Dodaj do ulubionych

badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku?

03.05.06, 14:19
moja mała ma to zalecone pz endokrynologa z uwagi na powiekszone gruczoły
sutkowe. ma 2 latka. chciałąm spytać czy ktoś robił takie badania zdiecku,
jak to sie robi i jakie wam wyszły wyniki? czy wiecie jakie są normy dla
dzieci?
Obserwuj wątek
    • aga10000 Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 14:29
      Ja swojemu dzieciakowi nie robiłam, ale pracuję w laboratorium wykonującym
      własnie te oznaczenia. Badanie robi się we krwi, niestety trzeba pobrać ją z
      żyły (a nie z palca). O normach nic Ci nie powiem, bo są różne w zależności od
      metody jaką badanie jest robione. Lekarz napewno będzie je znał. I nic się nie
      martw, będzie dobrze!
    • anita_bm Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 14:38
      Od prawie roku jesteśmy (tzn. Julka - 22m) pod opieką endokrynologa ze względu
      na podejrzenie przedwczesnego dojrzewania. Mała miała również powiększone
      gruczoły sutkowe. Jeśli chcesz porozmawiać, mój nr gg 7619772
      • graszka25 Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 20:01
        a robiłąś małej wiek kostny czy nie? a jak wam wyszyły badania? czy dostajecie
        jakieś leki czy jak?
        • anita_bm Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 21:10
          Wiek kostny robiłam. Wynik był dobry - wiek kostny był niższy od kalendarzowego
          o 2 miesiące. Główny problem u nas to podwyższony estradiol - ostatnio 27,3,
          poprzednio 21. LH w normie. Nieznacznie podwyższone FSH. Nasza pani doktor
          mówi, że u tak małych dziewczynek wyniki powinny być właściwie zerowe. Mała
          miała robione też dwukrotnie USG macicy i jajnikow. Miała robiony tez test z LH
          RH w klinice w Poznaniu. Zadnych lekow nie dostajemy. Co jakis czas musimy
          powtarzac wyniki. Niedlugo pewnie znow bedzie miala powtarzane hormony.
          Ostatnio robilysmy je w pazdzierniku. Jezeli jeszcze masz jakies pytania,
          postaram sie odpowiedziec.
          • anita_bm Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 21:12
            Zapomnialam jeszcze o USG sutkow. Robione jednokrotnie, bo teraz juz nie sa
            powiekszone.
            • b-lech17 Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 05.05.06, 22:33
              Ja mam ten sam problem i widzę teraz, że trafiłam do nieodpowiedniego lekarza.
              Córeczka już od dobrych 6 miesięcy ma wyraźnie powiększoną lewą pierś.
              Zrobiliśmy badania krwi i moczu, badania na obecność nowotworu, usg jamy
              brzusznej i tej piersi. I na tym lekarz poprzestał poniewaz wyniki były dobre.
              Kazał jedynie nie podawac kurczaków, ograniczyć jajka i produkty zawierające
              konserwanty, a przede wszystkim odstawić od piersi. Bo to właśnie karmienie
              piersią obwinia za taki stan rzeczy. Twierdzi że hormony matki tak działają na
              dziecko, co wielu innych lekarzy uznało za kompletną bzdurę. W tej chwili
              jesteśmy przed wizytą u endokrynologa i też bardzo się boje tych wyników, bo
              jednak coś się z dzieckiem dzieje co nie powinno miec miejsca. Również się boję
              że to może być przedwczesne dojrzewanie, bo córcia ogólnie jest bardzo dobrze
              rozwiniętą pod każdym względem panienką jak na swój wiek. Piszcie proszę jak
              tam Wasze dzieciaki i jak to wszystko u nich przebiega. Mojej małej niestety ta
              pierś nie chce wrócić do normy, chociaż są dni że jest prawie płaska, a potem
              znowu bardzo się uwypukla. Może to hormony tak skaczą.
              • anita_bm Do b-lech17 06.05.06, 00:09
                To nie jest zły lekarz, naprawdę. On dużo (w porównaniu z tymi, z którymi ja
                mam i miałam styczność) wie. Zalecenia jak najbardziej prawidłowe. Koniecznie
                jednak jeszcze te hormony musicie zbadac, ale tym to już na pewno endokrynolog
                się zajmie.

Moja Julka rozwija się bez zarzutów. Trochę ma problemów zdrowotnych, ale nie
                są one z tym związane. A poza tym... Super dzieciak. Nie ma jeszcze 2 lat a już
                tak już nawija, zna parę wierszyków, itp.

Nie martw się. Będzie dobrze.
    • komputer38 Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 08.05.06, 15:19
      U mojej 9 miesięcznej córeczki wyczółam powiększony gruczoł piersiwy. Lekarz
      powiedział,że jak nie gorączkuje i nie boli,miejsce nie jest zaczerwienione
      to moga być hormony.(karmię 2 razy dziennie piersią).Proszę o rade.
      • anita_bm Re: badania hormonów LH i E2 - ktoś robił dziecku 08.05.06, 21:39
        Najlepiej byłoby, gdybyś poprosiła o skierowanie do endokrynologa i właśnie tam
        się udała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka