Dodaj do ulubionych

Luminalum dla noworodka?

07.04.06, 14:33
Czy moze któras z was miała przypadek, że lekarz przepisał Luminalum dla
Waszego dziecka? Urodziłam 3 tyg. wcześniej, dziecko przeszło żółtaczkę, w
szpitalu miało poziom birbuliny 16, a przy wypisie 12. Jest to lek
uspokajający, ale moje dzidzi było b.b.spokojne....Moze to na żółtaczkę też
jest? Nie mogę sie doczekać wizyty we wtorek, ale do tego czasu może coś mi
podpowiecie...Dzięki
Obserwuj wątek
    • gosiekbia Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 14:51
      no witam! Mój maluszek brał proszki robione na kolkę , w których była papaweryna
      i luminal. Ale to była sprawa kolki. Były to oczywiście proporcje odpowiednie do
      wagi. Fakt że troszkę był spokojniejszy ale to chyba dlatego że Go brzuszek nie
      męczył. pozdr.
    • budzik11 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 16:34
      Hmmm... Luminal w czopkach miał przepisany... mój pies - na padaczkę. Poważnie.
      Nie wiem, po co by to było spokojnemu noworodkowi??
      • rudolf14 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 16:44

Moja córeczka miła przepisany Luminal wlasnie z powodu przedłuzającej sie
        zółtaczki.
    • mika_007 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 17:19
      często luminal przepisują dzieciom z wyższą żółtaczką -żeby spały,wtedy
      żółtaczka szybciej schodzi

ale jest to lek przeciwpadaczkowy którego jedynie skutkiem ubocznym jest
      zwiększona senność
      to psychotrop-ja bałabym się go podać-ale to ja

Sposób działania
      Luminalum powstrzymuje napady epilepsji w wyniku hamowania rozchodzenia się
      impulsów elektrycznych w mózgu. Impulsy te są odpowiedzialne za napady
      padaczki. Lek działa również nasennie i uspokajająco

Zastosowanie
      Padaczka, przede wszystkim napady duże, tzw. grand mal oraz napady, które
      obejmują tylko część mózgu. Drgawki u noworodków

Ostrzeżenie
      Luminalum nie wolno podawać pacjentom uczulonym na barbituraty, pacjentom z
      poważnym uszkodzeniem wątroby lub cierpiącym na porfirię. Pacjenci cierpiący na
      niewydolność nerek lub wątroby powinni powiadomić o tym lekarza przed
      rozpoczęciem kuracji.
      Luminalum upośledza sprawność psychofizyczną, dlatego też nie wolno prowadzić
      pojazdów mechanicznych ani wykonywać czynności precyzyjnych w trakcie jego
      stosowania.
      Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Luminalum stosuje się
      jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych preparatów w trakcie
      kuracji Luminalum należy omówić z lekarzem.
      Lek może wywoływać uzależnienie.

Działania niepożądane
      > 1/100- Ospałość. Zaburzenia w koncentracji uwagi. Drażliwość, szczególnie u
      małych dzieci. Trudność koncentracji wzroku. Trudność w koordynowaniu ruchów.
      Zmiany w obrazie krwi. Wysypka. W razie pojawienia się wysypki należy
      skontaktować się z lekarzem. Splątanie, zwłaszcza u pacjentów starszych. 1/1000-
      Ryzyko uszkodzenia błony śluzowej jamy ustnej oraz zębów, zwłaszcza podczas
      długiego leczenia. Zgąbczenie kości.
      <1/1000- Anemia.

Dawkowanie
      Dawkę ustala lekarz. Dorośli uspokajająco 15-30 mg 2-3 razy dziennie. Nasennie
      100-200 mg przed snem W padaczce 100-150 mg 2 razy dziennie. Należy
      rygorystycznie przestrzegać zaleceń lekarza i zażywać lek regularnie, zawsze o
      tej samej porze dnia.
      Zastrzyki wykonuje wyłącznie służba zdrowia, która udziela bliższych informacji
      o leku.

Ciąża i karmienie
      Istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia płodu Nie wolno zażywać leku w okresie
      ciąży. Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na karmione dziecko.
      Nie wolno zażywać leku w okresie karmienia.

to wszystko powyżej to z encyklopedii leków
      • martynka55 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 20:36
        O jejku! Ale cię nastraszyły! Mój synuś tez miał przedłużającą się żółtaczkę i
        też miał przepisany luminal w czopkach (pół czopka na dobę). Jak przeczytałam
        ulotkę, to również miałam wątpliwości czy mu je dawać. Ale zadzwoniłam do
        znajomej położnej i ona mi powiedziała, że te czopki dają dzieciom na
        oddziałach położniczych właśnie przy żółtaczce. Więc dawałam małemu przez kilka
        dni i w ogóle nie był po nich senny.
        • jakubisia Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 21:33
          witam -moje koleżanki synek też miał luminal na żółtaczkę więc nie martw się
          przecież lekarze wiedzą co robią,a przecież i tak uspokoisz się kiedy pójdziesz
          na wizytę..

pozdrowinka : -)
        • adusia33 Re: Luminalum dla noworodka? 11.04.06, 11:23
          mój synek też miał żółtaczke i już w szpitalu podawali mu luminal , do domu
          dostalam go również i dodatkowo dawałam mu wodę z glukozą gdyż luminal wiązał
          bilurubunę a woda ja wypłukiwała
    • renka123 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 22:27
      A ja jestem przeciwniczką TAKICH środków przeciwko fizjologicznej żółtaczce. Po
      urodzeniu pierwszego dziecka z podobnymi problemami jak u Ciebie tylko jedna
      lekarka przepisywała mu luminal, na dyżurach pozostałych jakoś nie był
      potrzebny. Ja nawet o tym nie wiedziałam więc odchodziłam od zmyslów dlaczego
      moje dziecko nie reaguje na nic -tylko śpi. Uważam że ten środek na oddziałach
      położniczych bardziej pomaga personelowi mieć święty spokój z dzieckim (które
      cały czas śpi)niż dziecku w żółtaczce. A po kilku doświadczeniach mam
      ograniczone zaufanie do lekarzy.
      • myszkina1 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 22:34
        To zależy od wielu czynników - w naszym przypadku przy poziomie 24 zastosowano
        2 lampy i kroplówkę. Od wyjścia ze szpitala z poziomem 9 znowu nam wzrosło do
        13, a potem spadało przez KILKA MIESIĘCY żółwim tempem, więc luminal był jak
        widac konieczny, skoro częste karmienia i pojenie glukozą nie działało. Po 10
        dniach luminalu spadło błyskawicznie do poziomu 2. Też uważam, że leki powinno
        sie brać ostrożnie, ale czaem lepiej wziąść lek, niż czekać na nie wiadomo co.
        Przez tę przedłużającą się żółtaczkę nie mamy szczepień. Powinien o
        zastosowaniu leku decydować lekarz - oni są jednak mimo wszystko mądrzejsi od
        nas - laików.
        • renka123 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 23:22
          Pewnie masz rację. Przy tak wysokim poziomie i skoku też grzecznie słuchałabym
          lekarza. Całe szczęście że to już za nami. Przy drugim dziecku trwało to ponad
          2 m-ce bez pomocy lekarstw ale powoli spadało.
    • myszkina1 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 22:29
      Jak najbardziej na zółtaczkę. My braliśy pół czopka na dobę przez 10 dni -
      super zadziałało, bo bez tego żółtaczka nie chciała nam sie skończyć. Ogólnie
      jest to lek uspokajający, przeciwpadaczkowy, ale w małych dawkach działa
      pobudzająco na enzymy wątrobowe i przyspiesza syntezę bilirubiny. Więc jeśli
      nadal macie żółtaczke, to bierzcie tak jak Wam lekarz zalecił - zbyt długa
      żółtaczka nie jest dobra. smile)) Pozdrawiam i szybkiego "odżółknięcia" życzę.
      • alleczad Re: Luminalum dla noworodka? 11.07.19, 21:08
        Hej nie wiem czy to kiedyś zobaczysz, moje dziecko ma identyczne objawy do twojego i skierowanie na chlorki. Czy u twojego wyszło miło? Odezwij się alleczad@gmail.com alleczad małpa gmail.com
    • makma1 Re: Luminalum dla noworodka? 07.04.06, 22:31
      u nas też była żółtaczka i w szpitalu dali luminal- Mała po tym całyczas spała
      i spała jeszcze jak wróciliśmy do domu, bo ją tym naszpikowali. potem jak
      żółtaczka jej się utrzymywała i znowu lekarka z rejonu kazała dawać lumianl
      Małej to tylko raz dałam, bo znowu po tym b. dużo spała, a jak wyczytałam, że
      to lek na sen i uspokojenie to olałam co powiedziała lekarka. jak byłam potem z
      Małą w Luxmed (bo tam abonament z mojej prac) to lekarz powiedział, że odchodzi
      się od lumianl i nie dawać tego dziecku osmile
    • mamakubusia5 Re: Luminalum dla noworodka? 08.04.06, 10:34
      Mój syn także miał przedłużającą się żółtaczkę z wysokim poziomem bilirubiny.
      Jednym z leków, które dostawał był właśnie luminal. Nie zgadzam się, że
      powoduje on tylko wzmożoną senność. W małych dawkach działa aktywująco na
      enzymy wątrobowe oraz przyspiesza przemianę bilirubiny- a to jest bardzo ważne,
      gdyż nagromadzenie bilirubiny w ośrodkowym układzie nerwowym dziecka może
      powodować niepdwracalne uszkodzenia ( ryzyko tym większe im wyższy jest poziom
      bilirubiny). Tyle wiem. Pozdrawiam
    • magda.c Re: Luminalum dla noworodka? 08.04.06, 16:11
      Moj maly ma zapalenie pluc i tez dostal luminal. Dostaje go razem z czopkiem od
      dusznosci, by byl spokojny, ale nie jest! Podobno czopek od dusznosi powoduje
      rozdraznienie, ktore luminal ma eliminowac - tak poinformowal mnie lekarz.
      Dzisiaj wieczorem podam tylko czopek od dusznosci i zobacze, czy jest jakas
      roznica
      • magda270519761 Re: Luminalum dla noworodka? 08.04.06, 17:54
        My mieliśmy na kolke , podałam 3 -4 razy przy bardzo silnym ataku kolki, spała
        po nim zawsze około 3 godz, miała wtedy 6 tyg.
    • justine5 Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 09:32
      jestem famaceutka, luminal to lek z grupy barbituranow, silnie dzial
      p/drgawkowo i uspokajajaco,ma wiecej skutkow ubocznych niz popularne relanium -
      tez lek uspokajajacy,w zyciu nie podalabym dziecku luminalu nawet w tak malej
      dawce,zamiast tego proponuje podac herbatke uspokajajaca - jezeli dzidzius za
      maly a mama karmi piersia to niech mama wypije melise, ewentualnia viburcol
      czopki dla dziecka,a na kolke espumisan,esputicon w kroplach,masaz brzucha, a i
      jeszcze jedno leki robia w aptece najczesciej technicy, jak sie trafi jakis
      mlody dopiero co po 2 letniej szkole i sie pomyli w dawce...
      • czarodziejka32 Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 10:28
        Agnes- Niech cie nie zmyli i nie przestraszy to co napisala justine.Ja jestem
        lekarzem- luminal oprocz dzialan, o ktorych pisze justine wplywa tez na enzymy
        watrobowe a wiec i na poziom bilirubiny.Jest absolutnie zalecany przy
        przedluzajacej sie zoltaczce u noworodkow, gdyz jej skutki moga byc grozne i nie
        wolno tego lekcewazyc.Moze dojsc np. do zoltaczki jader podkorowych tzn. wplynac
        niekorzystnie na mozg dziecka( oczywiscie przy duzych poziomach).Nie chodzi wiec
        w tym przypadku o uspokojenie dziecka- wrecz przciwnie- wysoki poziom bilirubiny
        powoduje, ze dziecko jest senne i spokojne
        • justine5 Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 12:04
          Ja pani doktor rowniez ukonczylam Akademie Medyczna z ukierunkowaniem na
          znajomosc lekow,wiec powtarzam jeszcze raz Luminal nasila indukcje enzymow
          watrobowych, ale jego glowne dzialanie jest dzialaniem uspokajajacym i
          przeciwdrgawkowym.
          • agnes783 Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 15:10
            Dzięukuję za wszystkie odpowiedzi...uspokojona jestem i to bardzo. Wczoraj
            podałm ostatni czopek ( 5 ) a jutro ifdziemy na wizyte...zobaczymy co powe
            lekarz, ale jak patrzę na moja dzidzie to wydaje mi się ze jest mniej zółtysmile
            Pozdrawiam.
          • czarodziejka32 Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 17:59
            Droga justine- nie neguje Twojej wiedzy na temat profilu dzialania lekow i nie
            to mialam na mysli piszac pdpowiedz. Twoj post niestety swiadczy o nieznajomosci
            tematu- piszesz, ze w zyciu nie podalabys dziecku Luminalu i proponujesz melise
            lub herbatke uspokajajaca-Wiec i ja powtarzam- nie o uspokojenie chodzi gdy
            noworodkowi z zoltaczka podaje sie luminal, proponuje lekture ksiazek
            medycznych.I- bez urazy- nie farmaceuci lecza.
            • sewerynki Re: Luminalum dla noworodka? 10.04.06, 21:14
              moje dziecko miało po Luminalu obniżone napięcie mięśniowe, ale fakt zółtaczka
              spadła, choć drugi raz bym chyba nie podała, teraz z nim wszystko ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka