Dodaj do ulubionych

skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone krostki

30.01.06, 11:18
Mój synek 4m-ce ma problemy ze skórą ,kąpie go w oliatum i do tej pory
smaarowałam wg zaleceń i zapewnień pediatry Elidelem ale po przeczytaniu wielu
opinii i tego że w Usa jest na ostatnim miejscu do stosowania no i ze jest
rakotwórczy przestałam synka smarować i jego skóra w dotyku jest szorstka w
krostach taka kaszka .stosowanie maści z wit A ,oliatum krem nie pomaga
.Prosze o porady .
Obserwuj wątek
    • christych Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 12:42
      jakie mleko pije?
      • balba_77 Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:00
        a ten pediatra to tak z miejsca Ci elidel zaproponował surprisedOOOOOOO ????
        z maści które można stosować bez ograniczeń: lipobase (albo coś w tym stylu, bo
        są tańsze zamienniki tylko nazwy nie pamiętam), maść cholesterolowa (to jest
        maść robiona).
        Słyszałam że atoderm jest bardzo dobry, tylko póki co trudno go dostać.
        Dobrze skórę regenerują też "emolienty", jest ich sporo na rynku (firmy typu
        SVR).

No i postaraj się odnaleźć winowajcę tego stanu skóry.

• olkaaaa Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:14
          no właśnie trzeba znaleść przyczyne moją przyczyną było mleko nan bo chciałam
          wymieni ć i z enfamilu na nan co nie było dobrym pomysłem jak narazie powolutku
          schodzi ale powolutku i wczoraj kupiłam mleczko do ciała nivea dla dzieci i po
          tym ma skóre super momentalnie mięknie aż byłam w szoku a buzie miał
          baaaaaaaaardzo chropowatą e teraz milutka bardzo jest
        • krasnoludekw Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:18
          wybieram sie do alergologa żeby pomógł nam ten problem rozwiązać bo pediatra
          jak widać nie daje rady .Na wejście zaproponowała Elocom steryd buuuuuuu a potem
          ten Elidel.Synek jest na piersi a ja prawie nic niejem tzn dieta bardzo
          eliminacyjna zero nabiału mleczka jabłek ale tak długo nie ujade stad pomysł na
          alergologa.
          • tola_25 Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:30
            Miałyśmy to samo. I też stosowałam OSTRĄ dietę. Próbowałam różnych maści i nic.
            Teraz mała skończy 3 m-ce, ja jem wszystko oprócz: nabiału, czekolady, jaj
            kurzych, orzechów i cytrusów, a smaruję ją kremem do cery wrażliwej Lichtena
            (30 zł). Pomogło. Nie katuj się ostrą dietą. Od kiedy ja zaczęłam jeść więcej
            to i mała więcej przybywa na wadze, bo i z tym był problem.
    • blueluna Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:39
      Na podstawie wlasnych doswiadczen - zanim zaczniesz sie katowac dieta szkodzac
      sobie i dziecku - zrob mu dokladne badania kalu w kierunku pasozytow
      (kilkakrotne w kierunku lamblii i robakow, kal na posiew w kierunku bakterii i
      grzybow).
      Czesto to one wlasnie powoduja rozne zmiany na skorze (i nie tylko) - a jedynie
      promil lekarzy pediatrow czy nawet alergologow sugeruje takie badania -
      zalecajac katorznicze diety, smarowanie sterydami, cuda wianki.

Nasz synek mial zmiany na calej skorze, niebardzo nasilone - ale rozlegle.
      Mielismy go CALEGO sterydem smarowac!!

Zanim zaczniesz stosowac diety - wyklucz taka przyczyne.
      • ade1 Re: skóra w dotyku szorstka ,kaszka ,czerwone kro 30.01.06, 13:44
        mojemu dziecko schodzilo tylko po elocomie, wiem ze to sterydy ale tylko to
        dzialalo, nie bylam w stanie stwierdzic na co jest uczulony ( a byla to na
        pewno alergia pokarmowa) wszystkie testy i z krwi i skorne mowily ze na nic nie
        jest uczulony, wiec chyba nie ma sensu isc z takim maluchem bo kazdy ci powie
        ze testy nie maja sensu bo w tym wieku nie sa wiarygodne, mi tak mowili to sama
        robilam prywatnie wszystkie testuy, wychodzily ujemne a lekarze mowili ze i tak
        jest alergiekiem, dzis ma 5 lat nie jest uczulony na nic a i masc sterydowa nie
        zaszkodzila ( oczywiscie z umiarem)
    • balba_77 min do ade 30.01.06, 14:14
      a skąd masz pewność że to była alergia pokarmowa skoro do dzisiaj nie wiesz co
      go uczuliło? Tak z ciekawości pytam, bo AZS nie jest równoznaczyny z alergią. Z
      tego co wiem to dwie różne choroby.
      I faktycznie kiedy jego przyczyny są inne to drakońska dieta nic nie pomoże,
      więc nie warto katować siebie i dziecka.

Do kompetentnego lekarza pójść warto. Ja wiem że mamy wiedzą lepiej wink ale
      diagnozy stawiane przez internet uważam za średnio udany pomysł.

Długotrwałe stosowanie sterydów przy rozległych zmianach skórych (przesuszenie,
      krostki, bez wysięków i ran) to tak naprawdę droga do nikąd. Jeżeli tuż po
      zaleczeniu zmian sterydem problem wraca ze wzmożoną siłą to mądrego lekarza
      mało kto zastąpi.

Julka miała zmiany pod kolanami, które uporczywie wracały dopóki nie znalazłam
      kolejnego sprawcy uczulenia. Po sterydzie skóra zrobiła sie błyskawicznie
      piękna, tylko co z tego skoro jak tylko go odstawiłam to problem się znowu
      pojawił. Musiałam poszukać drogi która była bardziej skomplikowana i na efekty
      czekałam dłużej ale się na szczęście doczekałam ładnej skóry u dziecka smile

Do autorki posta smile
      Na szczęście większość dzieci z AZSu i alergii pokarmowych wyrasta smile)))
      • ade1 Re: min do ade 30.01.06, 14:22
        trafilismy do szpitala w Karpaczu - to szpital dla alergikow, tam po kolejnych
        testach ktore wyszly negatywnie lekarz powiedzial ze to alergia pokarmowa, i ze
        mam sama na to wpasc na co ta alergia droga eliminacji pokarmow- oczywiscie nie
        udalo sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka