Dodaj do ulubionych

staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 latka

15.09.05, 07:43
dziś ide z wynikiem do lekarza, ale może wy coś wiecie , pomóżcie, co to może
zanczyć ?
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 09:25
      ale gdzie sa umiejscowione?
      • kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 10:44
        wyszły w posiewie z moczu
        • julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:08
          to jest jakis gronkowiec, ale nie zlocisty. Masz antybiogram na posiewie? Duzo
          wyszlo tej bakterii?
          Czy to pierwszy incydent zakazenia ukladu moczowego u Twojego dziecka?
          pozdr

--------
          forum o zakazeniach ukl. moczowego forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
          f=22158
          • kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:20
            julamimi - nigdy wcześniej nic nie zauważyłam
            poprosiłąm o posiew bo wydawało mi sie że często sika
            Mam antybiogram, wrażliwy jest na amoxycyline i cefuroxym,
            ilość 5 x 10 do pot.4
            Jeszcze pisze że to szczeb wytwarzający b-laktamaze, metycylino-wrażliwy
            odpisz prosze jak coś wiesz
            • julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:39
              duzo Ci niestety nie pomoge sad moge podpowiedziec tylko tyle, ze taka ilosc
              zwykle wymaga powtorzenia posiewu (bo moze wskazywac na zanieczyszczenie
              probki). Przy niektorych bakteriach (ale nie wiem, czy akurat przy Waszej)
              jednak taka ilosc sie juz leczy.
              A jakie jest badanie ogolne moczu? zwlaszcza bialko, leukocyty, erytrocyty.
              Badanie ogolne jest rowniez wazne.

W jakim wieku jest dziecko? czy potrafiloby powiedziec, ze przy siusianiu boli?
              dobrze przybiera na wadze? Przed pobraniem moczu umylas dziecko? rowniez
              riwanolem? jesli chlopiec, to takze pod napletkiem? lepsze sa jalowe
              pojemniczki niz woreczki.

W poscie madziulca masz link do jej forum - warto go miec w zanadrzu, na
              wszelki wypadek powtorze go:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
              na tamtym forum jest osoba o nicku "odp", jego mozesz dokladniej zapytac o ten
              opis antybiogramu (ja chcialam wiedziec, czy jest antybiogram, tzn czy lekarz
              ma podstawe do dobrania leku, czy bedzie strzelac w ciemno)

pozdr
              ps. i pisz, jak sie sprawa rozwinie smile tzn co na to lekarz, u ktorego bedziesz
              • kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:48
                dziekuje
                dziś ide z wynikami
                na ogólnym badaniu tylko 1-2 leukocyty reszta ok
                raczej nie boli bo już potrafi określać ból
                umyłam małego ale pobierałam do woreczka
                Mało przybiera na wadze, waży tylko 10.5 kg a ma 2lata i 3 miesiące , ale
                ogólnie jest drobny i urodziła sie jako wcześniak malutki.
                Martwie sie bo dopiero co sie dowiedziałam w poniedziłaek ze ma padaczke i
                teraz nastepne, we wtorek mam robić rezonans magnetyczny ale dziecko do tego
                musi być zdrowe i nie wiem co bedzie
                bede pisać
                pozdrawiam
                • julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:52
                  leukocyty 1-2 to tez norma (moze byc do 5)
                  hm, ja bym chyba po prostu powtorzyla posiew starajac sie jak najbardziej
                  sterylnie pobrac mocz (riwanol, pojemniczek jalowy, srodkowy strumien).
                  Nie martw sie na zapas, bo wydaje mi sie, ze tutaj nie musi byc powodu do
                  martwienia smile.
                  pozdr
    • madziulec Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:20
      www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=pato3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka