pampers-nie myłam pod
wodą, bo nie zdązyłabym złapą moczu na bank),
osad-leukocyty 15-20 (norma do 5)
Powiedzcie co to znaczy, bo mam czarne myśli...
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:14
      po pierwsze, spokojnie.
      po drugie, prawdopodobnie jest zakazenie ukladu moczowego. Czy z badaniem
      ogolnym byl zrobiony posiew? Jesli nie, to jak pojdziesz dzis do lekarza, wez
      koniecznie skierowanie na posiew i pobierz dziecku mocz na badanie, zanim
      podasz jakiekolwiek leki (kolejne posiewy w trakcie leczenia tez sie przydadza,
      ale ten przed leczeniem tez jest istotny)
      aha, przed pobieraniem moczu na posiew nie myj mokra chusteczka, tylko woda,
      pozniej przemyj riwanolem i dopiero lap siusiu.
      W jakim wieku jest corka? czy to pierwsza historia z ukladem moczowym? czy ma
      jakies inne objawy choroby poza przybieraniem na wadze?

tak na przyszlosc, warto miec pod reka link:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      (tylko please, czytajac to forum nie wpadaj w panike, potraktuj je jako zrodlo
      wiedzy)
      pozdr

i pisz na biezaco, co lekarz na ten wynik
    • bea-ta Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:15
      Wynik jest do powtórzenia, bo tak jakbyc wogóle nie myła dziecka( husteczą
      mozna wycierać raczku lub buzie, a nie pupe). Maluch musi byc umuty, bo to
      wpływa na wynik - baaaardzo, nawet nie zdajemy sobie sprawy. Niepokojące sa
      leukocyty moga siwdczyc o stanie zapalnym. Na Twoim miejscu zamiast zawracać
      glowe lakarzowi ( chyba, że o skierowanie) kupiłabym jalowy pojemnik i zrobiła
      mocz na badanie ogólne + posiew z antybiogramem, ale po bardzo dokładnym
      umyciu. Możesz uzyc kory dębu, rumianku, umyc woda z mydełkiem w płynie( kostak
      to siedlisko bakterii) i polać pipulke rivanolem i zlapac siuski bezpośrednio
      do pojemniczka jalowego. Przy posiewie wyjdą jakie konkretnie bakterie sa w
      moczu, a przy antybiogramie jaki konkretnie antybiotyk zastosowac, zeby było
      szybko i dobrze wyleczone bez potrzeby naduzywania leków.Beata
      • e5121 Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:30
        Dzieki za odpowiedż.Mocz na posiew zaniosłam dzis, ale córka została tez umyta
        (cholerka) chusteczką, bo przez kilka dni miałam problemy ze złapaniem moczu po
        nocy.Przyklejanie worka jest ponad moje siły, wszystko wycieka,takze lapalam od
        razu po zdjeciu pieluchy do sloiczka.Corka ma 9 miesiecy,nie ma innych objawow
        poza zlym przybieraniem na wadze. od 4 miesiaca zycia.Spada w siatce
        centylowej.Miala robiomy mocz juz kilkakrotnie, nigdy nic niepokojacego nie
        wyszlo.
        • julamimi Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:46
          badanie ogolne raczej jest wiarygodne, ale posiew faktycznie nie (mokra
          chusteczka nie wplynie na leukocyty, ale na obecnosc bakterii moze). Popros
          lekarza dzis o skierowanie, jutro rano umyj dziecko i zlap siusiu jeszcze raz
          na posiew
          pozdr
        • bea-ta Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:49
          To jest podstawowy bląd mam. Dziecko MUSI byc umyte, bo w posiewie wychodują
          bakterie z krocza ( e. coli, enteroc. faecalis, czy nawet staph. aureus, bo one
          bytuja na skórze), a to nie jest środowisko jalowe, wyjda cuda, które lekarz
          bedzie leczył niepotrzebnie antybiotykiem, ten z kolei wyjaławia przewód
          pokarmowy - po co!U nas po złapaniu do woreczka kiedy dokładnie umyłam syna
          wyszło spore miano bakterii, a dugi kontrolny posiew do pojemnika wyszedł
          idealny. Warto sie postarac i byc dokładnym, bo niepotrzebnie dziecko narażamy
          na leczenie>Beata
          • ziuta74 Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 12:51
            umyj dziecko i powtorz ogolne i posiew.

nie mam innej rady
            • e5121 Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 13:46
              Dziewczyny dzieki za odpowiedzi. Jestem pie.. i tyle.A to moje dziecko nr 2.
              Pierwsze jest synkiem i nigdy nie mielismy problemu ze złapaniem moczu. Takze
              nie mam wyjscia-badania powtórzę.
    • ewas17 Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 18:25
      Jeżeli wcześniej nie miałaś takich problemów, to masz prawo nie wiedzieć jak
      się pobiera prawidłowo mocz do badania. Myślę, że do badania ogólnego pobranie
      moczu nie musi wcale być aż tak jałowe jak do posiewu i Wasz wynik może być
      wiarygodny, jedynie musisz powtórzyć posiew. Mi też zdarzyło się pobierać mocz
      u synka po umyciu pupy tylko chusteczkami i wynik badania ogólnego wychodził
      dobry, nie wskazujący na infekcję. Co innego jeżeli chodzi o posiew, tam trzeba
      naprawdę się postarać, aby uzyskać prawdziwy wynik, a nie zafałszowany
      bakteriami ze skóry.
      • e5121 Re: Wyniki moczu-prosze o interpretacje-pilne!!! 18.08.05, 21:15
        Rozmawiałam przez telefon z naszą pania doktor.Powiedziała,że mocz nie był aż
        tak żle pobrany.Że lepiej niz miałby być złapany do woreczka.Dziwiła się,że Ola
        nie ma żadnych innych objawów, typu:płaczliwość,apatyczność.W ogóle się
        dziwiła, bo ze względu na słabe przybieranie na wadze jesteśmy czestymi
        pacjentami pani doktor. Dostaliśmy ponowne skierowanie na mocz ogólny i posiew(
        z zaleceniem umycia pupy rivanolem-bez mycia wodą-bo nie zdązymy złapać moczu
        porannego przy tych wszystkich zabiegach) i dodatkowo jutro mamy się zgłosić na
        usg jamy brzusznej i układu moczowego.Mam nadzieję,ze uda nam się wyjaśnić
        problemy z wagą. Sama już nei wiem co byłoby dobre-znaleźć przyczynę czy
        nie.Dzięki dziewczyny z apomoc. Po badaniach postaram się odezwać.
    • e5121 Re: Wyniki moczu-bylismy u lekarza 19.08.05, 20:44
      Powtórzyliśmy badanie ogólne moczu. Nic nie wyszło.Zadnych bakterii, zadnych
      leukocytów.Usg układu moczowego OK.Także pani doktor poleciła nam zrobić
      jeszcze jedno badanie moczu i jeszcze raz posiew po wytarciu pupy rivanolem.
      Także jutro się szykujemy..A apetyt zerowy... Czyżby zęby?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka