Dodaj do ulubionych

zapalenie krtani

02.03.06, 14:57
mam pytanie odnosnie poczatku zapalenia krtani czy leczy sie zawsze
antybiotykami.
Obserwuj wątek
    • sylwiapanfilowicz Re: zapalenie krtani 02.03.06, 15:04
      NIE! Moja 3,5 letnia córka już dwa razy przechodziła zapalenie krtani-
      diagnoza wirusowe zapalenie krtani. Ani razu nie dostała antybiotyku, tylko:
      syrop clemastil, Hasco Spet do psikania i jeszcze dwa inne syropy, chyba coś od
      kaszlu i Eurespal- przeciwzapalnie. Za każdym razem po tygodniu do 10 dni było
      już ok.
    • sylwiapanfilowicz Re: zapalenie krtani 02.03.06, 15:10
      ...ten syrop na kaszel to był STODAL.
    • sasha3 Re: zapalenie krtani 02.03.06, 18:12
      Oczywiście, że nie. Leczenie antybiotykami nie zależy od nazwy choroby, ale od
      czynnika ją wywołującego. Lekarz nie powinien mieć kłopotu z odróżnieniem, czy
      to infekcja wirusowa czy bakteryjna. I DOBRY lekarz nie przepisze
      antybiotyku "tak na wszelki wypadek".
      Zapalenie krtani u dzieci często jest właśnie wirusowe, antybiotyk nie zadziała.
    • moneczka Re: zapalenie krtani 03.03.06, 11:56
      niestety a moze i dobrze sama nie wiem lekarz przepisal antybiotyk na 6 dni.
      zinat.chcialam tego uniknac ale nie moge nazucac lekarzowi mojego zdania.moj
      maluch czuje sie dobrze nie widac po nim choroby tylko lekka chrypka.apetyt tez
      mu dopisuje.dla tego bylam troche zdziwiona ze lek. przepisal
      antybiotyk.twierdzil ze to"poczatek zapalenia krtani"
      • olenka481 Re: zapalenie krtani 04.03.06, 10:56
        Niestety zapalenie krtani jest poważną chorobą i trzeba bardzo uważać moja
        córcia zaczeła chorowac w wieku 3 tyg na zapal krtani teraz ma 10 lat i juz
        żadko choruje ale okazalo się że jest alergikiem .Zawsze przy zapaleniu krtani
        miała leki przeciw dusznościom np.hydrokortizon ,diphergam kilkakrotnie
        lądowaliśmy w szpitalu szczególnie w nocy musieliśmy wzywać karetkę .Zawsze
        jeśli tylko dziecko zaczyna mieć chrypkę podaj klemastin a na noc diphergam.A
        potem do lekarza koniecznie lepiej dmuchać na zimne .
        • mloda_mamula Re: zapalenie krtani 04.03.06, 21:14
          U nas obyło się bez anybiotyku w wieku 5,5 m-ca, ale miesiąc wcześniej na
          to "samo" mała brała antybiotyk. Ponoć są różne zapalenia krtani, a te z
          drastycznym przebiegiem (duszności) nie są na szczęście aż takie częste, w
          większości mają podobno łagodny przebieg jak u nas, ale trzeba pilnie
          obserwować malucha.
        • piss_on_pis Re: zapalenie krtani 05.03.06, 16:37
          Mój 18 miesięczny syn miał już 2 razy zapalenie krtani. Za ostatnim razem
          wylądował w szpitalu. Tam mu podali zinet i również diphergam. Chciałam
          przestrzec przed podawaniem dipherganu , ponieważ dla małego dziecka może okazać
          się b. niebezpieczny. W Bydgoszczy część pediatrów przestało go zapisywać, bo
          okazało się że występuje dużo skutków ubocznych. Może dojść nawet do śmierci
          łóżeczkowej. Pediatra mojego syna jeżdzi często na sympozja i konferencje med i
          tam doszli do wniosku, że lepiej przepisać lek zastępczy np clemastin. Ja na
          wszelki wypadek mojemu dziecku nie podałam leku, który mi zapisali w szpitalu.
          Po co ryzykować.
    • piss_on_pis Re: zapalenie krtani 05.03.06, 16:29
      Mój synek ma teraz 18 miesięcy w listopadzie 2005 miał ostre zapalenie krtani i
      wylądował w nocy w szpitalu. To było straszne patrzeć się jak własne dziecko się
      dusi. W szpitalu w nocy podali mu kroplówkę i już rano było ok. Został 2 doby na
      obserwacji. Po wypisaniu do domu otrzymywał zinat. Gdy miał 8 miesięcy również
      zachorował na tę chorobę, ale miała mniej ostry przebieg i nie było potrzeby
      leczenia szpitalnego, obeszło się również bez antybiotyku, tylko otrzymał
      eurespal, drosetux. W przypadku ostrgo z.k. pomaga inhalacja nad strumieniem
      zimnej wody, dobrze też otworzyć okno. Jest też lek ratujący nawet życie, ale
      teraz nie pamiętam nazwy. Zapalenie krtani może być b. niebezpieczne dla małego
      dziecka. Dziecko poprostu może się udusić. Dlatego też jeśli objawy się nasilają
      i dziecko ciężko oddycha to lepiej podjechać do szpitala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka