merlana 10.04.06, 12:59 jak poradzic sobie z 3 miesiecznym dzieckiem któremu ropieje oczko? znacie jakies spesyfiki lub domowe sposoby? moze sulfacetamid?prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marivvi Re: ropiejace oczko 10.04.06, 13:18 Nie polecam podawania na własną rękę kropli do oczu, możesz przemywać naparem rumianku albo solą fizjologiczną-tak na własną rękę; jeżeli będzie dalej ropiało to musisz odwiedzić okulistę i on dopiero zdecyduje co dalej; lekarz może zdecydować o pobraniu wymazu, albo sam zaleci jakieś krople;często u dzieci jest to objawem przypchanego kanalika łzowego ja przerabiałam ropiejące oczko u mojego syna chyba z dzesięć razy w końcu pobrałam mu wymaz i okazała się paciorkowiec dostał antybiotyk w kroplach i po kłopocie- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: ropiejace oczko 10.04.06, 13:25 poszukaj wcześniej/właśnie robie to samo inie mogę znależć/ .Było o tym na tej lub jakiejś poprzednie stronie. Z moją mam podobny problem. Dostała leki to było dobrzre. a teraz od dziś drugie jej ropieje.Koniec świata! Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: ropiejace oczko 10.04.06, 13:23 W zyciu rumiankiem, ja nie wiem jak tak mozna radzic - rumianek uczula - tylko i wylacznie przegotowana woda lub sulfacetamidonem, ale wizyta u okulisty niezbedna - dziecko jest zbyt male. Moze to byc infekcja - wtedy trzeba krople antybiotykowe lub zatkanie kanalika lzowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marivvi Re: ropiejace oczko 10.04.06, 13:28 Rumianek w słabym naparze można, w mocnym stężeniu uczula-Sulfacetamid jest sulfonamidem i nie można go stosować na własną rękę; Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: ropiejace oczko 10.04.06, 14:18 Bardzo prosze o pomow! Co mam zrobić gdy oczko dziecka ropieje? Dzidziuś ma niecały miesiąc. Czy powinnam zgłosić sie jak najszybciej do lekarza?, czy sa jakieś "domowe" sposoby na wyleczenie oczka? Z góry dziekuje za pomoc i porady. • Re: ropiejące oczko. marki0 20.03.06, 00:32 + odpowiedz powiem Ci że mam ten sam problem. Byłam u peditry ale nie chciał mi nic przepisać/a raczej kontakt mam z nimi dobry/ i stwierdził ze to jest zbyt wrażliwy narząd aby samemu czyms eksperymentowąć. Ewentualnie przemywać rumiankiem, lub herbatą. Jutro zatem jade do okulisty na pilne przyjecie.mała skończyła 5m-cy. • Re: ropiejące oczko. mala0210 20.03.06, 18:16 + odpowiedz Bardzo dziekuje za porade napewno zastosuje i mam nadzieje że wszystko bedzie wporzadku!! Pozdrawiam i życze zdrówka!! Ach jak możesz to daj znac jak tam wizyta u okulisty z maleństwem. • Re: ropiejące oczko. marki0 20.03.06, 21:55 + odpowiedz no hej. Jesteśmy już po wizycie, ciążko było się gdziekolwiek dostać. Terminy na sierpień i wrzesień, ale wkońcu udało mi się. Ma prawdopodobnie zapalenie spojówek i dostała kropelki Dicortinef i maść Neomycyne. Mamy stosować przez 2 tygodnie, nawet jeśli poprawa będzie już pojutrze. Pozdrawiam. A jak tam oczka Twojego maleństwa? • Re: ropiejące oczko. mala0210 21.03.06, 12:07 + odpowiedz Witam! Narazie przemywam oczko sola fizjologiczną i rumiankiem. Mam nadzieje ze to pomoże. Już widac jakieś efekty. Pozdrawiam i ciesze sie ze Twoje maleństwo też szybciutko wyzdrowieje! • Re: ropiejące oczko. malgorzata.jazdzyk 20.03.06, 19:31 + odpowiedz Moim zdaniem powinna Pani zgłosić się do lekarza, ponieważ potrzebne będą krople z antybiotykiem. Do momentu wizyty można przemywać oczko roztworem soli fizjologicznej. Pozdrawiam. • Re: ropiejące oczko. basia419 23.03.06, 12:58 + odpowiedz U mojego synka nie pomagały żadne krople przepisane przez okulistę, a stosowaliśmy ich kilka rodzajów. Pomogło przemywanie czarną herbatą. Trwało to tydzień, a przemywałam ok. 20 razy dziennie, jak tylko zauważyłam wydzielinę z oka. Oczka ropiały mu do 3 miesiąca życia, przez ten czas wszystkie antybiotyki przepisane i przez lekarza rodzinnego, a potem przez okulistę nie pomogły. • Re: ropiejące oczko. aninia1 25.03.06, 15:40 + odpowiedz witam, Moj synek na tydzień i też problem z oczkiem.Przemywam je kwasem bornym.Mam nadzieję ,że pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś