Dodaj do ulubionych

kaszle od 3 tygodni

09.10.05, 23:07
najpierw był katar, potem kaszel. dostałyśmy eurespal i clemastinum. potem
diphergan na noc i mucosolvan 2x dziennie. oczywiście cały czas sól do noska
i euphorbium. katar i kaszel nadal jest, gorączki brak, stan ogólny dobry.
oskrzela i płuca osłuchowo czyste - chodzimy regularnie do lekarza. teraz
bierzemy mucosolvan i clemastinum oraz sporadycznie ibum. kaszel jest mokry,
taki odrywający jak po syropie wykrztuśnym. katar czysty, przezroczysty.
czy powinnam się martwić? lekarz mówi ze jest ok, ale...
dodam ze mała kaszle tuż po zaśnięciu, potem w nocy raczej nie. najbarzdiej
rano a w ciagu dnia barzdo rzadko.
poradzcie coś.
Obserwuj wątek
    • moniko25 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 08:52
      Witaj,mojej znajomej synek też kaszlał i nic się grożnego nie działo bo okazało
      się że był na coś uczulony.Pozdrawiam
      • fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 09:13
        moj synek skonczyl infekcje 3 tyg temu i od tamtej pory lekko pokaslywal,tylko w
        dzien w nocy zero,byl to suchy kaszel,od kilku dni podawalam mu eurespal i
        zaczal gorzej,czesciej kaslac kaszel jest mokry,czy to wynik dzialaniea leku?
        • karolcia44 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 09:18
          Moja mała też tak kaszlała tylko bardziej sucho. Fakt - jest alergiczką ale
          okazało się, że miała też glistę ludzką. Zrób może badania w tym kierunku...
        • graszka25 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 11:22
          tak, po euraspalu kaszel robi się mokry, więc to normalna reakcja.
    • zebra12 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 09:41
      To ja mam złe doświadczenia z przedłużającym się kaszlem! Moja
      siedmiomiesieczna wówczas córka też tak kaszlała. Kaszel był mokry, jakby
      metaliczny. Osłuchowo czysta, gorączki brak. Ostatecznie martwił mnie ten
      kaszel na tyle, ze poszłam z nią do Instytutu Pediatrii: obostronne,
      śródmiąższowe zapelnie płuc! Powiększona zapalnie grasica, śledziona i prawa
      komora serca. Kilka dni i byłoby po niej. Czaiła się sepsa!
      Polecam wizytę u lekarza! Ale takiego konkretnego!
    • aniask_mama Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 11:39
      Jeśli dziecko ma katar, to nocą spływa on po nosogardzieli i stąd rano może to
      powodować odkasływanie (mokre właśnie).
      • fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 15:33
        chcialam sie o ta gliste spytac,czy ten kaszel dlugo trwal?ile?byl w nocy?czy w
        dzien?czy po wyleczeniu glisty minal?
        • karolcia44 Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 11:05
          Kaszel trwał b. długo ok.2 m-cy ale wszystko było zwalane na alergię.
          Przeważnie przed spaniem lub nad ranem.Minął po podaniu leku. Wydawało się,że
          wyleczyliśmy ale znowu mamy powtórkę właśnie takiego kaszlu i dzisiaj, na
          wszelki wypadek, biorę skierownie na ponowne zbadanie.
          • fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 13:20
            nie wiem co o tym myslec,kaszelek mojego synka jest po infekcji,raczej
            suchy,ale kaszle tylko w dzien,nie jest intensywny ani meczacy,czy to moze byc
            glista?
            • karolcia44 Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 13:54
              Spróbuj poobserwować czy nie ma glist w kupce. Ale i tak radzę zrobić badania
              gdyż ja akurat w kale nie znalazłam niczego. Właściwie u mnie glista wyszła
              przypadkiem gdyż alergolog zażyczył sobie komplet badań. Nikomu do głowy nie
              przyszło, że to akurat to.Nie wystrasz się ale wyczytałam dopiero później takie
              objawy (ale u mojej córki nic oprócz ciągłego kaszlu nie było):
              "JAKIE SĄ OBJAWY?
              Objawy glistnicy są związane z wydzielanymi toksynami przez osobniki dorosłe
              glisty ludzkiej oraz przez samą obecność pasożytów.
              Objawy ze strony płuc związane z wędrówką larw, to :
              - kaszel
              - plwocina podbarwiona krwią
              Więcej objawów jest ze strony układu pokarmowego:
              - bóle brzuch
              - brak łaknienia
              - wzdęcia wymioty
              - biegunki lub zaparcia
              - tłuszczowe stolce
              - zmniejszone wchłanianie witaminy A
              - objawy niedrożności jelit (w przypadku dużej ilości pasożytów)- silne,
              kolkowe bóle brzucha, wymioty podbarwione żółcią
              Mogą również wystąpić objawy, jako skutek działania toksyn:
              - gorączka
              - spowolnione tempo wzrostu dziecka
              - wychudzenie
              - zaburzenia ze strony układu nerwowego
              - nadmierne pobudzenie (np. zgrzytanie zębami podczas snu)
              - alergizacja ( obrzęk powiek, zapalenie spojówek, nieżyt nosa, wysypki skórne)
              Oprócz tego w stolcu można czasem zauważyć obecność robaków ok.25-cio
              centymetrowych, różowych.

DIAGNOSTYKA
              Stwierdza się glistnicę najczęściej na podstawie znalezienia glisty w kale.
              W kale również stwierdza się charakterystyczne jaja dla tego pasożyta. Coraz
              częściej w diagnostyce miejsce zajmują testy immunologiczne.

• fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 22:02
                mam jeszcze pytanie,czy ten kaszel byl po infekcji czy tak z niczego powstal?byl
                meczacy,jak zaczynala kaslac to dlugo?tylko w nocy?aha napisane jest ze
                kaszelpowoduja larwy wedrujace do pluc wiec w trakcie trwania kaszlu
                teoretycznie w kupce nic nie wyjdzie,robilas badania jak kaszelminal?w ktorym
                badaniu wyszlo 1 czy kolejnym?ile mialo wtedy twoje dziecko?
                • karolcia44 Re: kaszle od 3 tygodni 12.10.05, 08:56
                  Można powiedzieć, że kaszel powstał "z niczego" a był leczony na początku jak
                  jakieś przeziębienie (bez kataru itp.), później z kolei niby lekarz stwierdził,
                  że to alergia na coś i dostałam skierowanie do alergologa, który zażyczył sobie
                  badań. Robiłam je w trakcie trwania kaszlu (tych glist może być niby cała masa
                  w organiźmie). Wyszło w pierwszym badaniu ale słyszałam, że czasami trzeba
                  powtórzyć.Kaszlała zawsze na początku snu,dopóki nie zasnęła (tylko powtarzam,
                  że był on taki nieokreślony choć ja myślę, że bardziej suchy )i później nad
                  ranem, przez chwilkę zaraz po obudzeniu. Moja mała miała wtedy skończone 4
                  latka. Długo trwał i córka się chyba do niego przyzwyczaiła i później nie
                  wydawał się już taki dla niej męczący.
                  A z innej beczki: W ubiegłym roku kaszlała długo jak miała zapalenie oskrzeli i
                  mimo podawania leków zamieniło się ono na odoskrzelowe zapalenie płuc i masę
                  zastrzyków. Mało brakowało i wylądowałybyśmy w szpitalu ale to była wina moim
                  zdaniem lekarki, gdyż po pójściu do innego na konsultację dostaliśmy inne leki
                  i zaraz widać było poprawę.
                  Może powinnaś to skonsultować z innym pediatrą niż zwykle?
    • anikkali Re: kaszle od 3 tygodni 10.10.05, 15:43
      Witam!z moją córką miałam identyczny przypadek,nic się nie działo a kaszel ja
      męczył bardzo długo.Wypiła diphergan,eurespal,stodal i nic.Trzeci tydz.
      kontrola u pediatry pani dr. stwierdziła że da jej antybiotyk żeby się nie
      męczyła..troszkę mnie tym zdenerwowała,bo wszystko było ok..Oczywiście nie
      wzięłam żadnych leków,zrobiłam jej syrop z cebuli i czosnku,podawałam witaminy
      i kaszel w ciągu paru dni minął.Jak masz pewnośc ze naprawde nic się nie dzieje
      to może warto odstawic wszystkie specyfiki sad
    • fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 09:58
      podciagam
    • joolanta Re: kaszle od 3 tygodni 11.10.05, 10:24
      moj synek kaszle juz 5 miesiac... robilam prawie wszystkie badania i ...nic
      podobno alergia...
    • kuleczka66 Re: kaszle od 3 tygodni 12.10.05, 09:23
      Moja 6 latka też ciągle kaszle...
      Nawet w lato miała porządny kaszel po kąpielach w jeziorze.
      Zrobiłam wcześniej badania na pasożyty ( w kale) - nic,
      Teraz znowum kaszle, jak zawsze na mokro, testy alergiczne - nic,
      dostała Singular (antyastmatyczny), bierze go już ponad 10 dni, bez wyraźnej
      różnicy, kaszle znacznie bardziej odkąd wyszła na dwór za lekko ubrana, a było
      chłodno.
      Pewnie ten kaszel zamieni się za kilkanaście dni w zapalenie oskrzeli, dojdzie
      gorączka...jak mogę tego uniknąć???????????
      Kaszle zawsze rano, teraz pokasłuje cały dzień.
      W zeszłym sezonie jesienno-zimowym wzięła 5 antybiotyków, ciągle chorowała w
      podobny sposób.
      Co robić?
    • amb25 Re: kaszle od 3 tygodni 12.10.05, 10:55
      mój synek też kaszle juz piąty tydzień - słychać że coś odksztusza. Ma też
      katarek - biały lub przeźroczysty (to się zmienia). Zaczął kaszleć po 1 tyg.
      pobycie w przedszkolu. Nasza pediatra stwierdziła, że poza katarem (który
      powoduje kaszel) wszystko jest ok i że b. często dzieci chodzące do przedszkola
      narażone sa na takie niekończoące się katarki, bo w grupie zawsze któreś ma
      katar. No i mamy sie przygotować na takie historie, że z reguły nie da się tego
      uniknać.
      Badania w kierunku pasozytów w kale nie wykazały niczego.
      Średnio raz w tygodniu jestem z nim u lekarza (zmieniałam przychodnię z uwagi
      na godziny przyjmowania i teraz przyjmuje mnie za każdym razem inny pediatra a
      jest ich chyba 4). Dostał już Eurespal, Stodal, Drostetux, coś z babki
      lancetowatej, wodę morską do noska, krople do nosa. Po homeopatycznych nie było
      żadnej poorawy, po Eurespalu i dipherganie minimalna. Dostał antybiotyk przez
      tydień - żadnej poporawy. Nadal kaszle ale innny pediatra stwierdził, że to nie
      jest stan na antybiotyk. Zapisał Eurespal - którego nie podaję bo to byłaby
      druga butelka w ciągu trzech tygodni. Próbowałam też syropu z cebuli - po nim
      była poprawa, tylko, że Dzidziuś nie chciał go pić.
      Teraz na własną rękę zaczęłam podawać mu Profilaktim (udoparniający, ziołowy).
      I Będę jakoś wmuszać mu ten syrop.
      • fiola1 Re: kaszle od 3 tygodni 12.10.05, 12:54
        no tak ale moj synek ma dopiero 10 miesiecy inie chodzi do przedszkola,skad ta
        przedluzajaca sie infekcja,slychac rzezenie w nosie ale nic nie leci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka