Dodaj do ulubionych

Szpara między ząbkami

23.02.06, 16:23
Mała ma już 8 ząbków, 14 miesięcy.
Miedzy górnymi jedynkami bardzo dużą
szparę i widzę że jedynki rosną jej trochę
krzywo.
Wędzidełko i skóra z podniebieenia wchodzi między
ząbki.
Czytałam że robi się zabieg / podcinanie/,
ale to chyba za wcześnie.
Mała jest często u lekarzy i dostaje histerii
gdy ktoś się do niej zbliża.
Już sama nie wiem czy zacząć drązyć temat czy czekać???
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: Szpara między ząbkami 23.02.06, 16:51
      To może wybierz się jeszcze do pedodonty, nie wiem...
    • karmasz Re: Szpara między ząbkami 24.02.06, 09:46
      Moja corcia ma 2 latka.!3 zabkow a 3 wlasnie sie wyrzynaja.Tez ma szpare miedzy
      jedynkami.Na razie sie tym nie przejmuje.Jak juz bedzie miala stale zeby ,bedzie
      nastolatka i bedzie strasznie cierpiec z powodu przerwy miedzy zebami to wtedy
      zalozymy aparat.Mysle,ze szparka miedzy zebami nie jest zadnym problemem w
      dzisiejszych czasach.
      • agaja0 Re: Szpara między ząbkami 24.02.06, 11:30
        Moja córa (prawie 2 lata) tez ma szpare między jedynkami. Małą ale
        zawsze.Wiązadełko taż miała tak połączone, ale ostatnio upadła tak fatalnie, że
        przecieła sobie właśnie to. Krew lała się niesamowicie ale problem z
        głowy.Podejrzewam że jak wyjdą jej zęby stałe to ta szpara zniknie.Moja siostra
        też taką miałai już nie ma!

Pozdrawiam!
    • dentystka2 Re: Szpara między ząbkami 24.02.06, 13:56
      Czy dziecko ssie palec, smoczka, jezyk itd? Jesli tak, to krzywe zeby sa byc
      moze efektem tej tak zwanej parafunkcji, wtedy warto jak najszybciej
      zlikwidowac przyczyne (powalczyc z kciukiem, zlikwidowac smoczka). Natomiast
      sama szpara miedzy jedynkami przejmowac sie w tym wieku nie warto, czasem
      przyczyna jest wlasnie przerosniete wedzidelko wargi gornej i wowczas
      rzeczywiscie warto takie wedzidelko podciac, ale zabieg ten przeprowadza sie
      dopiero u dzieci, ktorym juz wyrosly stale dwojki, czyli macie przed soba
      ladnych kilak lat spokoju, kiedy w ogole nie warto sobie tym zawracac glowy.
      Ale jesli dziecko ma 8 zabkow, to znaczy, ze ma tylko siekacze, przednie zabki:
      kiedy wyrosna mleczne trzonowce i kly, szpara miedzy siekaczami moze sie
      zamknac samoistnie, w tym wieku szparowatosc jest jak najbardziej normalna.
      Problemem byloby, gdyby zeby byly stloczone. Szparami sie nie przejmuj, o ile
      nie wynikaja one z nadmiernego ssania smoczka czy ssania kciuka.
      • ewas17 Re: Szpara między ząbkami 24.02.06, 22:48
        Witam!
        Z opisu wygląda, że mój synek miał podobnie. Od początku coś mi nie pasowało,
        bo miał jakby krótsze ząbki niż jego rówieśnicy. Jak w końcu zorintowałam się,
        że ma za krótkie wędzidełko, poszłam do pediatry po radę, bo słyszałam że
        należy je podciąć jak najszybciej. Pediatra skierował nas do laryngologa.
        Laryngolog odesłał nas do dentysty, bądź chirurga szczękowego. Poszłam do
        dentystki, która zapewniła, że jeszcze jest czas na podcięcie wędzidełka.
        Najważniejsze, żeby dziecko wiedziało co ma być zrobione i potrafiło spokojnie
        wysiedzieć podczas zabiegu. Zazwyczaj taki zabieg wykonuje się, jak dziecku
        wyrosną stałe jedynki. Oczywiście informację potwierdziłam dodatkowo u innego
        dentysty oraz na Forum.
        U nas problem już jest prawie rozwiązany, bo mały się przewrócił i wędzidełko
        samo się podcięło.
        Nie należy jednak tego zbytnio bagatelizować, najlepiej żeby było one pod
        kontrolą dentysty, bo w przyszłości może odbić się wadą zgryzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka