Dodaj do ulubionych

Otyłość u niemowlaka

18.04.06, 09:51
Mój 3-miesięczny maluszek jest cudownym bobaskiem ale niestety trochę zbyt pulchniutkim. Gdy się urodził ważył 2400 i urodził się 2 tygodnie za wcześnie (poród był wywoływany), miesiąc przebywał w szpitalu, już tam cechował go nadzwyczajny apetyt. Wszyscy uspokajali mnie i mówili że mały próbuje teraz nadrobić i wyrównuje swoją wagę ale wyrównuje ją już ponad 3 miesiące i chyba nie ma zamiaru przestać... Trochę na tym cierpimy bo nadal żąda by go karmić co 3 godziny, nawet w nocy. Gdy chcemy go 'przetrzymać' szalenie protestuje, nie można go niczym 'oszukać'. Już sama nie wiem co mam robić, jeśli tak dalej będzie to może mieć poważne problemy z rozwojem ruchowym, może ktoś ma dla mnie jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • magda270519761 Re: Otyłość u niemowlaka 18.04.06, 10:18
      A to ile on waży i co to znaczy , że je co 3 godz. a co ile powinien?Mnóstwo
      dzieci nie wytrzymuje 3 godz. i jedzą np. co 2 2.5 godz.A co do wagi , moja
      ważąca (3.800 ur.)na 6 m-cy 10 kg.(na 3 m-ce 7 kg) siedziała na 5.5 m-ca ,
      chodziła na 10 m-cy(zszokowała nas tym), a dziś ma 14 m-cy i waży około 12.5
      kg. i ma 85 cm.A jeść co 3.5 -4 godz. to zaczęła od roku.
    • pasmo30 Re: Otyłość u niemowlaka 18.04.06, 22:10
      MOja córka w wieku 3 mies. jadła co 2 godz. w dzień i tak samo w nocy.
      Nadal je bardzo często, a nocy 2 razy (chociaż ma już prawie 1,5 roku) i
      otyłość jej nie grozi w ciągu najbliższych kilku lat, gdyż nie ma nawet 10kg
      jeszcze.
    • patyk.od.zosi Re: Otyłość u niemowlaka 18.04.06, 23:00
      To jakis zart?
      Waga ur. 2400, je co 3 godz. i jest za pulchniutki?
      Mam nadzieje, ze to zart...
    • cyborgus Re: Otyłość u niemowlaka 19.04.06, 07:40
      co trzy godziny u 3 -miesiecznego dziecka to nie jest nic dziwnego. karm
      dziecko, jesli jest glodne, to nie czas na odchudzanie. Moja coreczke w tym
      okresie nazywalismy malym rekinkiem, bo jadla prawie na okraglo i z duzym
      zapalem. tez mi niekotrzy radzili zapychanie jakimis herbatkami, ale nie
      sluchalam. zaczela raczkowac, teraz chodzic, wyszczuplala, okaz zdrowia.
      pomysl sobie ile chudniesz jak ona tak jesmile
    • mizia30 Re: Otyłość u niemowlaka 19.04.06, 21:50
      moja coreczka ma prawie 7ms i je co 2.5h czasem co 3h.a zdazaja sie dni kiedy
      cyckuje co 1.5h .nie mozna ograniczac jedzenia 3ms dziecku!!!!!!!
      • nala2 Re: Otyłość u niemowlaka 21.04.06, 22:07
        Moja coreczka skonczyla wlasnie 4 miesiace i wazy 8 kg, karmie piersia (czasami
        daje herbatke koperkowa albo wode) a karmie tak co 2 - 2.5 h, jest zdrowa,
        wyglada normalnie, ma druga brodke i czasami ktos mowi "ze grubiutka", na
        poczatku sie wkurzalam ale teraz juz wiem (pediatra mnie uspokoil i na
        przykładzie dziecka z rodziny) ze jak zacznie sie wiecej ruszac, przewroty i
        chodzenie to schudnie. A bajbardziej rozbawila mnie polozna srodowiskowa, ktora
        przyszla niespodziewanie do mnie i stwierdzila ze mala moze bedzie miec figure
        po mnie (fakt ze ja przytylam w ciazy 28 kg i jeszcze troszke mi zostalo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka