Dodaj do ulubionych

wyniki z posiewu moczu

03.03.06, 18:39
Witam serdecznie.
Do tej pory podczytywałam tylko o problemach jak i radościach Waszych
pociech. Tym razem jednak i ja proszę o pomoc. Sprawa dotyczy wyników z
posiewu moczu, a dokładnie o wykryciu w nich bakterii Pseudomonas sp. 400
cfu/ml oraz Escherichia coli 300 cfu/ml. Mało wiem na ten temat, czytałam że
leczy się to w szpitalu, a bakteria często powraca. Jestem przerażona pobytem
w szpitalu wiem że trwa to ok 2 tyg. i leczy sie antybiotykami. Na razie
lekarz uspokaja mnie, muszę powtórzyć badanie i wtedy podejmie leczenie. Czy
któraś z Was zetknęła sie z tym problemem? Czy występują jakieś objawy
posiadania przez dziecko tych bakterii? Moja córka ma dzisiaj 4 miesiące,
moim zdaniem nic jej nie dolega, przesypia całe noce, jest pogodna, problemem
który być może spowodowany jest przez te bakterie jest mały przyrost wagi.
Dzisiaj była ważona i jej waga to 5580. Na pewno nie jest grubaskiem ale
mieści się w dolnych granicach. Przez to wszystko zaczęłam karmić ją butelką
choć bardzo chcę aby nadal jadła z piersi, chociaż sama nie wiem może mam za
mało pokarmu? co zrobić żeby było go więcej?
Proszę napiszcie coś na ten temat, jestem dzisiaj w strasznym dołku.
Obserwuj wątek
    • a76 Re: wyniki z posiewu moczu 03.03.06, 19:41
      Jesli w badaniu występują dwa rodzaje bakterii jest to badanie niediagnostyczne
      i należy je powtórzyć. Przed pobraniem moczu trzeba dokładnie wymyć dziecko i
      najlepiej pobrać bezpośrednio do jałowego pojemniczka mocz (nie do woreczka)-
      złapać w trakcie siusiania. Może być to trudne ale trzeba spróbować. Może być
      jeszcze tak , że dziecko jest zdrowe chyba ze ogólne badanie moczu tez jest
      nieprawidlowe. Radzę nie dokarmiać butelką za dużo bo można stracić pokarm.
      Ważne też są miesięczne przyrosty ciała (w pierwszym półroczu dziecko musi
      przybierać 800-1000 g), pzdr
      • kaska1968 Re: wyniki z posiewu moczu 03.03.06, 19:49
        moja corka jak miala ok.6mies. zaczela chorowac.lekarze dlugo i bezowocnie
        probowali dociec co jej jest.czeste zap.ucha,infekcje drog
        moczowych.leczyli,leczyli,kladli do szpitala(raz,bo wiecej nie pozwolilam).no i
        w koncu okazalo sie,ze ma pseudomonas aeruginosa.doszli do tego jak miala 5
        lat,a wlasciwie sama doszlam.leczenie bylo tak proste,ze az banalne....trafilam
        tylko na specjaliste a nie konowala.
        • elka136 Re: wyniki z posiewu moczu 03.03.06, 20:07
          Zrobiliśmy USG jamy brzusznej i nie wykryto żadnych zmian w układzie moczowym.
          Mam nadzieję że to błędy przy pobieraniu moczu dały takie wyniki. Nam kazali
          żeby mała posiusiała na taką płytkę, której nie można prędzej odkręcać jak
          dopiero przy sisianiu, żadne woreczki i pojemniki nie wchodzą w grę. Właśnie
          zastanawiałam się czy nie byłoby łatwiej złapać siuśków do takiego pojemnika i
          dopiero oblać tą płytkę? czy to da wiarygodne wyniki?
      • aria11 pierwszy raz słyszę, zeby 16.03.06, 17:28
        dziecko MUSIAŁO przybierać 800-1000g na miesiać, gdzieś to wyczytała!!! Dziecko
        może tyle przybierać, ale może również przybrać 600-700 jak i 2000, wieć NIC NIE
        MUSI!!!!!!!!!!
    • b.bujak Re: wyniki z posiewu moczu 03.03.06, 20:09
      spokojnie - koniecznie powtorz posiew - dołóż wszelkich staran, zeby prawidlowo
      pobrac probke moczu do analizy - rodzice niemowlakow bardzo czesto popelniaja
      bledy przy pobieraniu moczu na posiew i wychodza bakterie w analizie a pochodza
      te bakterie ze skory, badz z zewnatrz a nie z moczu
    • barbara79 Re: wyniki z posiewu moczu 03.03.06, 20:17
      mój syn też miał e.coli, niestety wylądował w szpitalu i dostawał przez 10 dni
      antybiotyk dozylnie. jedynym objawem była wysoka bilirubina, przy wypisie ze
      szpitala po poradzie miał 12 a po tygodniu po kontroli w poradni podskoczyła do
      14. żadnych więcej objawów nie było.
      Niestety też bakterie powracały przez pół roku, były różne , e.coli więcej się
      nie pojawiła , mały ma ponad 8 miesiecy i wciąż jesteśmy pod kontrolą
      nefrologa. Problem przestał istniec gdy odstawiłam go od piersi (a raczej on
      sam sie odstawił) choc nie wiem czy miało to cos z tym wspólnego czy też
      poprostu sie tak złożyło. Od 3 miesiecy mocz jest krystalicznie czysty i oby
      tak dalej.
      Nefrolog powiedział mi że gdy nie będę ściagac mu napletka przy myciu to znowu
      moga tam sie nagromadzic bakterie, więc działamy profilaktycznie i raz w
      tygodniu myjemy pod skórkąsmile
      • ola19721 Re: wyniki z posiewu moczu 16.03.06, 16:54
        tez walczymy z coli. mam nadzieje, ze nie wyladujemy w szpitalu.
        odnosnie pokarmu, to dobrze jest wypic wieczorem piwo Karmi. poleciła mi to pani
        ze sklepu medyczno-zielarskiego. u mnie działa,.
        pozdrawiam.
        • phantomka Re: wyniki z posiewu moczu 16.03.06, 17:37
          Moja miala tez e.coli i jeszcze jedna bakterie. Wyladowalam w szpitalu ze
          wzgledu na brak przyrostu wagi. Posiew byl robiony 5-krotnie, bo nie mogli
          uwierzyc, ze ma ta bakterie e.coli. Tydzien antybiotyku, i w ciagu 2 tyg.
          przytyla 600 gram, a bakterie zginely.
    • 18buzka Re: wyniki z posiewu moczu 16.03.06, 17:36
      witam
      ja mialam identyczna sytuacje jak tym wyszly pseudonomas i coli. maly byl
      zdrowy (mial wtedy 5 miesiecy, tylko slabo przybieralam na wadze.lekarka
      wypisala skierowanie do szpitala, ale do niego nie pojechalismy. poszlismy do
      drugiego lekarza, ktory zbadal dziecko, stwierdzil ze zdrowy,a ze szczuply
      (taka jego uroda). kazal powtorzyc badanie i powierdzial ze bakterie te bytuja
      pod napletkiem (nie wiem jak u dziewczynek) i nalezy dokaldnie umyc siusiaka,
      dal masc odkazajaca napletek, nie kazal pobierac moczu rannego tylko po zmianie
      nocnej pieluchy i po dokladnym umyciu (5 razy). wynik moczy _jalowy.
      twoj przypadek wyglada na identycznym tylko ze ty masz madrzejszego lekarza
      pozdarwiam
      buzka
    • 123rad123 wyniki z posiewu moczu 08.05.06, 12:43
      Odnosnie posiewu i bakterii e. coli i bakteriurium czy jak to sie nazywa, moje
      przezycia. Córeczka 1,5miesiąca, lekarka z przychodni wskazuje zrobić badanie
      posiewu moczu przed swzczepieniem, robimy (do woreczka), wychodzi e. coli i
      bakterii 10 do 5, lekarka przepisuje antybiotyk, po 4 dniach zastrzykow mala
      dostaje wysypki, jest niedziela, dzwonimy po prywatnego lekarza (jest
      niedziela) ten stwierdza jakieś uczulenie (prawdopodobnie po antybiotyku) mowi
      aby dac jeszcze 1 dzien aby bylo 10 zastrzykow i odstawic i sie zastanawia
      dlaczego ten antybiotyk??? ze on by nie przepiasal, w poniedzialek idziemy do
      przychodni, lekarka mowi odstawic antybiotyk a wysypka to potówki. Po 3 dniach
      wysypka sie nasila, dzwonimy po lekarza, stwierdza ze uczulenie, przepisuje
      clarityne. Po 14 dniach "potowki" (dziwnie nie bylo ich na plecach, tak jak
      corka spi, tylko na twarzy, powiekach, za uszami itp.)nie znikaja, lekarz
      twierdzi, ze to osłabienie po antybiotykach a nie uczulenie na antybiotyk.
      Robimy posiew, tym razem juz do pudeleczka, 4 dni po odstawieniu antybiotykow!!
      kurde, dalej e. coli, bakterie 10 do 4, koszmar, lekarka dalej chce leczyc
      lekarz mowi zostawic, jest OK, dla pewnosci znow robimy posiew (w ciagu 4 dni 2
      razy posiew po antybiotykach), wstajemy rano, myjemy mala, kapiemy, szorujemy,
      kapiemy pupe i lapiemuy srodkowe siku, wynik posiewu - jalowy, zero bakterii.
      Teraz juz wiem, jak wazne jest pobranie moczu o czym w przychodni nikt nam nie
      powiedzial, po drugie nawet przy idealnym pobraniu zawsze sie moze cos trafić
      przy e. coli, ogolnie uwazam ze moja corka dostala antybiotyk niepotrzebnie, no
      dostala wysypki (swedzialo ja bardzo i sie drapala, wysypka teraz schodzi)i
      uwazam ze lekarka w przychodni jest kiepska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka