Dodaj do ulubionych

czy zapalenie ucha wymaga

27.04.06, 08:05
leczenia antybiotykiem???? Pytam bo mój syn juz dwa razy w tym roku miał
zapalenie i dostawał Augmentin. Dzisiaj nie przespał pół nocy, bo bolało go
ucho. Ide do lekarza, ale chce uniknac antybiotyku, bo mam wrazenie ze to
tylko nakreca te choroby.Wiecie cos na ten temat?/
Obserwuj wątek
    • pacjent21 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 08:19
      spróbuj wkraplać mu dicortinef (chyba tak się pisze), ale on niestety też na
      receptę. Wiem też że jest teraz antybiotyk działający miejscowo (tylko nie
      pamiętam nazwy, ale myślę że lekarz będzie wiedział) Powodzenia.

aha a może poproś o zmianę antybiotyku i wymaz z ucha....
      • yuka66 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 08:28
        Moja corka miala zapalenie ucha zawsze leczone antybiotykiem (powtarzaly sie
        dosc czesto). Oprocz ostatniego razu - ostatni raz, dwa lata temu nowy lekarz,
        ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, nie dal jej antybiotyku, przeszlo samo.
        • waha31 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 09:57
          Yuka66 i nic zupełnie córka nie dostawała??? Zadnych lekarstw???
          • mama403 do ucha tak ..... 27.04.06, 10:49
            Do uszka dawałam tylko DICORTINEFF. Też z antybiotykiem, ale miejscowo.
            Nie dalej jak w ubiegły wtorek nagły atak bólu ucha - wizyta szpital wrrrr -
            lekarz: recepta na dicortineff i Summamed. Wykupione bo na jednej recepcie.
            Sumamed na półkę (długa ważność - kiedyś może się przyda hihihihi), krople do
            ucha. Tydzień smile od poniedziałku w przedszkolu, biega bez czapki, idziemy na
            basen. Nie podałam antybiotyku wew. bo uznałam, że jest zdrowy a potwierdziłam
            to wizyta u pediatry. Zresztą jej tekst mówi najlepiej "Mama wie najlepiej
            kiedy podać antybiotyk". Bo można inaczej. Polecam szukanie dobrego
            laryngologa, bo powtarzające się uszka mogą świadczyć o innych problemach.
            Pozdrawiam smile
          • kinga1234 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 10:51
            najczęściej nie jest potrzebny !!! ale ja tą mądrość uzyskałm dopiero po pięciu
            zapaleniach uszu mojego syna które kończyły się zawsze antyobiotykiem !!!
            dopiero ostatnie dwa zapalenia dzięki mojemu uporowi i ciągłym kontrolom co 2-
            3dni u laryngologa dziecięcego obyło się bez i jakoś dąło rade wyleczyć ucho
            bez antybiotyku !!! ale braliśmy eurepsal czasami na początku choroby ibufen i
            witaminy +koniecznie cały czas pilnować nosa aby miał przepłukiwane nozdrza
            najlepiej wodą morską ...jestem weteranką jeżeli chodzi o choroby uszu smile Kubek
            ma 18 miesięcy i już mamy ich 7 za sobą sad jakbyś miała jakieś pytania to
            jestem do dyspozycji smile
            Pozdrawiam i życze zdrówka bo to paskudna choroba sad
          • yuka66 Re: czy zapalenie ucha wymaga 28.04.06, 08:16
            Nic. Miala goraczke, wiec lekarz powiedzial ze w razie bardzo wysokiej dac
            paracatemol. Acha, i pic herbate rumiankowa.
    • waha31 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 11:26
      wrocilam. Od razu na wejsciu zaznaczyłam lekarce ze nie ma wypisywac recepty na
      antybiotyk bo i tak nie wykupie. Przepisala Floxal, tez z antybiotykiem ale
      miejscowo. Niestety dzis przekonalam sie ze lekarze przepisuja tasmowo
      antybiotyki, nie zwazajac na konsekwencje. Przykre to, cierpia nasze dzieci,
      my, no i portfele tez.
      • waha31 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 12:38
        Nie no ja nie moge!!!! Nie wykupiłam jeszcze recepty, ale w necie znal;azłam
        ulotke od Floxalu i jest tam napisane: NIE STOSOWAC U DZIECI PONIZEJ 18 ROKU
        ZYCIA!!!!! Normalnie rece mi opadaja, ide do pediatry, niech mi wypisze recepte
        na ten dicortineff.
        • kasia782 Re: czy zapalenie ucha wymaga 27.04.06, 13:36
          polecam sprawdzony antybiotyk zinnat wlasnie mala konczy go brac efekt jest do
          tego meijscowo atecortin
          • iljana Re: Laryngolog 27.04.06, 23:11
            Pediatrzy na zapalenie ucha zapisują rożne antybiotyki. Zazwyczaj "wymiotne".
            A nasz laryngolog przepisuje pyszny HICONCIL. Bananowy.

Ja równiez zdobyłam praktykę w zapaleniach uszu i zgadzam sie z postem jednej z
            mam ze można i bez antybiotyku z tego wyjść. przede wszystkim wydmuchwac nos! i
            podawać czopki przeciwzapalne - paracetamol przynanmniej 2 razy dziennie. Raz
            ze jest wlaśnie przeciwzapalny , a dwa przeciwbólowy.

Zostają też preparaty naturalne.
            • pipi11 Re: Laryngolog 28.04.06, 14:27
              Paracetamol nie działa przewciwzapalnie, jedynie przeciwbólowo. Przeciwzapalnie
              działa ibuprofen (Nurofen, Ibum itd.)
              Moja pani laryngolog twierdziła, że krople typu Dicortineff działają tylko na
              zapalenie zewnętrznego przewodu słuchowego, które zdarza się najczęściej
              dorosłym np. w wyniku gmerania w uchu patyczkami. Dzieci chorują na zapalenie
              ucha środkowego, a tak głęboko krople nie penetrują.To, że krople "pomagają"
              wynika raczej z tego, że organizm sam poradził sobie z chorobą, a to świetnie!!
              Chociaż ponoć niedoleczone zapalenie ucha może powodować różne komplikacje np.
              zapalenie opon mózgowych. Zawsze najlepiej skontrolować uszka u laryngologa,
              pediatrzy często na uszach nie znają się w ogóle i stawiają błędne diagnozy.
            • iljana Re: Laryngolog 28.04.06, 14:41
              tak, paracetamol pomyliłam z Ibumem - przeciwzapalnym, sorrki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka