Dodaj do ulubionych

EKG maluszka - wada serca

15.09.05, 11:18
Witam,

wczoraj bylismy z synkiem u pediatry, na kontroli. Niestety lekarz
stwierdzil, ze synus moze miec wade serduszka i skierowal nas do
kardiochirurga na badanie EKG. Objawem bylo sinienie wokol ust - tzw. sinica.
Jestem przerazona, czy ktoras z Was to spotkalo i jakie sa Wasze dalsze losy.
Wasze malenstwa maja rzeczywiscie jakies wady, jak tak, to jak bardzo powazne?
Pozdrawiam,
Luna_ZM
Obserwuj wątek
    • luna_zm Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 11:20
      dodam jeszcze, ze synus aktualnie ma 4 tygodnie!
      • mruwa9 Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 11:40
        Wydaje mi sie, ze EKG jest bezsensownym badaniem do diagnostyki wady serca u
        dziecka. Nb. u dziecka w miare prostym do wykonania. Znacznie wiecej informacji
        wniesie badanie echokardiograficzne ( USG serca). Sprobuj dotrzec, chociazby
        prywatnie, do jakiegos doswiadczonego kardiologa dzieciecego, ktory dysponuje
        czyms wiecej, niz tylko EKG. Najszybciej znajdziesz go (kardiologa) w osrodkach
        akademickich.
    • jakw Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 12:28
      Moja siostrzenica miała wadę serca (od początku jakieś szmery w sercu itp)- w
      wieku 2 m-cy podreperowali jej serduszko. Teraz ma 9 lat i jest wszystko ok.
      Wiadomo, że nie powinna wyczynowo uprawiać sportu i włazić na jakieś bardzo
      wysokie góry (typu 3000 mnpm).
      Poza tym może się okazać, że żadnej wady Twoje maleństwo nie ma.
      • sylraf Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 13:41
        na razie nie panikuj, wiele dzieci ma sine wokół ust, u niektórych to nic
        strasznego nie znacza,
        ten temat byl wielokrotnie tu poruszany, może poczytaj sobie np. ten watek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=23349301&v=2&s=0pzdr.
        • mruwa9 Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 13:49
          nie chodzi o panike, ale o ewentualne wykluczenie wady serca, wiec tak czy siak
          konsultacja dobrego kardiologa dzieciecego bardzo duzo wyjasni.
        • luna_zm Re: EKG maluszka - wada serca 16.09.05, 17:04
          Dziekuje za odpowiedzi.
          We wtorek jestesmy umowieni u lekarza.
    • anete Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 15:12
      Chyba EKG to za małao, u mojej córeczki ok. 6 tyg. życia zostały zasłyszne
      szmery w sercu. Dostałyśmy skierowanie na Echo serca (coś jak usg, ale serca).
      Okazało się, że się nie zamknął po urodzeniu otwór owalny oraz ma zwężenie
      tętnicy płucnej. Mała czasem właśnie sinieje wokół ust, słabo przybiera na
      wadze. Przy każdej wizycie jest dokładnie słuchana. Za dwa tygodnie mamy
      kolejne Echo (teraz Mała ma 7 miesięcy) i się okaże, co z otworkiem i tętnicą.
    • asientos Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 18:17
      moja córa urodziła się z zapaleniem mięśnia sercowego i szmerkami. Z naszych
      wykresów EKG można zrobić książkę. Jest zdrowa - z choroby wyszła w dwa
      tygodnie, wada się nie potwierdziła. U koleżanki się potwierdziła i dzieciak
      wyszedł z niej w 6 miesięcy (nie wiem co to za wada ale chyba "rozwojowa").
      Trzymam kciuki.
    • martas17 Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 19:29
      Mój synek też ma sine wokół ust pediatra zaleciła nam badanie krwi, ponieważ
      takie sinienie może być też objawem niedoboru żelaza
    • susanka Re: EKG maluszka - wada serca 15.09.05, 21:15
      nie panikuj na razie. Asia po urodzeniu miala szmery w serduszku wiec po 4
      tygodniach zalecono mi wizyte u kardiologa. Przed wizyta poszlam do paediatry po
      skierowanie. Pani doktor powiedziala ze slszy jakies szmery, ale zeby sie na
      zapas nei denerwowac. ZObaczyla tez ze mala leciutko sinieje wokol ust przy
      placzu. Zrobilam jej EKG (jakos mala wytrzymala bez ruchu) ale dopiero ECHo
      serca (USG) wykazalo ze wszystko jest w porzadku serduszko jest cale i zdrowe.
      SInienie zniknelo i szmerek tez. NIe panikuj i zrob USG serduszka.
      pozdrowionka
      s.
    • gandzia4 Re: EKG maluszka - wada serca 16.09.05, 20:28
      Są wady serca, które wykaże już EKG, ale jak pisały poprzedniczki to bardziej
      miarodajnym badaniem jest Echo serduszka. Moja Weroniska ma teraz już niewielką
      wadę serca (na początku było poważniej), którą wykryto w 10 dobie. Objawem było
      sinienie w okół ust i szmer w badaniu osłuchowym, EKG ma prawidłowe, a dopiero
      echo ujawnia co to za wada. Obyło się bez zabiegu i w 6 miesiącu życia
      niepotrzebna tętnica zaczęła się zamykać. Wada, mojej córeczki jest "najlepszą"
      z możliwych wad serca (łatwa do leczenia i w większości przypadków bez
      komplikacji). Daj znać jak było na wizycie u kardiologa, trzymam kciuki żeby to
      nie była żadna wada serduszka ani nic innego poważnego.
      • estocek i co u Was? 14.10.05, 06:49
        Luna, napisz co się okazało? Jak się macie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka