edytaiola 24.08.05, 14:50 moja mała ma 91 tys. płytek krwii a norma od 140 tysięcy do 400 tys - czy może ktoś mi na ten temat coś powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: niskopłytkowość 24.08.05, 15:07 Płytki krwi biorą udział w płytkowym mechaniźmie krzepnięcia krwi powodując powstanie pierwotnego czopu płytkowego. Trombocytu uwalniają również czynnik płytkowy zapoczątkowujący proces krzepnięcia. Wartości prawidłowe Liczba płytek krwi u ludzi zdrowych wynosi 150-350 G/l Wartości podwyższone Wzrost fizjologiczny liczby płytek obserwuje się: u niemowląt między 3 a 12 miesiącem życia u kobiet po porodzie u osób przebywających w warunkach wysokogórskich Nadpłytkowość (trombocytemię) obserwuje się: po zabiegach operacyjnych po splenektomii (usunięciu śledziony) w czerwienicy prawdziwej w przewlekłej białaczce szpikowej Wartości obniżone Małopłytkowość (trombocytopenię) może być spowodowaną przez: upośledzenie trombopoezy w szpiku (wytwarzania trombocytów) zwiększenie rozpadu trombocytów w śledzione zwiększenie zużycie lub niszczenie w chorobach autoimmunologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
mamajacha Re: niskopłytkowość 24.08.05, 17:27 Czesc zanim zaczniesz sie stresowac proponuje pwtorzenie badania.Nieraz juz to przerabialam ze swoim jak i z innymi dziecmi.Czesto jesli krew jest zle pobrana i zbyt szybko skrzepnie licza plytek jest mniejsza.Tak samo wystepuja bledy przy pobraniu z paluszka.Zawsze jesli jakis parametr jesy nieprawidlowy proponuje sie powtorzenie badania.Zycze plytek w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia Re: niskopłytkowość 25.08.05, 11:13 Ja mam wrodzona malopłytkowość, przy podwyższonych próbach watrobowych lekarz stwiedził podejrzenie zespołu gilberta czy coś takiego, dwóch moich kuzynów to ma (od woja sie wymigali, he he). Synek ma też płytki ciut ponizej normy, byłam juz u kilku lekarzy z tym. Każą sie nie martwić. Zrób na pewno czas krzepnięcia Odpowiedz Link Zgłoś
edytaiola Re: niskopłytkowość 26.08.05, 13:35 Dzięki Moja mała ma 2, roku życia, nalezy do bardzo małych i drobnych jak na swój wiek, chodzi od 2 tygodni ponieważ ma obniżone napięcie mięśniowe, badania robione były minn. po to by wykluczyć jakieś nieprawidłowości wzgledem jej małej wagi i wzrostu, no cóż przyjdzie mi jeszcze raz zobić jej badania. Odpowiedz Link Zgłoś