Dodaj do ulubionych

Syrop z cebuli, czosnku...

15.09.05, 18:44
Chcę zrobić synkowi i sobie smile ale nie wiem dokładnie jak (proporcje, ile
można przechowywać, co dokładnie dodać)
Bardzo będę wdzięczna za pomoc.
Asia
Obserwuj wątek
    • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 15.09.05, 20:05
      polecam syrop czosnkowy :
      3 całe cytryny ze skórą tylko wyszorowane i sparzone
      1 główka czosnku
      wszystko razem porządnie zmiksować albo posiekać włożyć do dużego słoika lub
      butelki i zalać litrem przegotowanej letniej wody odstawić na24h potem
      przecedzić nailepiej przez lnianą ściereczke i uzupełnić do litra wodą
      Ja podaje swoim dzieciom po dwie łyżeczki dziennie przez okres jesienno zimowy
      młodsza zwykle dolewa sobie do jakiegoś soku .SOk czosnkowy trzymam w lodówce
      mój mąż pije sobie po poł szkalnki dziennie i nie pamietam kiedy chorował na
      grype a cytryna skutecznie zabija zapach czosnku
      pozdrawiam Ania
      • karolcia801 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 16.09.05, 08:27
        A dzieciom faktycznie jakoś tek syropek pomógł?
        • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 16.09.05, 11:31
          naprawde pomógl tylko trzeba regularnie podawac w okresie zmozonych zachorowań
          najlepiej codziennie starszy syn nie choruje wogole a chodzi cała zime w
          krótkim rękawku i lekkiej kurtce lody je ile chce i w zeszłym roku raz tylko
          był przeziębiony z młodsza jest gorzej bo czasem sie buntuje i nie chce pic ale
          w tym roku obiecałam sobie że jej nie daruje
          • gochamasl Re: Syrop z cebuli, czosnku... 18.09.05, 21:08
            a ile twoje dzieci maja? czy maja sklonnosci do alergii?
            podajesz rano i wieczoraem?
            • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 19.09.05, 17:21
              Starszy syn ma alergie teraz ma 13 lat a córa ma 7 lat i naszczęscie alergia ja
              omineła a syrop dostaja od kiedy skończyli 2 lata.Syn nie choruje prawie w cale
              z córka gorzej było w zeszłym roku bo pierwszy raz poszła do szkoły i nie
              chciała pić syropu podratowałam sie Echinacea w zastrzykach i było ok a teraz
              zobaczymy na razie jest dobrze
              • dorka.3 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 22.09.05, 13:24
                jeszcze raz się spytam, bo zaczęłam wątek, ale jakoś mało wpisów było
                (właściwie 1). czy uważasz, że bezpiecznie można podawać syrop z cebuli i
                czosnku profilaktycznie? Ostatnio znajoma powiedział, że absolutnie nie, daje
                się tylko jak ktoś jest chory, bo czosnek to antybiotyk. No i ja głupieję, bo
                podaję synkowi od jakichś dwóch tygodni a chodzi do przedszkola i jeszcze nie
                rozchorował się, no ale trochę zwątpiłam, jak się dowiedziałam, że
                profilaktycznie nie powinno się tego podawać.
                • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 22.09.05, 13:32
                  Właśnie po to by uniknąc antybiotyków daje się profilaktycznie. Może znajoma
                  uważa ze lepiej chemią dziecko faszerować. w syropie jest dużo wit c która
                  wzacnia organizm ale nie tylko.Czosnek faktycznie uważany jest za naturalny
                  antybiotyk ale nim nie jest w pełnym jego znaczeniu. Ja podaje profilaktycznie
                  wole ten naturalny" antybiotyk" niż póżniej całą tą chemie która robi więcej
                  złego jak dobrego. Póki dzieciaki toleruja i chcą pić to daje.
                  pozdrawiam Ania gg4104947
                  • dorka.3 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 22.09.05, 13:54
                    no ja też tak uważam, że lepiej czosnek niż antybiotyk z apteki. tymbardziej,
                    że synek narazie nie choruje, tzn. czasami trochę mu charczy w nosku, ale
                    choroba nie rozwija się dalej, z nosa nic nie leci. Jednak zwątpiłam, gdy to
                    usłyszałam, dlatego pytam.
      • anoola Re: Syrop z cebuli, czosnku... 24.09.05, 15:25
        A co z przepisem na syrop z cebuli?
        czekam....smile)))
      • aniaiewa Re: Syrop z cebuli, czosnku... 24.09.05, 22:01
        Ja zrobilam... Wlasnie naciaga no i spotkalam zakatarzona znajoma, ktorej
        zaraz "sprzedalam" przepis a ona mi na to ze zna i stosuje, tylko teraz jakos
        nie nastawila ale wlasnie idzie do sklepu po skladniki I ze zapomnialam o
        miodzie No wlasnie Powinno sie ten syropek doslodzic miodem czy rzeczywiscie
        tylko czosnek i cytryny?
        I czy moge mojej 3 latce zmieszac np. dzienna dawke czyli 2 lyzeczki z pol
        szklanki soku pomaranczowego, a dzialanie lecznicze pozostanie?(wiem, ze
        pytanie moze nie najmadrzejsze, ale tyle teraz sie mowi o tym, co z czym wolno
        laczyc a czego nie bo zabija sie np. wit. C)
        Pozdrowienia dla wszastkich kurujacych sie
        Ania
      • zoomie Re: Syrop z cebuli, czosnku... 03.10.05, 15:54
        Witaj. Mój synek dosyć często łapie infekcje a szczególnie teraz kiedy chodzi
        do przedszkola, dlatego postanowiłem wypróbować ten syropik. Mam jednak
        pytanie: jak długo można go przechowywać w lodówce?? Z góry dziękuję za
        odpowiedź i pozdrawiam....

• pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 03.10.05, 16:05
          Ja spokojnie trzymam do 3 m-cy w lodówce ale z reguły wypijaja wcześniej.
    • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 22.09.05, 14:02
      spokojnie podawaj niech się dziecie wzmacnia i nie choruje.Moja córa dzis tez
      dostała soczek krzywiła sie ale piła widać dośc ma zastrzyków i sie przekonała
      do syropu.
      pozdrawiam
      • dorka.3 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 22.09.05, 14:04
        dzięki. moja siostra podaje swoim córkom od dwóch miesięcy i też nie choruję, a
        obydwie chodzą do przedszkola (5 lat i 2 latka). no i ja pod jej namową też
        zaczęłam mojemu synkowi podawać. Narazie się trzyma dobrze, a w przedskzolu już
        tyle dzieci choruje. pozdrawiam
        • gochamasl Re: Syrop z cebuli, czosnku... 23.09.05, 16:37
          dorka.3 a czy Ty robilas syrop wg przzepisu powyzej?
          czy te cytryny to tak cale ze skora maja byc zmiksowane? i czy do przecedzenia
          moze byc piekucha tetrowa?
          • dorka.3 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 24.09.05, 10:37
            no ja akurat robię bez cytryny, cebula, czosnek (1 ząbek) i cukier. jak już
            zleję sok, to dodaję trochę miodu. narazie działa, synek zdrowy, a ja jestem
            chora, mam nadzieję, że nie zarazi się ode mnie.
            • gochamasl Re: Syrop z cebuli, czosnku... 24.09.05, 12:56
              napisz dokladnie co i jak robisz.
              A czy oprocz tego dajecie jakies preparaty witaminowe typu: vibovit, tran itp??
    • imp9 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 24.09.05, 18:06
      ma pytanie, bo też poję tym dzieciaki od kilku dni. czy jak zrobię taką butlę
      litrową, to mogę to stosować do wyczerpania, czy np. po kilku dni już się nie
      nadaje, czy muszę wylać i zrobić nowy?

Z góry dziękuję.
      • anka2102 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 25.09.05, 14:50
        A ILE DAWAC 2-LETNIEJ CORECZE TEGO SYROPKU? 1 LYZKA STARCZY??????
        • 5_monika Re: Syrop z cebuli, czosnku... 26.09.05, 09:48
          wystarczy 2razy dziennie po łyżeczce
          medycyna.linia.pl/uroda1.html
          www.wolfpunk.most.org.pl/ljjarz.htm
          • mamamati2 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 27.09.05, 15:32
            czytając na forum o syropku z czosnku postanowiłam skonsultować sie z moim
            pediatrą. Stwierdził, że czosnek tak, ALE OD 5 LAT. Wcześniej szkoda wątroby.
            Do syropu z cebuli był bardziej przychylny. Ponad wszystko doradzał tran.
            I co wy na to? Moje dziecko ma 3 latka i oczywiście debiut przedszkolny
            musieliśmy odchorować.
    • charl75 a czy dla malucha mozna?? 26.09.05, 22:48
      Cora ma poltora roku, wlasciwie to nie mam bo naprawde mi nie choruje, chyba to
      nagroda za codzienne spacery odkad sie urodzila, bez wzgledu na pogode i
      urozmaicona dieta. Czosneczek sobie juz podjada, czy w przyprawach czy w
      daniach jakis, ale taki syropik... czemu nie. Moze tylko zmiejszyc dawke?smile
      • iga75 Co zrobić, żeby dziecko chciało to wypić?????????? 28.09.05, 09:23
        Jak podajecie dzieciom czosnek z cytryną i miodem? Chcę zrobić taką nalewkę -
        cały słoik, ale moje dziecko za Chiny nie połknie tego zmiksowanego czosnku! Po
        cebuli z miodem pluje i prycha - na widok mamy ze zbliżającą się łyżką
        ucieka.... smile) ,a tu ten czosnek trzeba pić- a raczej chyba jeść? - codziennie
        przez kilka miesięcy...
        • aniaiewa Re: Co zrobić, żeby dziecko chciało to wypić????? 28.09.05, 12:09
          Ja zrobilam co prawda bez miodu, i potem przecedzilam przez b.geste sitko jak w
          podanym na forum przepisie Wyszla mi litrowa butla cosnkowo-cytrynowej nalewki,
          bez zadnych kawaleczkow I dodaje 2 lyzeczki tej miksturki do soku
          pomaranczowego Wieczorem daje to pic mojej 3,5 latce i jak na razie nie
          zauwazyla specjalnej roznicy w smaku Cytryna rzeczywiscie prawie calkowicie
          zabila smak i zapach czosnku a jeszcze z tym sokiem... Na razie nie ma problemow
          Tylko trapi mnie czy taka nalewka bez miodu i podawana z sokiem pomaranczowym
          ma tez wlasciwosci ozdrowienno-uodparniajace? Co prawda odkad daje ja pic Ewie,
          jakby szybciej radzi sobie z katarkiem ale... moze to tylko moje pobozne
          zyczenia?
          Co o tym myslicie?
          Pozdrowienia
          Ania
          • 5_monika Re: Co zrobić, żeby dziecko chciało to wypić????? 28.09.05, 12:29
            jak najbardziej pomaga sok pomarańczowy nie ma tu znaczenia
    • martamaria10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 28.09.05, 13:46
      Podobnie jak mamamati2 skonsultowałam owe syropki z pediatrą. Odpowiedziała
      podobnie: można, ale nie tak małemu dziecku, a jeśli już, to tylko w czasie
      choroby, i również nie za długo, ponieważ zarówno czosnek jak i cebula
      uszkadzają wątrobę.
      Marta
      • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 28.09.05, 18:14
        czasem wiedza pediatrów teoretyków bardzo jest rozbieżna z praktyką.Owszem
        takich syropków nie powinny dostawać niemowlęta ale dzieci dwuletnie
        nieobciążone alergia czemu nie.Czy bardziej szkodliwy jest czosnek czy
        antybiotyk na mój gust vhyba jednak antybiotyk.Przeciez nikt nie podaje
        szklankami tego napoju tylko łyżeczke dwie dziennie a faktycznie jest bardzo
        skuteczny i pomaga zwalczyć szybciej chorobe lub jej zapobiec.
        Żeby Was upewnić że jest to syrop naprawde wyrządzający mało szkody jesli
        chodzi o wątrobe to powiem że pije tę nalewke mój tata ma prawie 70 lat jest po
        resekcji żołądka i bardzo długiej chemioterapii a więc wątroba u niego jest
        szczególnie wrażliwa i nic mu nie jest.
        pozdrawiam Ania
        • iga75 Pszczółko! 28.09.05, 19:26
          a czy można dodać do tego syropu czosnkowego miód - na etapie produkcji smile ?Po
          24 godz. wymieszać nalewke z wodą z miodeM?
          pozdrawiam
          • pszczolka10 Re: Pszczółko! 28.09.05, 19:58
            Można dodać miód należy tylko pamietać że z miodem ma dużo krótszy okres
            przydatności myśle że dwa trzy tygodnie to wszystko i koniecznie trzeba trzymać
            w lodówce.
            pozdrawiam
            • iga75 Re: Pszczółko! 29.09.05, 09:15
              już zrobiłam! stoi w lodówce, najpierw zmieliłam w maszynce, potem zmiksowałam.
              Faktycznie, jak się jeszcze wycisnie przez chusteczkę lniana i dopełni ponownie
              wodą to po ostrym zapachu nie będzie śladu. Myślę, że dziecko bez problemów
              będzie to pić smileDzięki!
              • iga75 Re: Pszczółko! 29.09.05, 09:15
                no i miód nie jest potrzebny smile
    • martamaria10 do pszczólki 29.09.05, 16:54
      Moja córka ma 25 mies. i to o nią właśnie pytałam pediatrę. To, że Twój dziadek
      bez problemu może wypijać tę miksturę, nie oznacza, że może ją każdy, a tym
      bardziej malutkie – bo wszak zaliczam do takich 2-, 3-latków. Sama chętnie
      zaaplikowałam bym ją Oli, ponieważ chodzi do żłobka i non stop jest
      przeziębiona, ale po opinii pediatry (od kilkuastu lat najlepszy w przychodni
      na sporym osiedlu) wolę jej nie podawać. Taka jest moja opinia, a wszak nikt
      nie musi się do niej dostosowywać.
      Pzdr, Marta
    • martamaria10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 29.09.05, 17:04
      A może jest na forum jakiś pediatra i napisze, co o tym sądzi.
      M.
      • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 29.09.05, 17:23
        ja swojej wypowiedzi nie wziełam z kosmosu tylko jest to moje doświadczenie
        (mam troje dzieci)poparte opiniami kilku pediatrow zarówno tych starej daty i
        jak i lekarzy młodszego pokolenia aczkolwiek z dość dużym doświadczeniem
        klinicznym.I to oni utwierdzili mnie w przekonaniu że jeśli dziecko toleruje
        jednąlub dwie łyzeczki dziennie i nie ma objawów głownie chodzi o alergie to
        nie widzi przeciwskazań.Czosnek przecież jest zawarty w wielu potrawach króre
        spożywamy na codzień, a cytryna to poprost duża dawka witC,ale oczywiście
        nikogo nie namawiam każdy ma prawo do własnego zdania i przecież wszystkim nam
        chodzi tylko i wyłącznie o zdrowie naszych pociech
        pozdrawiam
        • gochamasl Re: Syrop z cebuli, czosnku... 30.09.05, 09:27
          maly ma dostawac antybiotyk, szmery na pr oskrzeli, czy dodatkowo moge mu to
          podawac , jak myslicie
          • pszczolka10 Re: Syrop z cebuli, czosnku... 30.09.05, 11:46
            zaszkodzic nie zaszkodzi a przy antybiotyku nawet moze dobrze działac bo
            czosnek również ma działanie przeciwgrzybicze a przy antybiotyku często mamy
            doczynienia z grzybicami,Ale dla pewności zapytaj lekarza
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka