agusiak122 26.03.06, 14:55 Mój 5 -tyg. synek ma 2 przepukliny pachwinowe, które już schodzą do moszny. Chirurg dziecięcy wyznaczył operację na 8 maja. Czy to aby nie za późno i która z Was miała podobny problem ze swoim maleństwem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniolka05 Re: przepuklina 26.03.06, 18:29 Nasza córka też miała przepuklinę pachwinową. Nie wiem jak to jest dokładnie z chłopcami ale nie jest to baaaaardzo straszne, choć jak nasza gwiazkę wzieli na blok operacyjny do uśpienia to ryczałam jak bóbr. Wydaje mi sie że wyznaczyli ci w maju zeby twój synek miał 3 miesiące,wtedy jest tzw.chirurgia jednego dnia czyli rano zabieg a popołudniu do domku.Nas wszyscy uspokajali,że takich zabiegów robi sie tysiące i to żadna operacja. Zabieg był przeprowadzony w prokocimiu w krakowie i chwale sobie,trafilismy na baaardzo fajnego lekarza ale i cały personel ma super podejście. Troszke nas nastraszyli,że w razie martwicy jajnika będą musieli go u naszej córci usunąć ale na szczęście nie było potrzeby!!!Po zabiegu mała była płaczliwa ale to pewnie w głównej mierze przez głód( nie jadła ponad 12 godzin)natomiast juz wieczorem była sobą. Nie mozna kąpać po zabiegu maluszka ale przemyć tylko,no i wysiłek zminimalizować- u nas przerwalismy rehabilitację małej na napięcie mięśniowe. Ale obserwuj uważnie przepuklinki i w razie uwięźnięcia natychmiast jechać trzeba do szpitala. Trzymam mocno za was kciuki. Będzie na pewno dobrze!!! Buźka Odpowiedz Link Zgłoś
stycz72 Re: przepuklina 26.03.06, 18:36 nasz synek miał przepuklinę pachwinową prawą, która mu więzła w mosznie. miał już zabieg, na który czekaliśmy 2 tygodnie, ale tylko dlatego, że miał 2 dawkę szczepionki na żółtaczkę. w szpitalu byliśmy 2 doby, a po cięciu nie ma już śladu. Będzie wszystko dobrze. a czy wiązną mu jelitka w mosznie, bo jeśli tak to troszkę długi termin wyznaczył lekarz. a z jakiego jesteś miasta ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia152 Re: przepuklina 27.03.06, 12:35 Nic się nie martw, nie jest za późno, mój mały miał 2 przepukliny - pachwinową i pępkową, zabieg miał przeprowadzony w 5-tym miesiącu życia, nie robią tego wcześniej ponieważ jest przeprowadzany w znieczuleniu ogólnym a jednak dla takiego maleństwa narkoza nie jest wskazana. Tak więc czekają aż dziecko trochę podrośnie. Musisz tylko obserwować dziecko, czy przepukliny nie uwięzną, w razie gdyby działo się coś niepkojącego trzeba jechac do szpitala. Trzymajcie się W razie co pytaj, mój email gonia15@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś