Dodaj do ulubionych

2 m-ce i chce siadać!

04.03.06, 02:23
witam! Powiedzcie czy to normalne,że dwu miesięczne dziecko chce siadać? Moja
córcia jak się ją weźmie za rączki to od razu się podciąga do siadania.
Ortopeda stwierdził,że skoro sama chce to nie przeszkadzać, ale też na siłę
nie ciągnąć.Czy któraś z Was może też tak miała?
Obserwuj wątek
    • buzka5 Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 11:31
      Bez obaw-u mnie było tak samo.Kiedy mój synek miał 2 m-ce siedział już u mnie
      na kolanach z podparciem.Cały czas się podciągał-nie było mowy o leżeniu.Ale
      wbrew pozorom samodzielnie siedzieć nauczył się dopiero mając skończone 7 m-cy.
    • driadea Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 12:14
      To normalne w tym wieku.
      • frania82 Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 12:57
        Moja Ola tez zaczynała siedać w tym miesiącu a w czwartym już siedziała
        samodzielnie. Dziś ma siedem i pól m-ca i juz chodzi trzymając się kanapy,szafy
        itp. Lekarz twierdzi, że to za szybko ale jak sama wstaje bez pomocy to dobrze
        nic na siłę.Tylko się cieszyć,że masz takiego bystrego malucha.
        • kali115 Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 18:12
          u mnie sebus tez tak mial teraz ma 6 miesiecy i sam siedzi ale sie jeszcze nie
          przekreca moze dlatego ze ma duzy brzuszek
    • marki0 Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 16:24
      moje też sie strasznie ciągneło do góry, tzn samą głowę, ale jak dawałam rączki
      nie kojarzyło jeszcze że pomogą one mu się podciągnąć, sam raczej dębaa stawał
      mi razem z rożkiem w którym go nosiła. Ale jak skończyła 4m-ce zakapowała do
      czego służą podane paluszki. Ale za to ja mam inny problem. Teraz ma 4,5 m-ca i
      na siedzeniu nie poprzestaje, ale skubana od siadu wyrywa sie do stania.I ok 3
      sek stoi poczym opada na pupę po to aby znowu zrobić to samo.A nie pozwól jej na
      to to zobaczysz jaka będzie awanturka. Niepokoję się bo żle śie jej odwodzi
      jedno bioderko i może to nie dobrze, że aż tak się rwie do tego stania.
    • kissa1 Re: 2 m-ce i chce siadać! 04.03.06, 20:45
      No coz, ja trzymalam sie zasady (polecanej przez mojego lekarza a takze lekarzy
      moich znajomych) ze dziecko musi do wszystkiego dojsc samo. Tzn jesli siadzie
      SAMO to OK, przy czam samo nie oznacza podciaganie sie za paluszki czy inne
      takie. Dziecko jesli ma stworzone warunki (lezenie na brzuchu, plecach, zabawki
      do ktorych warto sie podczolgac) w swoim tempie sie bedzie rozwijac i to jest
      dla niego najlepsze. Moja corcia siadla dopiero w wieku ok 9 mcy choc raczkowala
      juz bardzo sprawnie jakis miesiac. To samo z chodzeniem. Zadnego prowadzenia za
      raczki, podtrzymywania pod paszkami i skakania, chodzikow. Dziecko jak bedzie
      gotowe to samo do wszystkiego dojdzie.
      Pozdrawiam.
      • peresia Re: 2 m-ce i chce siadać! 05.03.06, 08:18
        Popieram! Mojej koleżanki córeczka jak była malutka też rwała się do siadania,
        ale ona nie pozwalała, tylko czekała aż sama siądzie, wstanie itd. Teraz jest
        jedynym dzieckiem w klasie (kl 1), które nie ma wady postawy.
        • flinstoni Re: 2 m-ce i chce siadać! 05.03.06, 17:32
          swiete slowa wszystko w swoim czasie dziecku trzeba dac czas!!!!!!!!!!
    • tabaluga0 Re: 2 m-ce i chce siadać! 05.03.06, 22:42
      to normalny odruch tak samo jak odpuchanie sie od podłozonej dłoni(co w stylu
      raczkowania), te odruchy zanikaja. nie ciągnij dziecka na sile i nie sadzaj bo
      ma za slaby kregoslup i tylko krzywde zrobisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka