Dodaj do ulubionych

Duża głowa?

03.03.06, 16:21
Jaki obwód głowy maja lub miały wasze maluchy w 12-14 miesiącu życia?
Wczoraj bylysmy na kontroli u neurologa ( bliźniaki z 34 tygodnia) i niby
wszystko jest ok, ale lekarka nagle stwierdziła że synek ma za dużą głowę (
49 cm) i coś juz mówiła o tomografii komputerowej . Michas wogóle jest duzy,
świetnie sie rozwija jak na wcześniaka.
Od wczoraj nie śpię. Prosze napiszcie jak jest z waszymi maluchami.
Boję się że to coś poważnego ( wodogłowie?)
Dzisiaj kupiłam nowy metr krawiecki i wg. mojego mierzenia wychodzi 50 cm! sad
A mam sprawdzać czy głowa rośnie zbyt szybko- pzrecież od wczoraj nie urosła
o 1 cm.
Napiszcie coś....sad
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Duża głowa? 03.03.06, 16:28
      to ważne żeby zrobić zalecone badanie - pozwoli ono wykluczyć poważne choroby.
      To, że lekarka kontroluje obwód głowy i że sprawdza ewentualne powody to bardzo
      dobrze. Może okazać się, że dziecko po prostu jest duże, ale gdyby zignorowałą
      ten objaw a byłby on skutkiem choroby to byłoby bardzo źle. Radzę więc zrobić
      po prostu szybko badanie. Wtedy będziesz mogła spać spokojnie.

powodów dużych rozmiaró głowy może być kilka. Nie znam wszystkich.
    • elwira125 Re: Duża głowa? 03.03.06, 17:46
      To jest naprawde duży obwód głowy.Moja starsza zawsze miała duży obwód głowy i
      neurolog zawsze się do tego przyczepiała i kazała robić usg główki w kierunku
      wodogłowia ale wszystko było ok.Na 12mc miała 46cm,ale za to miała problemy z
      witD3 i wapniemRadziłabym oprócz tego co zleciła neurolog sprawdzić poziom
      wapnia fosforu i witD3 we krwi.Tego typu zaburzenia mogą powodować duży obwód
      głowy.Czy główka nagle tak urosła a jak było wcześniej u pediatry też zawsze
      mieżą obwód główki.
      • edki16 Re: Duża głowa? 03.03.06, 18:49
        Mój synek mając 12 miesięcy obwodu głowy miał 50 cm ( po urodzeniu 33 cm), w
        pierwszych 3 miesiącach życia główka urosła mu 10 cm. Przeżyłam wtedu horror.
        Na szczęście kilkakrotne usg było prawidłowe.Przy ostanim badaniu lekarz który
        robił usg kazał mi się odczepić od dziecka i przyjrzeć mężowi. Ze zdumieniem
        odkryłam że ma wyjątkową dużą głowę smile. Jeśli maluch rozwija się prowidłowo to
        mam nadzieję ze wszystko jest dobrze. Co do różnic w pomiarach to wystarczy
        inna miarka lub trochę inne miejsce pomiaru i już. Przerobiłam to. Trzymaj się
        Edyta
      • gosiamazur1 Re: Duża głowa? 03.03.06, 18:59
        Michaś zawsze miał dużą głowkę. Popatrzyłam na zapisy i tak jak miał 9
        miesięcy - 48 cm, 7 - 46 . Ostatni pomiar w styczniu -na rok - 49 cm. NIKT nam
        nie powiedział że coś może byc nie tak. Chodziliśmy równocześnie do 2
        pediatrów.
        Michas jest duzy- 97 centyl wzrostu i 90 wagi.
        Mąż tez ma dużą głowę- sam mówił że nigdy nie pasowały na niego czapki.
        Powiedzcie jak się wykonuje tomografię u tak małego dziecka?
        • edki16 Re: Duża głowa? 03.03.06, 19:12
          Zapomniałam napisać że Szymek jest mały i drobny ( góra 3 centyl) a głowa
          zawsze 97. Jeśli mąż ma dużą głowę więc może taka uroda synka po tatusiu smile.
          Niewiem jak się robi tomografię takiemu maluchowi ale chyba w narkozie ?
          Pozdrawiam serdecznie i myślę że wszystko będzie dobrze. Edyta
          • elwira125 Re: Duża głowa? 03.03.06, 20:16
            tomografie robi się w narkozie dziecko musi być naczczo,chyba że uda się że
            dziecko będzie spało
    • gosiamazur1 Re: Duża głowa? 03.03.06, 20:43
      Rozmawiałam z innym lekarzem. Ważne jest stosunek obwodu głowy do klatki
      piersiowej. Trzeba sie martić jak różnica będzie 5 cm. U nas jest 1 cm.
      Wymiary muszą byc proporcjonalne.
      Dodam że neurolog wogóle nie zmierzyła klatki piersiowej tylko głowę- omało
      przez nią nie osiwiałam.
      • antonina_74 Re: Duża głowa? 03.03.06, 20:53
        Mój syn miał 50 cm na rok, teraz ma 6 lat i 56 cm obwód - więcej niż ja smile
        czapki dla niego spokojnie mierzę w sklepie na siebie, jak ciut za obszerne to
        OK wink Jeśli ta głowa rośnie równomiernie, nie ma jakiegoś skokowego przyrostu
        a dziecko rzwija się normalnie to nic złego nie powinno się dziać - niektóre
        dzieci mają duże głowy. U nas zawsze wzrost, waga na 50-75 centylu, głowa na 97.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka