Dodaj do ulubionych

Do mam dzieci z ASD

13.09.05, 20:03
Po około 2 tygodniach po porodzie u mojej córeczki lekarka wysłuchała szmer w
okolicy serca i dała nam skierowanie na echo serca. Po wizycie u kardiologa i
zrobieniu echa dowiedziałam się, że Kinga ma ubytek w przegrodzie
międzyprzedsionkowej.Dostałam też wydruk komputerowy z którego kompletnie nic
nie rozumiem.Pani kardiolog poinformowała mnie jedynie, że ten otwór może się
zwiększyć lub zmniejszyć.Kazała przyjechać na kontrolę za pół roku. Nasza
lekarka rodzinna na moje pytanie co jeśli otwór się powiększy, czy potrzebna
będzie operacja stwierdziła, że nie.Po prostu tak ma być. No ico mam o tym
myśleć. Na tym forum dowiedziałam się, że wasze dzieci mają jakieś zabiegi
operacyjne lub są już po tych zabiegach.Poradzcie mi co mam zrobić. Kinia ma
teraz prawie 7 miesięcy i za 2 tygodnie jedziemy na kontrolne echo.Doradzcie
mi o co powinnam się pytać i na co zwrócić uwagę.Dzięki.
Obserwuj wątek
    • ewelina1122 Re: Do mam dzieci z ASD 13.09.05, 22:27
      witaj1 moja Kornelia miala najpierw 1 ubytek... ale dzieki mojemu uparciu i
      brakuwiary w to co mowili lekarz przeprowadzajacy badanie po łebkach(doslownie)
      zasiegnelam jeszcze opinii innych lekarzy okazalo sie ze jest i 2 wink( mala
      czesto choruje) po badaniach w katowicach na oddziale kardiologii u doc
      Śzydlowskiego uznano ze mamy czekac ... na poczatku wrzesnia miano nas
      zakwalifikowac do zabiegu ale po badaniach okazalo sie ze mniejsza dziurka sie
      zasklepila a z wieksza mozna czekac...smilejest dobrze mala sie rozwija swietniesmile
      wiec radze zasiegnac porady u fachowcow z prawdziwego zdarzenia(ja jechalam do
      Katowic z Poznania) ocenia i powiedza co dalej z cala pewnoscia moge
      powiedziec ze nigdzie nie znajdziesz tak dobrej opieki i fachowego podejscia do
      pacjenta no i co wazne swietnych warunkow jak na oddziale kardiologii w
      Katowicach ligocie. Polecam skierowanie od rodzinnego wystarczy ale warto
      wczesniej zadzwonic do doktora Śzydlowskiego i obgadac sprawe( to złoty
      człowiek i z pewnoscia nie odmowi przyjcia dziecka na badania) pozdrawiam
      ewelina mama Kornelii z ASDII
    • k.k.k Re: Do mam dzieci z ASD 14.09.05, 16:51
      Wszystko zależy od wielkości ubytku oraz tego, jak radzio sobie z tym organizm.
      Jeśli ubytek jest nieduży, jest szansa, że sam się zamknie, a obieg płucny nie
      jest nadmiernie obiążony to może się okazać, że operacja nie jest konieczna.
      Ale cały czas ubytek należy kontrolować.
      Pytaj przede wszystkim o zauważone zmiany i dalsze rokowania kardiologa
      odnośnie zachowania się ubytku (co zresztą każdy normalny lekarz powinien
      powiedzieć sam!), poza tym poproś o wytłumaczenie tego, czego nie rozumiesz na
      wydruku (chociaż w przybliżeniu).

Pozdrawiam
      Kasia mama Zuzi (ASDII)
    • sheryll Re: Do mam dzieci z ASD 14.09.05, 19:25
      Witaj! Weronika również miała ubytek między przedsionkami. Miała bo już jest
      pooperacji. Lekarze czekali aż będzie trochę starsza. Ubytek jednak nie zamykał
      się, a prawa komora niebezpiecznie się powiększała. Również przepływ przez
      tętnicę płucna był coraz większy. W wieku 6 m-cy zamknięto ubytek operacyjnie.
      Jak dotąd jest ok. Ja również proponuję konsultacje u specjalistów. U mnie
      jedna z lekarek powiedziała, że to nic takiego... Maleńka chorowała dużo.
      Okazało się, że ubytek tak szybko zmieniał serce, że jeszcze kilka miesięcy a
      byłąby w ciężkim stanie i gorzej zniosłaby operację.
      • polibius Re: Do mam dzieci z ASD 17.09.05, 21:34
        sheryll, napisz, czy po korekcie wady ASD II, Twoja córeczka nieco mniej
        choruje. Ja pocieszam się, zę tak własnie będzie.
        Ola
        • sheryll Re: Do mam dzieci z ASD 18.09.05, 16:25
          Tuż po operacji to był koszmar (to było zimą), bo nie mogła wyjść z infekcji.
          Wciąż na antybiotykach. Skończyło się w marcu. Potem w maju katarek (a my z
          mężem rozłożeni grypą) i teraz znów katar i stan podgorączkowy, więc
          zapobiegawczo jest na antybiotyku. Ale generalnie widzę duuużą poprawę.
    • agahej Re: Do mam dzieci z ASD 14.09.05, 19:59
      Bardzo wam dziękuję za wasze opinie. Ja mieszkam pod Poznaniem i na to echo
      pojechałam prywatnie do "CORDISU". Myślałam, że skoro badanie będzie robiła
      pani profesor Siwińska{polecono mi ją} to wszystkiego dokładnie się dowiem.
      Teraz wiem, że muszę być bardziej dociekliwa.Pozdrowienia.
      • magda.evie.zoe Re: Do mam dzieci z ASD 18.09.05, 21:31
        polecam Ci doktora Mrozińskiego. Kilkakrotnie badał moją córeczkę, zawsze
        bardzo dokładnie, wytłumaczył co i jak, potrafi z dzieckiem nawiązać kontakt i
        uspokoić. Przyjmuje w Certusie na Grunwaldzkiej, pracuje też na Szpitalnej
        magda

PS: co do ASD, jedna moja córa miała i otwór sam się zamknął. druga miała
        dodatkowo VSD i PDA, i była operowana.
      • magda.evie.zoe Re: Do mam dzieci z ASD 18.09.05, 21:31
        polecam Ci doktora Mrozińskiego. Kilkakrotnie badał moją córeczkę, zawsze
        bardzo dokładnie, wytłumaczył co i jak, potrafi z dzieckiem nawiązać kontakt i
        uspokoić. Przyjmuje w Certusie na Grunwaldzkiej, pracuje też na Szpitalnej
        magda

PS: co do ASD, jedna moja córa miała i otwór sam się zamknął. druga miała
        dodatkowo VSD i PDA, i była operowana.
    • anula2000 Re: Do mam dzieci z ASD 30.09.05, 23:51
      U mojego syna wade zauwazyl lekarz na konsultacji podczas pobytu syna w
      szpitalu. Moj syn ma astme i choruje od 3 miesiaca zycia, a ze to ASD II
      dowiedzialam sie ok roczku, bo tak kazano mi go pokazac u kardiologa. W
      wiekszosci przypadkow wystarcza kontrole co 3, 6 lub 12 miesiecy. Ja jezdze na
      kontrole wlasnie na LIgote w Katowicach. Syn ma za 2 miesiace skonczy 3 lata,
      kolejna wizyta u kardiologa w grudniu i wtedy mam zamiar poprosic o
      diagnostyke. Bo za kazdym razem widze sie z innym lekarzem i rozne slysze
      opinie, wiem tez, ze jesli dziurka nie jest duza nie trzeba robic operacji na
      otwartym sercu. Ja tez caly czas sie zamartwiam co jest lepsze, operacja czy
      strach, ze cos sie stanie - bo rozne moga byc w przyszlosci powiklania. Jesli
      chcesz moge Ci dac link do info o tej wadzie. I nie martw sie, lekarz robiac
      echo bedzie wiedzial, czy jest konieczna operacja czy wystarczy obserwacja.
      Masz szczescie, ze mala jest zdiagnozowana, bo bedzie pod stala kontrola i
      opeka kardiologa.
      • magda150 Re: Do mam dzieci z ASD 09.02.06, 12:16
        Witam mam coreczke ma 5 miesiecy. Ma ASD II. Skierowno nas na echo serca do
        Katowic na Ligote. Chcialabym sie dowiedzec czegos wiecej. Prosze o odpowiedz.
        Mama Emilki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka