Dodaj do ulubionych

Iksowate nóżki...

16.09.05, 07:35
Pediatra zwróciła uwagę, że mój synek ma nóżki "w iksy" (zdaje się, ze podała
fachową nazwę takiego schorzenia, ale jej nie pamiętam). Jeżeli miałyście
taki probelm proszę o radę - jakie obuwie powinniśmy używać. Wiem że buciki
mają być wysokie, ale wkładka, czy powinna być jakaś specjalna?
Obserwuj wątek
    • zyrafa8 Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 07:41
      Przerobilam ten temat. Jeden oropeda zalecil nam wkladki do bucikow za 80 zl (a
      kiedy nozka rosnie, wymienia sie bucick - nowa wkladka), zero chodzenia - tylko
      noszenie dziecka (trudne to gdzy maluch juz dawno biega). Ale dla porownania
      odwiedzilam jeszcze 2 innych lekarzy. I oni powiedzieli, ze to fizjologiczny X,
      ktory sam sie skoryguje (i tak bylo), a te wkladki, ktore mialam byly na
      paskostopie (!!!), ktorego moje dziecko nie mialo ... Oczywiscie pozwolili
      dziecko chodzic ile chce i radzili zeby dac mu spokoj.

Radze Ci - idz do jakiegos dobrego ortopedy, ktory sam oceni iksowatosc nozek.
      Przy duzych X rzeczywiscie sa potzrebne wkladki, ale przy malym X - nie.
      • makoba Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 07:57
        Moja corka miala ixy, czyli koslawosc kolan. Bylam u jednego z najlepszych
        ortopedow w warszawie. Pani doktor stwierdzila, ze do 3 roku zycia nic nie
        robic. Oczywiscie buty dobre, ale to nie znaczy, ze jakies specjalne, tylko te z
        atestem zdrowej stopy. Zakaz chodzenia w klapkach i drewniakach. Co do ruchu, to
        jak najwiecej. U nas podlozem iksow byly slabe miesnie brzucha. Dlatego zalecono
        jazde na rowerze, skakanie na pilce, lyzwy, chodzenie po schodach, bieganie,
        poprostu jak najwiecej ruchu. Idz do dobrego ortopedy po diagnoze przyczyny. Od
        niej zalezy pozniejsze postepowanie. Jak widzisz na jedne iksy brak ruchu, na
        inne ruch zalecaja. Powodzenia.
    • aniald1 Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 09:11
      Zgadzam się z Makobą. Butki koniecznie powyżej kostki. Nam zalecono dużo jazdy
      na rowerze oraz ogólnie dużo ruchu oraz zabawa na podłodze koniecznie w siadzie
      po turecku.
      • pszczolka10 Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 11:34
        mój najstatrszy tez miał nogi koślawe ale to dlatego że był bardezo ciężki jak
        miał 5.5 m-ca wazył 11600 a w wieku 8 m-cy zaczął chodzic więc to dlatego .Nic
        nie robiłam teraz ma 13 lat i nodi jak swieca proste .Szczerze mówiąc to jak na
        faceta nieprzyzwoicie zgrabne
        • ewikgo Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 15:03
          Dziękuję wszystkim za cenne rady. Czuję się jakbym odwiedziła kilku lekarzy...
          Jesteśmy na etapie kupowania nowych kapci - dotychczas kupowałam butki Tombutu
          i tym razem znów się na nie zdecyduję, choć kiedyś myślałam że po 3 r. życia to
          już nie jest tak istotne (bo wszyscy mówili że stopa ksztłtue się do 3 r.
          życia - chyba jednak dłużej, przecież łatwo sobie wyobrazić jak by się
          ukształtowała, gdyby pozwolić chodzić dziecku np. w klapkach, takich pod
          prysznic).
          Jeszcze raz dzięki!
          • makoba Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 15:55
            stopa ksztaltuje sie do 8 roku zycia
    • moniqep Re: Iksowate nóżki... 16.09.05, 17:34
      Ja mam podobny problem,ale na odwrot.Moje poltoraroczne dziecko ma nozki "jak na
      beczce prostowane".Mam nadzieje,ze jej sie wyprostuja bo dla dziewczynki to
      niezbyt ladnie miec krzywe nogi.Znajomi i rodzice pocieszaja mnie ,ze z czasem
      nozki sie jej wyprostuja podajac miliony takich przykladow.Nigdy pediatra nie
      zwrocila mi na to uwagi ani ja sama o tym nie pamietalam na wizytach.Czy
      powinnam to zglosic ortopedzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka