Dodaj do ulubionych

stopy płasko-koślawe

16.11.05, 13:12
Drogie e-mamy!

U mojego synka (4 latka) chirurg stwierdził stopy płasko-koślawe. Dostałam
zalecenie kupienia wkładek do butów w konkretnym miejscu. Wybrałam się tam i
okazało się, że wbrew moim oczekiwaniom, wkładki nie są dobierane "do stopy" -
są gotowe, różnią się tylko rozmiarem. Kosztują 20 kilka złotych.

Czy Wasze dzieci z podobną diagnozą też mają zalecone takie "standardowe"
wkładki? Sądziłam, że dobieranie wkładek to będzie cały proces - pobieranie
odcisku stopy, a tu nic podobnego...

I jeszcze jedno pytanie - jakie kapcie kupić do tych wkładek? Czy tylko butki
Postępu będą dobre?

Aha! Czy Wasze dzieci z płaskostopiem też mają czasami tak silne bóle nóg
(kolan lub stóp), że trzeba im podawać środki przeciwbólowe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Sylwia
Obserwuj wątek
    • anfi74 Re: stopy płasko-koślawe 16.11.05, 14:55
      Ja z pytaniami smile.
      Wczoraj dostaliśmy właśnie skierowanie do poradni z rozpoznaniem stóp płasko-
      koślawych. Chcę kupić córce (też 4 latka) nowe buty i kapcie i jestem w kropce,
      bo wizyta u specjalisty dopiero 6 stycznia. Pewnie będzie nosiła wkładki, zatem
      mam pytanie, czy taka wkładka wymaga specjalnego buta? wystarczy nap. kupiś
      rozmiar większe? Oświećcie mnie również. Pozdrawiam
      • anfi74 ps 16.11.05, 14:57
        nigdy nie skarżyła się na ból nóg
        • rybka69 Re: wkładki 16.11.05, 17:11
          U mojej córci rozpoznano to samo. Wkładki owszem są standardowe, a buciki
          niestety dobieramy bardzo rozważnie, często są o wiele droższe od moich. Muszą
          być wysokie- za kostkę , miękkie przy wyginaniu i mieć wyprofilowaną wkładkę.
          Kapcie kupujemy Postępu- są bardzo niewygodne- moja córcia ich nie znosi- ale
          ortopeda prosił, aby nosiła właśnie te. Co do bólu nóg, to moja żaba się
          jeszcze na niego nie skarży, ale słyszałam od znajomych mam, że dzieci nie raz
          nie mogą spać w nocy z bólu i jest to związane z szybkim wzrostem dziecka. Nic
          tu niestety nie można poradzić, bo dziecko poprostu rośnie, a to boli,
          najczęściej bolą właśnie nogi.
    • anfi74 Re: stopy płasko-koślawe 16.11.05, 17:07
      Ja już trochę oświecona; trochę wypowiedzi było na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=25797477&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=20425499&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=20106326&v=2&s=0
    • basia_gabrysia Re: stopy płasko-koślawe--wkladki TOMASZA 16.11.05, 17:25
      Witaj.
      Moj synek 5-cio letni tez ma to samo.
      Ortopeda zalcil mu kuopienie wkladek TOMASZA,,,,robi je kazdy szewc--bynajmniej
      u mnie we WROCLAWIU.
      Dopasowuje je do bucika,kapciuszka itp,itd.
      Zalecil mu rowniez czeste siedzenie po turecku oraz usztywniane buciki za
      kostke.
      Mozesz tez chodzic do masazysty i koniecznie na BASEN.
      • aniald1 Re: stopy płasko-koślawe--wkladki TOMASZA 16.11.05, 19:55
        basia_gabrysia napisała:

> Witaj.
        > Moj synek 5-cio letni tez ma to samo.
        > Ortopeda zalcil mu kuopienie wkladek TOMASZA,,,,robi je kazdy szewc--bynajmniej
        >
        > u mnie we WROCLAWIU.
        > Dopasowuje je do bucika,kapciuszka itp,itd.
        > Zalecil mu rowniez czeste siedzenie po turecku oraz usztywniane buciki za
        > kostke.
        > Mozesz tez chodzic do masazysty i koniecznie na BASEN.

Butki muszą być wysokie za kostkę, powinny mieć OBCAS THOMASA (nie wkładkę
        tomasza - nie słyszałam o czymś takim). Ja polecam butki firmy Tombut - moja
        córeczka w nich chodzi i jest bardzo zadowolona. Jeśli jesteś zainteresowana daj
        znac to prześlę Ci zdjecia tych butków.
        Pozdrawiam
    • marta_g Re: stopy płasko-koślawe (Wrocław) 16.11.05, 19:07
      To i ja witam w klubie ;o)
      Mój 5-cio letni synek też ma stopy płasko-koślawe i do tego koślawość kolan.
      Jest długi (126 cm) i chudy. Od 3 lat nosi buty MEMO (specjalnie, ortopedyczne,
      z wyskim, bardzo sztywnym zapiętkiem), wkładki MEMO - szare lub pomarańczowe,
      kapcie TOMBUT-u (polska firma z tradycjami, ja też jako dziecko chodziłam w ich
      bucikach-mają str. www.tombut.pl lub com.pl, nie pamiętam). Od jakiegoś czasu
      podeszwy każdych butów ma podklajane klinami - to na kolanka. Co do zaleceń:
      ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, ale z wytrwałością i konsekwencją to u
      nas gorzej, a poza tym młody krzyczy, że go bolą stopy; siad po turecku - tylko
      i wyłącznie i to wszędzie, gdzie tylko można; BASEN oraz jazda na rowerze,
      teraz nieco utrudniona. W przedszkolu chodzi na gim. korekcyjną, ale to tylko
      20 min. 2 x w tygodniu.
      Pozdr. wszystkie e-mamy
      Marta
      • mami7 Re: stopy płasko-koślawe (Wrocław) 16.11.05, 20:17
        4 latkowi ortopeda wręcz zabronił nosić wkładek, a byliśmy u dwóch i tutaj się
        akurat zgodzili wink Do któregoś tam roku zycia, kształtuje się stopa i
        kategorycznie odradzali wszelakie wkładki do butów.
        Buty wygodne, bieganie po piasku i ćwiczenia. Obcas Thomasa, czyli podbicie
        bucika od zewnątrz po wewnętrznej strony stopy. Ale nie wiem jak z wysokością,
        bo nawet szewc powiedział, że dobiera ją ortopeda wink
    • kasia0109 Re: stopy płasko-koślawe 16.11.05, 21:44
      U mojego 4-letniego synka ortopeda również stwierdził stopy płasko koślawe i
      koślawość kolan. Przepisał wkładki do butów w których obecnie chodzi ponieważ
      uznał, że są ok. W przyszłości jednak będę musiała robić buty na wymiar ze
      specjalne wyprofilowanymi wkładkami. Kapcie ortopedyczne, ale wkładka robiona
      indywidualnie. Buty są baaardzo drogie, ale całe szcęście 70% refundowane.
      Poza tym synek dostał skierowanie na rehabilitację, zestaw ćwiczeń do wykonania
      w domu. Radzę odwiedzić lekarza ortopedę on da konkretne wskazówki oraz
      skierowanie jakie buty dla dziecka będą odpowiednie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka